Κατηγορίες
Διάφορα

Συντάξεις – Ποιοι θα λαμβάνουν 230 ευρώ μηνιαίως

e301b699e814225e2da17079f663bafd_lΟι διατάξεις έχουν ήδη ψηφιστεί ενώ με το νέο ασφαλιστικό το σκηνικό θα ολοκληρωθεί

Ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις -και μάλιστα στα επίπεδα των 600 ευρώ- δεν θα υπάρξει ωστόσο, η μέση σύνταξη τα επόμενα χρόνια υποχωρήσει αισθητά χαμηλότερα από τα επίπεδα των 900-950 ευρώ που βρίσκεται σήμερα ακόμη και κάτω από τα 800 ευρώ.

Η σύνταξη, στο σύνολό της, δεν θα χορηγείται με περιουσιακά κριτήρια ωστόσο το «μη ανταποδοτικό» κομμάτι της σύνταξης (ουσιαστικά η κατώτατη σύνταξη που θα εγγυάται το κράτος) θα δίδεται με εισοδηματικά κριτήρια δηλαδή σε σαφώς λιγότερους δικαιούχους σε σχέση με σήμερα). Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Χρόνο με τον χρόνο, θα δημιουργείται ένας… στρατός συνταξιούχων που θα παίρνουν σύνταξη της τάξεως των 230-350 ευρώ τον μήνα.

Μπορεί η κύρια και η επικουρική σύνταξη να μην «συγχωνευτούν» όμως το ποσοστό αναπλήρωσης (δηλαδή το μέρος εκείνο των μισθολογικών αποδοχών που θα λαμβάνει ως σύνταξη ο δικαιούχος, θα υποχωρήσει ενδεχομένως και κάτω από 50% ανοίγοντας έτσι πεδίον δόξης λαμπρό για την επαγγελματική (προαιρετική) ασφάλιση όπως επίσης και για την ιδιωτική. Οι προεκλογικές σκοπιμότητες είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί τις τελευταίες εβδομάδες η αλήθεια για το τι πραγματικά πρόκειται να συμβεί στο ασφαλιστικό αμέσως μετά τις εκλογές. Ακραία σενάρια όπως αυτό για τη θέσπιση ανώτατου πλαφόν στις συντάξεις ή για χορήγηση σύνταξης με βάση περιουσιακά κριτήρια) διαψεύστηκαν μεν χωρίς όμως να αποσαφηνιστεί το είναι αυτό που θα πραγματικά θα συμβεί.

Με βάση το μνημόνιο, πρέπει να εκπληρωθούν δύσκολοι στόχοι οι οποίοι ανεβάζουν τον «λογαριασμό» των μέτρων που πρέπει να ληφθούν ακόμη και πάνω από τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνο η επιβολή μέτρων που θα αναπληρώσουν τη… ζημιά από την απόφαση του ΣτΕ (έκρινε ως παράνομες τις περικοπές στις συντάξεις που έγιναν μετά το 2012) μπορεί να δημιουργήσει λογαριασμό τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ. Αν προστεθούν τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουμε δεσμευτεί ότι θα περικόψουμε από τη συνταξιοδοτική δαπάνη αλλά και το κόστος από τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, ο λογαριασμός εκτοξεύεται πάνω από τα έξι δις. ευρώ.

περισσότερα στο fpress.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected