Κατηγορίες
Ποδόσφαιρο

ΕΠΟ – Αλλάζουν πολλά με τον νέο αθλητικό νόμο

b14313393240_adeia_gipeda_Διατάξεις και καινοτομίες που ως στόχο έχουν τη βελτίωση του ελληνικού αθλητισμού περιλαμβάνει ο νέος αθλητικός νόμος που δόθηκε προς διαβούλευση από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Αδριανό. Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπονται διατάξεις-τομές για τον χώρο του αθλητισμού, οι κυριότερες από τις οποίες είναι οι ακόλουθες:

Αλλάζει το εκλογικό σύστημα στην ΕΠΟ. Γίνεται δημοκρατικότερο καθώς πλέον θα ψηφίζουν μόνο τα αθλητικά σωματεία και όχι οι ενώσεις.

Αλλάζει ο τρόπος σύνθεσης της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας και αυστηροποιούνται τα κριτήρια συμμετοχής στο νέο πενταμελές σχήμα τα 3/5 του οποίου θα προκύπτουν με κλήρωση.

-Περιορίζεται η θητεία των μελών διοικητικών συμβουλίων ομοσπονδιών, καταργείται η επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού και ρυθμίζονται ενιαία όλα τα δικαιοδοτικά όργανα των ομοσπονδιών.

Στη φάση της δημόσιας διαβούλευσης του νέου αθλητικού νόμου όλοι οι ενδιαφερόμενοι, φορείς αλλά και μεμονωμένοι πολίτες, μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους στον ιστότοπο opengov.gr

Θυμίζουμε ότι αργά το απόγευμα της Τετάρτης (6/5) εγκρίθηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής το αθλητικό νομοσχέδιο και απομένει η διαδικασία της κατ’ άρθρων ψήφισής του. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τα «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛ., του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, ενώ αντίθετα «όχι» ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και Χρυσή Αυγή, ενώ «παρών» επέλεξε το ΚΚΕ. Η αξιωματική αντιπολίτευση διευκρίνισε ότι η διαφωνία της έγκειται κυρίως στο άρθρο 5 (αναφορικά με τη σύνθεση των πειθαρχικών επιτροπών) και στο άρθρο 15 (για τον προσδιορισμό του αυτοδιοίκητου).

Σημειώνεται, πως οι δύο επίμαχες αλλαγές, αφορούν αναδιατύπωση της διαδικασίας επιλογής των αθλητικών δικαστών και εισαγγελέων, (η σχετική λίστα απ’ όπου επιλέγει η ΕΠΟ καταρτίζεται από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών, «ή από άλλο αρμόδιο όργανο», σύμφωνα με τη νέα προσθήκη), και κυρίως τη δικαιοδοσία της ΕΠΟ, στις «εσωτερικές της υποθέσεις» (κατά την εκδοχή του νομοσχεδίου), αντί για τη δικαιοδοσία «στις υποθέσεις της» (σύμφωνα με την κατά λέξη μετάφραση του αγγλικού κειμένου, στο οποίο είχε συμφωνήσει ο Σταύρος Κοντονής με την UEFA).

11/05/2015
acadimies.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected