Ο Δημήτρης Ιτούδης μίλησε για τις ανεπίσημες προτάσεις που είχε από Εθνικές Ομάδες το καλοκαίρι, την προοπτική της Εθνικής Ελλάδας, τις κόντρες Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, αλλά και τον… πόλεμο της Euroleague με τη FIBA.
Ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας υποστήριξε πως μοναδικό «θύμα» από τη «μάχη» της Euroleague με τη FIBA είναι το μπάσκετ, το οποίο πρέπει να είναι ενωμένο, ενώ τόνισε πως το νέο σύστημα της Euroleague δεν θα επιφέρει δραστικές αλλαγές στο πρόγραμμα των συλλόγων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προετοιμασία της «αρκούδας» για το ματς του Κάουνας με τη Ζαλγκίρις και δεν ξέχασε τα ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, στα οποία: «ο κόσμος δεν κάνει απλά θόρυβο. Πολλές φορές φτύνουν, καπνίζουν και πετούν αντικείμενα στο παρκέ».
Επιπλέον, ο Ιτούδης αποκάλυψε πως το καλοκαίρι είχε ανεπίσημες προτάσεις από Εθνικές Ομάδες, όμως για να προχωρήσει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο χρειάζεται την έγκριση του Αντρέι Βατούτιν. «Οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται επίσημα δίχως την έγκρισή του, γιατί η βασική μου προτεραιότητα τώρα είναι η ΤΣΣΚΑ», υπογράμμισε ο τεχνικός της «ομάδας του στρατού». Μεταξύ άλλων ο 45χρονος κόουτς έκανε λόγο και για τη ζεστή υποδοχή των οπαδών του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, όταν πηγαίνει ως αντίπαλος πια. «Θέλω πλέι οφ, αντί για Final Four», δήλωσε με νόημα!
Αναλυτικά όσα δήλωσε μεταξύ άλλων στη ρωσική ιστοσελίδα «sport-express.ru»:
Για τη «μάχη» της Euroleague με τη FIBA: «Συζητάω πολύ τις εξελίξεις με τους συναδέλφους μου. Αυτή τη στιγμή ένα πράγμα είναι ένα ξεκάθαρο: αν υπάρχει κάποιος που θα πληγωθεί, αυτό θα είναι το μπάσκετ. Το παιχνίδι μας πρέπει να είναι ενωμένο. Ελπίζω πως οι δύο οργανισμοί θα βρουν κοινά σημεία επαφής για να δημιουργήσουν ένα, μοναδικό και δυνατό τουρνουά».
Για το νέο σύστημα της Euroleague με τις 16 ομάδες: «Δεν θα έχει πολλές αλλαγές. Ίσως, θα πρέπει κάποιες φορές να παίξουμε δύο ματς της Euroleague μέσα σε τρεις μέρες. Οπότε, το βάθος του πάγκου θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο. Αλλά στην ΤΣΣΚΑ με τους αγώνες στην VTB League αντιμετωπίζουμε παρόμοιες καταστάσεις. Είναι κάτι γνώριμο σε εμάς. Επιπλέον, έχω πει και στο παρελθόν πως είμαι φαν του συστήματος των πλέι οφ. Αν και έχω πάρει μέρος σε εννέα Final Four και έχω κερδίσει τα πέντε από αυτά, ακόμα πιστεύω πως τα πλέι οφ είναι προτιμότερα. Αλλιώς, είσαι πάντα κατά κάποιον τρόπο το αουτσάιντερ. Το αποτέλεσμα μιας σειράς αγώνων είναι πιο δίκαιο. Την ίδια στιγμή, πιστεύω πως ο κόσμος θα βλέπει τα πλέι οφ, ανεξάρτητα από το αν παίζει η ομάδα του ή όχι. Γιατι όταν η ΤΣΣΚΑ παίξει με τη Φενέρμπαχτσε ή όταν η Ρεάλ Μαδρίτης νικήσει τον Ολυμπιακό, το προϊόν είναι πολύ καλό».
Για το πώς του ήρθε η ιδέα να έχει ηχεία και μεγάφωνα στις προπονήσεις πριν από το ματς με τη Ζαλγκίρις: «Είναι η δουλειά μας να βάζουμε τους παίκτες καθημερινά σε νέες προκλήσεις και να τους δίνουμε κίνητρα. Με εαυτόν τον τρόπο ήθελα να προετοιμάσω την ομάδα μου για πιθανές συνθήκες, στις οποίες δεν θα μπορούμε να ακούσουμε ο ένας τον άλλον, λόγω του θορύβου του κοινού. Έτσι, ήθελα να σιγουρευτώ πως υπάρχει κατανόηση μεταξύ μας στο μεγαλύτερο δυνατό επίπεδο, ακόμα και μέσω αυτών των συνθηκών. Το παιχνίδι στο Κάουνας ήταν πολύ σημαντικό για εμάς. Οι Λιθουανοί ήταν πολύ καλοί στην Βαρκελώνη την προηγούμενη εβδομάδα, δεν έγιναν ξαφνικά μια κακή ομάδα. Εμείς τους αναγκάσαμε να παίξουν άσχημα. Οι παίκτες μου ήταν έτοιμοι για την ατμόσφαιρα που θα αντιμετωπίσουν και κατάλληλα προετοιμασμένοι για τον αγώνα».
Για το αν έχει χρησιμοποιήσει παρόμοιες τεχνικές και αντίστοιχα «τρικ» στο παρελθόν: «Στον Παναθηναϊκό κάτι τέτοιο δεν ήταν απαραίτητο γιατί οι παίκτες ήταν συνηθισμένοι από τα ματς με τον Ολυμπιακό. Σε αυτά τα παιχνίδια, όπως ξέρετε, ο κόσμος δεν κάνει απλά θόρυβο. Πολλές φορές φτύνουν, καπνίζουν και πετούν αντικείμενα στο παρκέ. Στον Παναθηναϊκό είχαμε άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε. Για παράδειγμα, όταν ήταν στην ομάδα και ο Σπανούλης και ο Διαμαντίδης και ο Ντρου Νίκολας, ήταν η στιγμή που γινόμασταν διστακτικοί. Ποιος θα πάρει την επίθεση; Να πάρει κάποιος την επίθεση ή να δώσει την μπάλα στον παρτενέρ του; Κάναμε αυτό που έπρεπε και οι πιο undersized παίκτες στην ιστορία πήγαν στην ρακέτα απέναντι σε ψηλούς ύψους 2,20μ. Αυτό ήταν ένα… πείραγμα. Κατά την άποψή μου αυτό πρέπει να κάνει ένας προπονητής».
Για το αν έχει φιλοδοξίες να προπονήσει την Εθνική: «Τώρα η ομάδα έχει έναν καλό προπονητή, ο οποίος είναι φίλος μου. Του εύχομαι τα καλύτερα και στην ομάδα πολλές επιτυχίες. Η μοναδική μου ανησυχία προς το παρόν είναι πώς θα είμαι ο καλύτερος προπονητής της ΤΣΣΚΑ. Δεν είναι μυστικό, το καλοκαίρι είχα ανεπίσημες προτάσεις αρκετές από εθνικές ομάδες. Αλλά κάθε πρόταση θα γινόταν ένα πιθανό ενδεχόμενο μόνο ύστερα από συζητήσεις με τον Αντρέι Βατούτιν. Οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται επίσημες δίχως την έγκρισή του, γιατί η βασική μου προτεραιότητα τώρα είναι η ΤΣΣΚΑ».
Για το αν θέλει να εργαστεί στην Εθνική Ελλάδας μελλοντικά: «Έχω ακούσει πολλά από τον Ζέλικο και τον Ντούντα σχετικά με το πώς είναι να πηγαίνεις στην Εθνική ύστερα από μια σεζόν με πίεση για το πρωτάθλημα σε συλλογικό επίπεδο. Και οι δύο είχαν στρες, είναι κάτι πολύ δύσκολο, γιατί δεν έχεις χρόνο για την οικογένειά σου και για ξεκούραση. Ωστόσο, εκείνοι κατάφεραν να έχουν θέση και στην Εθνική και σε σύλλογο. Προσωπικά δεν σκέφτομαι την Εθνική Ομάδα, γιατί δεν είχα ποτέ κάποια επίσημη πρόταση. Όπως είπα, προτεραιότητά μου είναι η ΤΣΣΚΑ».
Για την υποδοχή του κόσμου του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ: «Όταν σε χειροκροτούν 18.000 οπαδοί λες “ευχαριστώ”. Αυτό ήταν το λιγότερο που μπορούσα να πω. Φυσικά, συγκινήθηκα πολύ. Κι αυτό γιατί δεν μπορείς να παραπλανήσεις τους Έλληνες οπαδούς. Αν είσαι… ηθοποιός ίσως κάνεις θόρυβο για μία σεζόν, αλλά σίγουρα όχι για πάνω από δέκα χρόνια! Γιατί γνωρίζουν το παιχνίδι και βλέπουν. Δεν τους ενδιαφέρει μόνο το αποτέλεσμα. Ακόμα και έπειτα από ήττες σε Final Four στην πρώτη προπόνηση μετά την επιστροφή οι οπαδοί ήρθαν στο κλειστό. Θέλω να πω πως εκείνοι επηρεάζουν το παιχνίδι με την ενέργειά τους.
Αλλά δεν συμφωνώ πως η κουλτούρα τους έχει σχέση με τη χώρα από την οποία κατάγονται. Είναι αλήθεια πως μερικές χώρες είναι φημισμένες για τους “θερμόαιμους” οπαδούς τους, αυτούς τους οπαδούς που είναι πάντα στην κορυφή. Από την άλλη, όμως, κοιτάς τη Γερμανία. Υπάρχει το στερεότυπο πως οι Γερμανοί είναι “κρύοι” άνθρωποι. Αλλά βλέπεις πώς υποστηρίζουν τις ομάδες τους! Κατά την άποψή μου, όλα έχουν σχέση με το πώς αντιλαμβάνεται κανείς το παιχνίδι. Αν καταλαβαίνεις τι γίνεται στο παρκέ, αν καταλαβαίνεις την τακτική, θα έχεις μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αν είσαι νέος στο μπάσκετ, θα χειροκροτήσεις μόνο όταν σκοράρει μία ομάδα. Αν όμως είσαι μυημένος στο άθλημα, μπορείς να ευχαριστηθείς με όσα γίνονται στην άμυνα, με το πώς θα σώσει κάποιος την κατοχή της μπάλας. Μπορείς να αντιδράσεις με τις αποφάσεις των διαιτητών. Έτσι, όλο το παιχνίδι γίνεται πιο διασκεδαστικό».