Κατηγορίες
Ποδόσφαιρο

Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα του Sport24 για τον Αθηναϊκό (photos+video)

athi6940Ο Αθηναϊκός που επί σειρά ετών έπαιζε στην Α’ Εθνική και στην Ευρώπη κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πλέον αγωνίζεται στο τοπικό. Το Sport24.gr γράφει για την ιστορική ομάδα των ”λόρδων” παραθέτοντας φωτογραφίες και βίντεο!

Τα τελευταία χρόνια τα… ίχνη του Αθηναϊκού χάθηκαν. Μιας ομάδας που έφτασε να παίζει στην Ευρώπη κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και που έφτασε και σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος. Το Sport24.gr ετοίμασε αφιέρωμα για το συγκρότημα του Βύρωνα και κατέγραψε τις μεγάλες, αλλά και δύσκολες στιγμές που βίωσε από τη γέννησή του έως σήμερα.

Η ίδρυση και τα πρώτα χρόνια

Ο Αθηναϊκός ιδρύθηκε από ποδοσφαιριστές της ιστορικής ποδοσφαιρικής ομάδας Π.Σ. Γουδί. Όταν το 1914 παίκτες από το Γουδί αποχώρησαν, δημιούργησαν την ομάδα «Χόουπ» (Hope: Ελπίς). Το 1917 που έγινε επίσημο σωματείο από το πρωτοδικείο έλαβε το όνομα”Αθηναϊκός”. Ιδρυτικά μέλη αναφέρονται οι Ψύχας, Γόνας, Χρυσάφης, Πατούσας, Καγκελάρης (Στέφανος και Σπύρος), Μανόπουλος, Μουρίκης, Ρόγης, Σαρρής και Παναγόπουλος. Ο Αθηναϊκός συμμετείχε το 1931 στην Α’ κατηγορία, αλλά επειδή έδωσε φιλικό με τη μη αναγνωρισμένη ομάδα ”Πράσινα Πουλιά”, την οποία είχαν δημιουργήσει δυσαρεστημένοι παίκτες του Παναθηναϊκού, τιμωρήθηκε με υποβιβασμό στη Γ΄ κατηγορία. Ανέβηκε ξανά στην Α’ κατηγορία το 1940-1941 και έως την 28η Οκτωβρίου 1940, οπότε και ξέσπασε ο πόλεμος, ήταν πρωτοπόρος. Διακόπηκε ωστόσο το πρωτάθλημα. Ο Αθηναϊκός τερμάτισε ως επικεφαλής και στο ανεπίσημο πρωτάθλημα Αθηνών-Πειραιώς, που διεξήχθη στα χρόνια της κατοχής, τη σεζόν 1943-44.

Πυρπολήθηκαν τα γραφεία, άστεγος ο Αθηναϊκός

Μέχρι και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Αθηναϊκός ήταν από τα πιο πλούσια σωματεία. Τα πολυτελή του γραφεία, όμως, πυρπολήθηκαν στα γεγονότα του Δεκεμβρίου 1944 (Δεκεμβριανά), με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα αρχεία και τα τρόπαια του συλλόγου και να μείνει άστεγος. Από το 1950 μετείχε στην Α2 κατηγορία της ΕΠΣ Αθηνών, ενώ τον Ιούλιο του 1952 συγχωνεύτηκε με την Α.Ε. Νέας Ελβετίας και προέκυψε η νέα ονομασία Αθηναϊκός Νέας Ελβετίας Αθλητικός Σύλλογος. Συνήθως τον αποκαλούσαν Αθηναϊκό ή Aθηναϊκό Νέας Ελβετίας.

περισσότερα στο sport24.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected