Η κυβέρνηση διά του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση κατέληξε στην απόφαση για την εκχώρηση τεσσάρων αδειών πανελλαδικής εμβέλειας σε τηλεοπτικούς σταθμούς.
Ο κύβος ερρίφθη. Η κυβέρνηση διά του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση κατέληξε στην απόφαση για την εκχώρηση τεσσάρων αδειών πανελλαδικής εμβέλειας σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ στη Διάσκεψη των Προέδρων δεν υπήρξε η απαιτούμενη πλειοψηφία για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Βούτσης το θέμα πλέον παύει να είναι αρμοδιότητα της Διάσκεψης των Προέδρων και η κυβέρνηση θα φέρει άμεσα ρύθμιση για να προχωρήσει η διαδικασία της χορήγησης των αδειών των τηλεοπτικών σταθμών.
Ο Πρόεδρος της Βουλής επικαλέστηκε τη σχετική έκθεση του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας το οποίο έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης προσδιόρισε τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας σε τέσσερις.
Ο κ. Βούτσης μίλησε για κανάλια υψηλής ευκρίνειας HD τα οποία μπορούν να αναμεταδίδουν πρόγραμμα στην νέα ψηφιακή εποχή και κατέληξε μεταφέροντας τα θέση της κυβέρνησης: «Για τη χώρα μας πέραν των ενστάσεων που αφορούν τη βιωσιμότητα οι άδειες πανελλαδικής υψηλής ευκρίνειας θα είναι μέχρι τέσσερις».
Ο ίδιος αριθμός, υποστήριξε, υπάρχει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και προσδιορίστηκε με βάση παρόμοιες μελέτες.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης πάντως επέμειναν στην πάγια θέση τους να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες για τον διαγωνισμό στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Ο Νίκος Δένδιας (ΝΔ) ζήτησε πίστωση χρόνου προκειμένου να μελετήσει την έκθεση του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας. Σημείωσε όμως επικαλούμενος και τον τίτλο της ότι πρόκειται για μια προπαρασκευαστική πραγματογνωμοσύνη.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε την έκθεση ύποπτη καθώς όπως εξήγησε συμπίπτει με τις δηλώσεις του Νίκου Παππά περί 4 αδειών πανελλαδικής τηλεοπτικής εμβέλειας. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επέμεινε ότι τόσο τα τεχνικά ζητήματα όσο και τα οικονομικά θέματα (βιωσιμότητα των καναλιών) πρέπει να εξεταστούν αποκλειστικά από το ΕΣΡ.
Ανάλογες ενστάσεις εξέφρασε και ο Χάρης Θεοχάρης. Επικαλέστηκε σημεία της έκθεσης στα οποία αναφέρεται ότι τα υφιστάμενα 12 κανάλια μπορούν στο μέλλον να γίνουν 72, ενώ παρατήρησε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αξιολογούν τι «σηκώνει» η αγορά. «Αν οι προϋποθέσεις για την αδειοδότηση είναι μόνο τεχνικές να το εξετάσει το ΕΣΡ. Δεν υπάρχει κανένα λόγο να το αποφασίσει ο υπουργός και η κυβέρνηση» κατέληξε.
Ο κ. Βούτσης από την πλευρά του επανέλαβε ότι με βάση την οικονομική συγκυρία είναι αδύνατον να σταθούν στα πόδια τους τα υφιστάμενα κανάλια και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής.
Κλείνοντας τη διαδικασία στη Διάσκεψη των Προέδρων ο κ. Βούτσης σχολιάζοντας το «ναυάγιο» ανέφερε ότι έχουν περάσει τρεις μήνες και είμασταν υποχρεωμένοι να καταλήξουμε σε ονόματα για τη συγκρότηση και τη θωράκιση του ΕΣΡ. Μίλησε για ακραίες απόψεις που είχαν ως στόχο να τορπιλίσουν τη διαδικασία και ανακοίνωσε ότι άμεσα η Ολομέλεια θα ολοκληρώσει τη διαδικασία.