Η ιστοσελίδα allaboutsoccer.net φιλοξενεί σήμερα ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον θέμα το οποίο σκιαγραφεί το προφίλ της μάνας του μικρού ποδοσφαιριστή, ενώ παράλληλα θέτει θέματα και ζητήματα γύρω από το παιδικό ποδόσφαιρο τα οποία πρέπει όλους να μας προβληματίσουν.
Η Μαρία Έλενα Savage είναι η μητέρα δυο αγοριών τα οποία ασχολούνται από μικρά με τον αθλητισμό. Ο μεγάλος της γιος Λίο 12 ετών είναι δρομέας μεγάλων αποστάσεων στον Αθλητικό Σύλλογο «ΔΡΟΜΕΑΣ» ενώ ο μικρός Πάνος 8 ετών, έχει για μεγάλη του αγάπη το ποδόσφαιρο και αγωνίζεται σε ακαδημία ποδοσφαίρου της Λεμεσού.
Ποια είναι τα συναισθήματα μιας μάνας, ποιες είναι οι αγωνίες της και οι προβληματισμοί της, τι βλέπει κάθε Σάββατο στα γήπεδα όπου αγωνίζεται το παιδί της και άλλα πολλά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία η Μαρία Έλενα δίνει τις δικές της απαντήσεις. Η Μαρία Έλενα είναι «φανατική» φίλαθλος της Manchester United, υποστηρίζει ΑΕΛ και αγαπημένος της ποδοσφαιριστής δεν άλλος από τον ίδιο τον γιό της. Της αρέσει να παρακολουθεί Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και τις Εθνικές ομάδες ενώ από τους ποδοσφαιριστές του εξωτερικού της αρέσει ο Ισπανός μεσοεπιθετικός Juan Mata της Manchester United.
Μαρία Έλενα κατ’ αρχήν σ’ ευχαριστούμε θερμά που αποδέχτηκες την πρόσκληση μας. Θα θέλαμε πρώτα απ’ όλα να σε ρωτήσουμε ποια είναι η σχέση σου με το ποδόσφαιρο και πως μοιάζει το ποδόσφαιρο μέσα από το δικό σου φακό;
Από μικρό παιδί πάντα μου άρεσε το ποδόσφαιρο, επηρεασμένη μάλιστα και από τον πατέρα μου ο οποίος έπαιζε ποδόσφαιρο. Μικρό παιδί έπαιζα καθημερινά ποδόσφαιρο με τα άλλα παιδιά στη γειτονιά, κάτι που με έκανε να το αγαπήσω. Μάλιστα μέχρι πέρσι πήγαινα στο γήπεδο. Δυστυχώς όμως με τα πεπραγμένα στο Κυπριακό ποδόσφαιρο έχω απογοητευτεί πλήρως με αποτέλεσμα να μη ξαναπάω στο γήπεδο παρά μόνο στους αγώνες της Ακαδημίας όπου παίζει ποδόσφαιρο ο γιός μου. Εκεί δε χάνω παιχνίδι. Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις τα παιδιά να παίζουν και να το χαίρονται. Νιώθω πως κάποια πράγματα στο Κυπριακό ποδόσφαιρο έχουν χάσει την ουσία και την αξία τους,σκεπτόμενη πως μεγαλώνω ένα ποδοσφαιριστή ο οποίος αύριο μπορεί να αγωνίζεται σε κάποια ομάδα κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες. Η όλη κατάσταση που επικρατεί στο Κυπριακό ποδόσφαιρο έρχεται σε πλήρη αντιπαράθεση με αυτό που επιζητώ για το παιδί μου μέσω της ενασχόλησης του με το ποδόσφαιρο.
Τι είναι αυτό που επιζητείς από το παιδί σου μέσω της ενασχόλησης του με το ποδόσφαιρο;
Αυτό που θέλω είναι να βλέπω είναι το παιδί μου να μαθαίνει, να συμμετέχει, να χαίρεται, να ευχαριστιέται όταν κάνει αυτό που αγαπά. Είμαστε τυχεροί γιατί στην Ακαδημία ο γιός μου έχει πολύ καλούς προπονητές, με την κορυφαία μεθοδολογία στον κόσμο. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τους γονείς. Το κυριότερο είναι το ότι μέσω του ποδοσφαίρου ο γιός μου έχει κτίσει δυνατές φιλίες με τους συμπαίκτες του. Οι φιλίες αυτές αναπτύχθηκαν και με γονείς άλλων παιδιών της Ακαδημίας με αποτέλεσμα να έχουμε κι εμείς καλούς οικογενειακούς φίλους. Επίσης επιζητώ να μη στεναχωριέται και να μην απογοητεύεται προσπαθώντας να του εξηγήσω πως όλα είναι μέρος του παιχνιδιού. Σημασία έχει να παίξουν καλά, ασχέτως του τελικού αποτελέσματος, σημασία έχει να προσπαθήσουν.
Πως νιώθεις κάθε Σάββατο όταν ο γιός σου αγωνίζεται για το Πρωτάθλημα;
Νιώθω μεγάλη περηφάνια και χαρά. Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις το παιδί σου να συμμετέχει σε μια ομαδική προσπάθεια. Η μεγαλύτερη μου όμως αγωνία δεν είναι το αποτέλεσμα. Πάντα στην άκρη του μυαλού μου έχω μια αγωνία και ανησυχία μήπως δε χαρεί όπως πρέπει το παιχνίδι, θέλω να παίξει καλά για να είναι περήφανος για τον εαυτό του και φυσικά η μεγαλύτερη ανησυχία όπως και για όλους τους γονείς είναι μήπως κτυπήσει.
Όταν η ομάδα χάσει στεναχωριέται; Είναι έκδηλα τα συναισθήματα του; Πως το αντιμετωπίζετε;
Σίγουρα μετά από μια ήττα ο μικρός στεναχωριέται, ιδιαίτερα αν νιώθει ότι και η απόδοση του δεν ήταν καλή. Τα παιδιά είναι από μόνα τους ανταγωνιστικά και θέλουν να κερδίζουν οπότε είναι εντελώς φυσιολογικό να στεναχωριούνται. Σε τέτοιες περιπτώσεις τον επιβραβεύουμε για την προσπάθεια του και του λέμε δεν πειράζει, θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο στο επόμενο παιχνίδι. Μιλούμε λίγο για το παιχνίδι αλλά δεν κάνουμε ποτέ κριτική του παιχνιδιού του και ευτυχώς μέχρι να φτάσουμε στο σπίτι μετά τον αγώνα, έχει ξεχάσει την ήττα και η μόνη του έγνοια είναι να βρει τους φίλους του και να παίξει.
Πως νιώθεις όταν ο γιός σου γίνεται αλλαγή; Στεναχωριέσαι;
Και φυσικά ΟΧΙ. Κατ’ αρχήν αντιλαμβάνομαι πως πρέπει να ξεκουραστεί και επιπλέον θα πρέπει όλα τα παιδιά να έχουν όσον το δυνατό γίνεται ίσο χρόνο συμμετοχής στο παιχνίδι κάτι το οποίο επιδιώκουν οι προπονητές της ακαδημίας και το αναγνωρίζουν μάλιστα και τα ίδια τα παιδιά.
Μαρία δίνεις συνέχεια το παρόν σου στους αγώνες πρωταθλήματος που συμμετέχει ο γιός σου. Ποια είναι τα πράγματα που βλέπεις που σου αρέσουν και ποια δεν σου αρέσουν;
Το πρωτάθλημα που παίζει ο γιός μου, θεωρώ ότι είναι αρκετά καλά οργανωμένο και καλλιεργείται ευγενής άμιλλα μεταξύ των παιδιών. Δεν μου αρέσουν οι φανατισμένοι γονείς και οι γονείς οι οποίοι χειροκροτούν μόνο τα δικά τους παιδιά. Το χειροκρότημα και η επιβράβευση αξίζει σε όλα τα παιδιά για την προσπάθεια τους και πρέπει όλοι οι γονείς να το καταλάβουν αυτό. Επίσης δε μου αρέσει καθόλου και είμαι κάθετα ενάντια στις βαθμολογίες οι οποίες επηρεάζουν τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς. Η δημοσιοποίηση των βαθμολογιών προκαλεί πίεση στα παιδιά και τους προπονητές καθώς και στους ίδιους τους γονείς. Θεωρώ πως στις παιδικές ηλικίες ο σκοπός του ανταγωνισμού των παιδιών πρέπει να είναι άλλος και όχι η προσπάθεια διάκρισης με την απόδειξη του βαθμολογικού πίνακα. Πιστεύω ότι το θέμα των βαθμολογιών είναι πολύ σοβαρό και η UEFA ή η FIFA θα πρέπει να κάνουν άμεσα κάτι προς αυτή την κατάσταση.
Ποιες συμβουλές δίνεις και σε άλλες μητέρες μικρών ποδοσφαιριστών;
Οι συμβουλές που θα τους έδινα είναι οι εξής:
-Να μην τα κρίνουν ποτέ για το παιχνίδι τους
-Να μην τα φορτώνουν με πίεση και άγχος
-Να τα επιβραβεύουν για την προσπάθεια τους και όχι μόνο για τη νίκη
-Όταν στεναχωριούνται να τα ενθαρρύνουν και να τα εμψυχώνουν
-Να αποφεύγουν ακραίες συμπεριφορές στο γήπεδο
-Να αφήνουν τα παιδιά να παίξουν χωρίς τη δική τους καθοδήγηση
-Να μην επεμβαίνουν στο έργο του προπονητή
-Να χειροκροτούν όλα τα παιδιά και όχι μόνο το δικό τους
-Να χαίρονται και να νιώθουν περήφανοι για την προσπάθεια του παιδιού τους
Μαρία τι θα ήθελες να μας πεις εν κατακλείδι κλείνοντας την ενδιαφέρουσα μας συζήτηση;
Ειλικρινά ξεχειλίζω από χαρά κάθε φορά που βλέπω τον γιό μου να διασκεδάζει παίζοντας ποδόσφαιρο και να μαθαίνει. Προσπαθώ όμως, να μην του φουσκώνω τα μυαλά. Θέλω να είναι προσγειωμένος και ταπεινός, να γνωρίζει την πραγματικότητα και να είναι προετοιμασμένος για όλα. Ο Πάνος από το πρωί μέχρι το βράδυ είναι με μια μπάλα στα πόδια. Ξέρω πως οι πιθανότητες για να αγωνιστεί μελλοντικά σε κάποια μεγάλη ομάδα είναι ελάχιστες, γιατί στη Κύπρο υπάρχουν πολύ λίγες ευκαιρίες να αναδειχτείς, αλλά δεν με ενδιαφέρει. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να χαίρεται και να αγαπά αυτό που κάνει και εγώ θα είμαι δίπλα του για να τον στηρίζω.
Εύχομαι μέσω της αθλητικής του εκπαίδευσης να αποκτήσει τα εφόδια για ένα μορφωμένο και συνειδητοποιημένο χαρακτήρα. Στόχος είναι πέρα από την προπόνηση ο γιός μου να είναι και καλός μαθητής ώστε να μπορέσει να ασχοληθεί και με κάτι άλλο που του αρέσει εκτός από το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο άλλωστε δεν είναι για πάντα. Επίσης θέλω να επισημάνω ότι το σύστημα πρέπει να αλλάξει για να προχωρήσει το ποδόσφαιρο. Δυστυχώς οι ιθύνοντες συνεχίζουν να βλέπουν το ποδόσφαιρο με τη δική τους ματιά αγνοώντας παντελώς τα όνειρα και την προσπάθεια τόσων παιδιών που ονειρεύονται αύριο να φορέσουν τη φανέλα της αγαπημένης τους ομάδας…
Κάπως έτσι έκλεισε η συνέντευξη με την Μαρία Έλενα Savage στο πρόσωπο της οποίας αντικατοπτρίζονται οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί μιας μάνας της οποίας ο γιός της ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Η συνέντευξη αυτή μάλιστα, στην ουσία θα μπορούσε να ήταν και μια επιστολή προς όλους τους αρμόδιους που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο από τις μικρές μέχρι και τις μεγάλες ηλικίες. Για το καλό των ίδιων των παιδιών μας, η Μαρία Έλενα καταδικάζει τις υπάρχουσες συνθήκες και απαιτεί όπως όλοι ένα καλύτερο αθλητικό-ποδοσφαιρικό μέλλον για το παιδί της όπως και όλοι οι γονείς των μικρών νεαρών αστεριών του Κυπριακού Ποδοσφαίρου!
Πηγή: allaboutsoccer.net