Κατηγορίες

ΕΠΣ Ημαθίας – Τα τρία “tricks” που θα έδιναν ενδιαφέρον στα πρωταθλήματα!

μπαλα35Λιγότερο από δύο μήνες πριν τη “σέντρα” για τη σεζόν 2015-2016 και το ImathiaSportsNews αναλύει τρία στοιχεία τα οποία θα δώσουν ξεχωριστό ενδιαφέρον στα φετινά πρωταθλήματα της ΕΠΣ Ημαθίας αλλά και το πως το Κύπελλο Ερασιτεχνών μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη αίγλη από ότι παρουσιάζει σήμερα.

Τρία “τεχνάσματα” που οι περισσότερες ομάδες επιθυμούν (άσχετα αν δεν το έχουν εκφράσει επίσημα μέχρι στιγμής) αλλά βεβαίως και ο φίλαθλος κόσμος, που τα τελευταία χρόνια είναι φανερό πως απαξιεί συστηματικά το “προϊόν” που προσφέρεται στην Ημαθία, ειδικά κατά τη διάρκεια του δευτέρου γύρου των πρωταθλημάτων όταν τα αδιάφορα βαθμολογικά παιχνίδια είναι πολύ περισσότερα από αυτά που παρουσιάζουν ένα κάποιο ενδιαφέρον.

Ας δούμε αναλυτικά (και με προτάσεις) τα τρία στοιχεία που (κατά την άποψη των πολλών) θα βάλουν το…κερασάκι στην τούρτα :

12481061. Play Off και Play Out

Ένας τρόπος διεξαγωγής που υιοθετεί το 75% των Ενώσεων ανά την Ελλάδα. Ειδικά στα πρωταθλήματα που ο αριθμός των ομάδων είναι δυσανάλογος των θέσεων ανόδου και υποβιβασμού, η διενέργεια των μπαράζ βοηθά σημαντικά στη βελτίωση του θεάματος (δραστικά θα λέγαμε) αλλά και στην ελαχιστοποίηση των αδιάφορων βαθμολογικά αγώνων, που κακά τα ψέμματα δημιουργούν ένα…σούσουρο φημών και πονηρών σκέψεων. Να θυμίσουμε πως στο νέο πρωτάθλημα της Α1 Ερασιτεχνικής, μόλις τρεις θα είναι οι ομάδες που θα υποβιβάζονται, ενώ μόνο ο πρωταθλητής θα συμμετέχει στα μπαράζ ανόδου στη Γ Εθνική.

Πρόταση του ImathiaSportsNews

Για τα play off : Συμμετοχή των πρώτων τεσσάρων (4) ομάδων της κατάταξης, με ειδική βαθμολογία όσον αφορά τα μπαράζ, διαιρούμενη με τους βαθμούς που συγκέντρωσαν οι ομάδες στην κανονική διάρκεια (όπως στη Super League). Να υπάρχει βεβαίως και ένα όριο όσον αφορά τη διαφορά ανάμεσα στις ομάδες, όπως ισχύει σε πολλές ενώσεις με μέσο όρο για παράδειγμα τους 6 βαθμούς διαφορά του πρώτου με τον δεύτερο και τους 12 με τον τέταρτο.

Για τα play out : Λόγω των λίγων συγκριτικά ομάδων που θα υποβιβάζονται τη νέα χρονιά στην Α2 Ερασιτεχνική και για την ελαχιστοποίηση των αδιάφορων παιχνιδιών, θα ήταν ιδανική η διενέργεια ενός μίνι πρωταθλήματος από την 10η θέση μέχρι και την 15η, εφόσον βεβαίως υπάρχει η ανάλογη διαφορά βαθμών (για παράδειγμα 12 βαθμοί ανάμεσα στη 10η και στη 15η θέση)

bb32b5d284f3523c642b610c1385eaf3aa9c0b512. Την επιβράβευση των ομάδων με βραβεία fair play

Ένας εξαιρετικός τρόπος για να δοθεί κίνητρο στις ομάδες ώστε να αποφεύγουν τα πρόστιμα και τις υποδείξεις καρτών. Η ομάδα για παράδειγμα που θα δεχτεί τα λιγότερα προστίματα κατά τη διάρκεια των 30 αγωνιστικών, να επιβραβεύεται με βραβείο (είτε υλικό είτε χρηματικό) ενώ το ίδιο να ισχύει και για τις κόκκινες κάρτες.

3. Την αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής του Κυπέλλου Ερασιτεχνών και το κίνητρο στις ομάδες

Η διοργάνωση του Κυπέλλου είναι γεγονός πως αποτελεί το κάτι διαφορετικό όσον αφορά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και εκτός της κατάκτησης του τροπαίου, δεν υπάρχει κίνητρο για τη συνέχεια λόγω της προαιρετικής συμμετοχής στο πανελλήνιο Κύπελλο Ερασιτεχνών. Ωστόσο όσον αφορά τον νομό μας, ένα στοιχείο που θα έδινε μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα ήταν η διεξαγωγή των αγώνων στην έδρα του πιο “αδύναμου” αντιπάλου.

Πάνω σ αυτό, το ImathiaSportsNews προτείνει τρία επιμέρους στοιχεία που θα έδιναν έξτρα κίνητρο στις ομάδες από τις χαμηλότερες κατηγορίες :

f77b4aa92f9218e4cbe4030df851a33e_XL

α. Να είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η συμμετοχή όλων των κατηγοριών πλην της Γ Ερασιτεχνικής που ξεκινά τον Ιανουάριο. Στην περίπτωση αυτή να μειωθεί το ποσό συμμετοχής για τους συλλόγους της Α2 και της Β Κατηγορίας ώστε να υπάρξει το ανάλογο κίνητρο για να δώσουν το παρόν στον θεσμό.

β. Στον πρώτο γύρο να συμμετέχουν στην κληρωτίδα 8 ομάδες της Β και οι 29 της Α2, με διαμερισμό των εντός και εκτός έδρας ανάλογα με την κατάταξη της περσινής βαθμολογίας. Στον δεύτερο γύρο, να παίρνουν μέρος και οι 16 της Α1, με διαμερισμό των εντός και εκτός έδρας ανάλογα με την κατάταξη της περσινής βαθμολογίας. Ο τρίτος γύρος θα είναι το “ξεκαθάρισμα” ώστε να παραμείνουν 8 ομάδες στον θεσμό, όπως γίνεται μέχρι στιγμής στον δεύτερο γύρο.

β. Τα έξοδα διαιτησίας για τον πρώτο γύρο να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από την ΕΠΣ και στον δεύτερο γύρο, για τις ομάδες της Α2 που θα αγωνιστούν εντός έδρας να καλύπτονται κατά το ήμισυ.

Τα τρία αυτά “tricks” θεωρούμε πως θα δώσουν επιπλέον κίνητρα σε όλους όσους αγαπούν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και ειδικά στο Κύπελλο θα δώσουν τη δυνατότητα και στον θεωρητικά αδύναμο, να έχει την ευκαιρία για διάκριση αλλά και να ενισχυθεί οικονομικά από τα εισιτήρια.

Περιμένουμε την αντίδραση των ομάδων της Ένωσης μας που γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι περισσότερες εξ αυτών επιθυμούν τις παραπάνω αλλαγές και αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν υπάρξει ανάλογη εισήγηση στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΣ.

*Σε επόμενο άρθρο θα αναφερθούμε στη διενέργεια των αγώνων με την ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ παρουσία (κανονικού) ιατρού και πως μπορεί να απαλειφθεί η δικαιολογία της οικονομικής συγκυρίας…

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected