Κατηγορίες
Ποδόσφαιρο

FIFA – Η τελευταία ομιλία του Μπλάτερ και ο λόγος της παραίτησης

ImageHandlerΔιαβάστε λέξη προς λέξη τα λόγια με τα οποία ο Ελβετός πρόεδρος της ΦΙΦΑ χρησιμοποίησε για να ανακοινώσει την παραίτηση του, αλλά και να σημάνει την αρχή της επόμενης εποχής.

«Είχα έντονο σκεπτικισμό σχετικά με την προεδρία μου και περίπου εδώ και σαράντα χρόνια η ζωή μου ήταν άρρηκτα δεμένη με την ΦΙΦΑ και το υπέροχο άθλημα του ποδοσφαίρου. Τρέφω εκτίμηση για την ΦΙΦΑ περισσότερο από κάθε τι άλλο και θέλω να κάνω μόνο ότι είναι καλύτερο για αυτήν και το ποδόσφαιρο. Αισθάνθηκα υποχρεωμένος να θέσω υποψηφιότητα για την επανεκλογή μου, καθώς πίστευα ότι ήταν το καλύτερο για την ομοσπονδία. Αυτή η εκλογή τελείωσε, όμως οι προκλήσεις για την ΦΙΦΑ, όχι.

Η ΦΙΦΑ χρειάζεται μία προφανή αναθεώρηση. Αν και έχω λάβει την εντολή από τα μέλη της ΦΙΦΑ, δεν νιώθω ότι έχω την εντολή από σύσσωμο τον κόσμο του ποδοσφαίρου – τον κόσμο, τους παίκτες, τις ομάδες, τους ανθρώπους που ζουν, αναπνέουν και αγαπάνε το ποδόσφαιρο όπως όλοι κάνουμε στην ΦΙΦΑ.

Ως εκ τούτου έχω αποφασίσει να παραιτηθώ από αυτή την εντολή που έλαβα σε σε μία έκταση συνέλευση της εκτελεστικής επιτροπής. Μέχρι εκείνη την εκλογή θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντα μου ως πρόεδρος της ΦΙΦΑ.

Το επόμενο τακτικό συνέδριο της ΦΙΦΑ θα λάβει χώρα στις 13 Μαΐου του 2016 στην πόλη του Μεξικού. Αυτό όμως θα δημιουργήσει μία αχρείαστη καθυστέρηση και θα ζητήσω από την εκτελεστική επιτροπή να διεξάγει ένα έκτακτο συνέδριο για την εκλογή διαδόχου όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Αυτό θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα καταστατικά της ΦΙΦΑ και πρέπει να αφήσουμε στους υποψήφιους διαδόχους αρκετό χρόνο για να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους και την προεκλογική τους εκστρατεία.

Από την στιγμή που δεν θα είμαι υποψήφιος προσωπικά και με δεδομένο ότι είμαι απαλλαγμένος από τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι εκλογές θα μπορέσω να επικεντρωθώ στο να οδηγήσω μακρόχρονες ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα πατήσουν πάνω στις προηγούμενες προσπάθειες μας. Για χρόνια δουλέψαμε σκληρά για να κάνουμε μεταρρυθμιστικές διοικητικές αλλαγές , αλλά είναι σαφές σε εμένα ότι αν και αυτές πρέπει να συνεχιστούν, δεν είναι από μόνες τους αρκετές.

περισσότερα στο sdna.gr

ImageHandler (1)Εξήγηση φέρεται να έχει η ξαφνική παραίτηση του Σεπ Μπλάτερ από την προεδρία της FIFA, καθώς στο «φως» της δημοσιότητας έχει έρθει ένα έγγραφο το οποίο εμπλέκει το δεξί χέρι του Ελβετού, Ζερόμ Βάλκε.

Έπειτα από την επανεκλογή του, λίγες ώρες μετά το σκάνδαλο το οποίο ξέσπασε στην Ομοσπονδία, ο Μπλάτερ αιφνιδίασε τους πάντες ανακοινώνοντας πως αποχωρεί από το… κεφάλι. Ωστόσο, η σχετική κίνηση ίσως τελικά να έχει εξήγηση.

Συγκεκριμένα, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ν. Αφρικής απέστειλε ένα έγγραφο στη FIFA, το οποίο αναφέρεται σε πληρωμή 10 εκατομμυρίων ευρώ στον Τζακ Γουόρνερ, ως μίζα για την ανάθεση του Μουντιάλ. Σύμφωνα μάλιστα με το FBI, η μίζα -υποστηρίζεται- ότι προοριζόταν για τον ΓΓ της Ομοσπονδίας, Ζερόμ Βάλκε, το δεξί χέρι του Μπλάτερ.

Η εμπλοκή του Βάλκε στο σκάνδαλο λοιπόν, ίσως και να οδήγησε στην παραίτησή του.

Δείτε το σχετικό έγγραφο στο sdna.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected