Κατηγορίες
Διάφορα

Ράγισαν και οι πέτρες από τα πρώτα Θεοφάνεια στη Σμύρνη μετά από 94 χρόνια (vid)

smirniΣε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα ο αγιασμός των υδάτων για τα Θεοφάνεια στη Σμύρνη. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που καθαγιάστηκαν τα ύδατα μετά την καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων, 94 χρόνια πριν.

Ο χρόνος γύρισε πίσω, στα χρόνια πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή, σήμερα, 6 Ιανουαρίου του 2016.

Για πρώτη φορά μετά το 1922, πραγματοποιήθηκε με την άδεια των τουρκικών αρχών, η τελετή Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Σμύρνης.

Ο αγιασμός των υδάτων τελέστηκε στην ιστορική προκυμαία «Quai» της Σμύρνης απέναντι από το υπό ανακαίνιση παλιό ελληνικό προξενείο, χοροστατούντος του πρώτου ορθόδοξου ιερέα της Σμύρνης πατήρ Κύριλλου.

Νωρίς το πρωί στην Αγία Φωτεινή, την εκκλησία που αποτελεί τη βάση της ορθόδοξης κοινότητας Σμύρνης, παρακολούθησαν την θεία λειτουργία ομογενείς και Ρώσοι, Γεωργιανοί, και Ουκρανοί χριστιανοί καθώς και πολλοί επισκέπτες από τη Χίο και τη Λέσβο, οι νεότεροι των οποίων έπεσαν για τον σταυρό λίγο αργότερα.

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με την ολοκλήρωση της τελετής, την απελευθέρωση του περιστεριού και την ανάσυρση του σταυρού, ο πατέρας Κύριλλος εξέφρασε τη συγκίνηση του για το «ιστορικό», όπως το χαρακτήρισε, γεγονός ευχαριστώντας τις Αρχές της χώρας πού επέτρεψαν, όπως είπε, «να αισθανθούμε στην πράξη τη συνέχεια της γενιάς, της φυλής, της πίστης, της ιστορίας έτσι όπως ο θεός την καταγράφει».

περισσότερα στο newsbomb.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected