Κατηγορίες
Ποδόσφαιρο

Πρόληψη μυϊκών θλάσεων στο ποδόσφαιρο

Χωρίς τίτλοΓράφει ο Κακαβάς Γιώργος PT DC MSc

Οι μυϊκές θλάσεις αφορούν το πιο συνηθισμένο τραυματισμό στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Επιδημιολογικές μελέτες ανεβάζουν το ποσοστό των θλάσεων σε 44% όλων των τραυματισμών και την ποσοστό υποτροπής τους σε 33%.

Μια ομάδα που παίζει σε ελίτ επίπεδο θα αντιμετωπίσει γύρω στις 25 θλάσεις μέσο όρο την αγωνιστική σεζόν. Στην Πρεμιέρ Λιγκ είναι το σοβαρότερο πρόβλημα των ιατρικών επιτελείων των ομάδων.

Πρωταθλήτρια η Αρσεναλ με 25,5 τραυματισμούς την σεζόν, πάνω από 1200 μέρες προπονήσεων και αγώνων χαμένες και κόστος στο μπάτζετ της ομάδας 17 εκατομμύρια λίρες το χρόνο!!!!!!

Το 2013 έγινε μια προσπάθεια από την UEFA και την FIFA να γίνει μια καινούργια καταγραφή του τραυματισμού και να γίνει μια μορφή αξιολόγησης και αντιμετώπισης όπως και ενός πρωτοκόλλου.

Επιστήμονες από όλες τις μεγάλες ομάδες συμμετείχαν, όπως Μπαγερν, Μίλαν, Τσέλσι, Μπαρτσελόνα και άλλες, με στόχο να εξηγηθεί το φαινόμενο. Εκεί άλλαξαν όλα σχετικά με την πηγή του προβλήματος, την αποκατάσταση, πότε μπαίνει ο αθλητής ξανά στο γήπεδο με ασφάλεια, ποιες εξετάσεις είναι πιο αξιόπιστες και γενικά ότι αφορά αυτό  το πολύ σοβαρό θέμα για την σύγχρονη Αθλητιατρική.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο FIfA Isokinetic event στο Λονδίνο το 2013 από τον γιατρό της Μπαγερν Μονάχου Δρ Μυλλερ Βολφαρτ.

Την ίδια χρόνια το επιστημονικό επιτελείο του Fysiotek Spine and Sports Lab ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας έρευνας σε έλληνες ποδοσφαιριστές με θλάσεις οπισθίου μηριαίου που χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, με τη μια να κάνει το κλασσικό πρωτόκολλο αποκατάστασης και την άλλη ομάδα να κάνει το πρωτόκολλο Fysiotek Sports.

Στην έρευνα η πρώτη ομάδα είχε ποσοστό υποτροπής κοντά στην βιβλιογραφία δηλαδή 33 με 41% και το κοντρόλ γκρουπ μόνο 14%.

Φέτος το επιτελείο του Fysiotek Spine and Sports Lab θα ανακοινώσει ένα πρότυπο πρόγραμμα πρόληψης για τραυματισμό Πρόσθιου χιαστού συνδέσμου στις 10-13 Απριλίου στο Λονδίνο.

*football-academies.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected