Κατηγορίες
Super League 1 - Στατιστικά Ποδόσφαιρο

Super League – Ο πρώτος γύρος με αριθμούς (stats)

super-league

Ο Ολυμπιακός που ξεχωρίζει, οι Big 4 της Ελλάδας, οι έδρες που δεν έχουν μεγάλη σημασία, οι Έλληνες σκόρερ και οι αριθμοί που μας έκαναν εντύπωση.

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια. Οι αριθμοί είναι ο καλύτερος τρόπος για να πεις ψέμματα. Δύο εκφράσεις που δεν είναι λάθος αλλά δεν είναι και απόλυτα σωστές. Οι αριθμοί ενός πρωταθλήματος στην προκειμένη περίπτωση είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη – και σημαντικότερη – εξαρτάται από τα απλά, μικρά πράγματα που συμβαίνουν στο χορτάρι σε κάθε ενενηντάλεπτο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως από τα στατιστικά δεν μπορούμε να δούμε και να εξηγήσουμε αρκετά από αυτά συμβαίνουν στην Superleague, σύμφωνα με τα νούμερα που δίνει η διοργανώτρια αρχή.

Οι έδρες δεν έχουν μεγάλη σημασία

Κανονικά θα είχαμε 120 παιχνίδια μετά το τέλος του πρώτου γύρου, αλλά το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, δεν έγινε ποτέ. Η επιρροή που θα είχε στα συνολικά στατιστικά δεν θα ήταν μεγάλη, αλλά δεν μπορούμε να παραλείψουμε πως το σημαντικότερο παιχνίδι του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν διεξήχθη εξαιτίας των ανεγκέφαλων που αφήνουν οι ομάδες να χαλάνε το προϊόν. Ένα πρωτάθλημα που σίγουρα δεν είναι από τα θεαματικότερα αλλά τα στατιστικά του δείχνουν πως δεν είναι για… πέταμα.

Οι γηπεδούχοι έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα με ένα ποσοστό 42,9% στις νίκες, με τους φιλοξενούμενους να τα πηγαίνουν εξαιρετικά εκτός έδρας, καθώς το 57% από αυτούς δεν χάνουν μακριά από το σπίτι τους. Παράλληλα, τα 275 γκολ που έχουν σημειωθεί μπορεί να μην είναι ένας εντυπωσιακός αριθμός αλλά σε ένα πρωτάθλημα που το χαρακτηρίζει η δύναμη και όχι η ταχύτητα και η τεχνική, το over1,5 γκολ στο 67% των αναμετρήσεων είναι ικανοποιητικό.

Επισκόπηση πρωταθλήματος

Παιχνίδια 119
Νίκες γηπεδούχου 42.9%
Ισοπαλίες 24.4%
Νίκες φιλοξενούμενης 32.8%

piechart

Γκολ 275
Γκολ ανά αγώνα 2.31
Γκολ ανά αγώνα, γηπεδούχος 1.31
Γκολ ανά αγώνα, φιλοξενούμενη 1

 

Πάνω 0.5 Γκολ 90%
Πάνω 1.5 Γκολ 67%
Πάνω 2.5 Γκολ 42%
Πάνω 3.5 Γκολ 19%

Ελληνική υπόθεση η μάχη των σκόρερ

Αρκετές φορές γίνεται κουβέντα για τους ξένους ποδοσφαιριστές που έρχονται για να κάνουν καλύτερο, θεαματικότερο και ποιοτικότερο το πρωτάθλημα μας, αλλά στη φετινή Superleague, οι Έλληνες έχουν αναλάβει το σκοράρισμα. Τέσσερις από τους πέντε πρώτους σκόρερ είναι Έλληνες, με τον Κώστα Φορτούνη να οδηγεί την κούρσα παρότι πρόκειται για τον μοναδικό μέσο της λίστας, εκμεταλλευόμενος τις εκτελέσεις πέναλτι. Ο επιτελικός χαφ του Ολυμπιακού έχει χρισθεί σκόρερ 12 φορές σε 14 αγώνες αλλά τα μισά του τέρματα είναι από την άσπρη βούλα. Ακολουθεί ο Γιάννου του Αστέρα με εννέα γκολ και 3 πέναλτι, ενώ ο μοναδικός που δεν έχει πανηγυρίσει εκμεταλλευόμενος την εσχάτη των ποινών είναι ο Μάρκο Μαρκόβσκι του Παναιτωλικού.

Οι πρώτοι σκόρερς

Κατάταξη

Εθνικότητα

Παίκτης

Ομάδα

Θέση

Αγώνες

Γκολ

Πέναλτυ

1 Έλληνας Κώστας Φορτούνης Ολυμπιακός Μέσος 14 12 6
2 Έλληνας Απόστολος Γιάννου Αστέρας Επιθετικός 14 9 3
3 Έλληνας Νίκος Καρέλης Παναθηναϊκός Επιθετικός 14 8 1
4 Έλληνας Βαγγέλης Μάντζιος Λεβαδειακός Επιθετικός 15 6 2
4 Σέρβος Μάρκο Μαρκόβσκι Παναιτωλικός Επιθετικός 14 6 0

Το απόλυτο στηρίζεται σε άμυνα και επίθεση

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην κορυφή του πρωταθλήματος, με 14 νίκες σε 14 παιχνίδια και η απόλυτη κυριαρχία του φαίνεται σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες. Οι ερυθρόλευκοι είναι με διαφορά η πιο παραγωγική ομάδα της Superleague με 28 γκολ και μέσο όσο 2,71 γκολ ανά αγώνα! Ένα τέρμα λιγότερο ανά παιχνίδι σημειώνουν οι δύο δικέφαλοι που ακολουθούν, με τον Πανιώνιο να μπαίνει στην πεντάδα, δείχνοντας πως η επίθεση είναι αυτή που τον έχει βοηθήσει για να βρεθεί στις υψηλές θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.

Οι πρωταθλητές έχουν και την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα με μόλις 0,57 γκολ ανά αγώνα, με την Βέροια να είναι η παρουσία που αξίζει να σημειωθεί στη συγκεκριμένη κατηγορία, καθώς καταλαμβάνει την τρίτη θέση στη σχετική λίστα με 0,87 γκολ μέσο όρο σε κάθε παιχνίδι από τα 15 που έχει δώσει.

Οι 5 καλύτερες επιθετικά ομάδες

Ομάδα

Γκολ ανά αγώνα

Γκολ που επιτεύχθηκαν

Ολυμπιακός 2.71 38
ΠΑΟΚ 1.60 24
ΑΕΚ 1.60 24
Παναθηναϊκός 1.43 20
Πανιώνιος 1.27 19

Οι 5 καλύτερες αμυντικά ομάδες

Ομάδα

Γκολ ανά αγώνα

Γκολ που δέχτηκε

Ολυμπιακός 0.57 8
Παναθηναϊκός 0.64 9
Βέροια 0.87 13
ΑΕΚ 0.93 14
Ξάνθη 0.93 14

περισσότερα στο sport24.gr

 

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected