Τον αντίπαλο του για την 1η αγωνιστική της 2ης φάσης του Κυπέλλου Ερασιτεχνών, έμαθε ο ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας, που φέτος θα αγωνιστεί στο Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδας.
Η ομάδα του Λευτέρη Κελεσίδη καλείται να αποκλείσει μια ομάδα που πρωταγωνιστεί στο φετινό πρωτάθλημα της Α1 της ΕΠΣ Μακεδονίας (προηγείται με 9 βαθμούς διαφορά από τον Φοίνικα Πολίχνης, 9 αγωνιστικές πριν το τέλος της σεζόν αλλά και κάτοχο του κυπέλλου του γειτονικού νομού, μετά το 2-1 στον μεγάλο τελικό του γηπέδου της Τούμπας.
https://www.youtube.com/watch?v=Oju6i547RXc
Ο Μακεδονικός, είναι ένα δημιούργημα οραματιστών βιοπαλαιστών της προσφυγικής Θεσσαλονίκης. Το 1928 με την αρχική ονομασία Προσφυγική Ένωση Θεσσαλονίκης μπαίνει δυναμικά στο χώρο κατατασσόμενη, ως νεοϊδρυθείσα ομάδα, στη Γ’ κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος της ΕΠΣΜ-Θ, αντί της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης. Το 1930 έρχεται η άνοδος στη Β’ Κατηγορία έπειτα από διπλή αναμέτρηση με την ομάδα της Ποντιακής Νεολαίας. Τον Ιούνιο του 1932 η Ένωση ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Β’ κατηγορίας κερδίζοντας σε διπλό αγώνα τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Το 1934 η Ένωση καταφέρνει να κερδίσει και το τίτλο της πρωταθλήτριας Α’ Κατηγορίας. Το 1936 αποτελεί χρονιά σταθμός για το σύλλογο που μετονομάζεται σε «Μακεδονικός», υιοθετώντας το όνομα της ομάδας που δύο χρόνια πριν είχε διαλυθεί. Στο πρωτάθλημα του 1937-38 πραγματοποιείται η πρώτη επίσημη εμφάνιση του νέου «Μακεδονικού» με παίκτες τους Φαϊτατζίδη, Καπετανάκη, Σικαλίδη, Βελεστεντζή, Ελευθεριάδη, Όλυμπο, Βαφειάδη, Βενιζέλη, Μαρτίνη και Βούλτσα. Οι παίκτες του Μακεδονικού κάνοντας πολύ καλά παιχνίδια την χρονιά εκείνη και κερδίζοντας ακόμα και τον Π.Α.Ο.Κ. με 2-0 καταφέρνουν να τερματίσουν στην 4η θέση. Το καλοκαίρι του 1945 ξεκινάει την προσπάθεια οργάνωσης του συλλόγου σε όλα τα επίπεδα με την συγχώνευση της ομάδας με τον Ολυμπιακό Τερψιθέας και απορροφά στους κόλπους του συλλόγου νεαρούς ικανότατους παίκτες οι οποίοι κυριολεκτικά τον απογειώνουν.
Το 1947 κατακτά για πρώτη φορά τον τίτλο του πρωταθλητή Θεσσαλονίκης και συμμετέχει στο Εθνικό πρωτάθλημα που γίνεται στην Αθήνα καταλαμβάνοντας την 6η θέση της βαθμολογίας με 8 βαθμούς. Τα επόμενα χρόνια ο Μακεδονικός παραμένει στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας τερματίζοντας στην 3η θέση το 1953-54,στην 4η το 1954-55, στην 5η θέση το 1955-56, στην 4η θέση το 1956-57. Το 1955 η ομάδα μετά από επίμονες προσπάθειες των μελών της τότε διοίκησης, αποκτά και επίσημα τις δικές της εγκαταστάσεις οι οποίες εγκαινιάζονται στις 13 Μαρτίου του ίδιου χρόνου με φιλικό αγώνα με την ομάδα των Ακριτών Συκεών. Την περίοδο 1960 – 61 η ομάδα με προπονητή τον Θανάση Τασσόπουλο κατακτά το τίτλο του πρωταθλητή της Α΄ τοπικής κατηγορίας και έπειτα από την θέσπιση των εθνικών κατηγοριών από την ΕΠΟ, ανεβαίνει στη Β’ Εθνική κατηγορία όπου αργότερα μετατρέπεται σε επαγγελματική κατηγορία. Την περίοδο 1966-67 αρχίζει να διαφαίνεται η ανάκαμψη του συλλόγου με την κατάκτηση της 5ης θέσης της βαθμολογίας με προπονητή τον Κώστα Καρακομνηνό και υπεύθυνο ποδοσφαιρικού τμήματος τον Γ. Ιωαννίδη.
Το καλοκαίρι του 1968 κατακτά τον τίτλο του πρωταθλητή στο θερινό Κύπελλο ΟΠΑΠ στα Τρίκαλα, και την χρονιά που ακολουθεί τερματίζει στην 9η θέση του 3ου ομίλου της Β’ Εθνικής.
Το έτος 1974 η ομάδα του Μακεδονικού συγχωνεύεται και με τις υπόλοιπες ομάδες της Νεάπολης και μετονομάζεται σε «Α.Π.Σ. Μακεδονικός Νεαπόλεως», ενώ του παραχωρείται και η γνωστή σε όλους << παράγκα>> , ένα ιστορικό μικρό κτίσμα που στέγασε τους φίλους του συλλόγου για πολύ καιρό.
Η μακρόχρονη και αρκετές φορές επιτυχής πορείας της ομάδας ωστόσο στη Β’ Εθνική κατηγορία φτάνει στο τέλος της, την περίοδο 1974-75 όπου έρχεται ο υποβιβασμός στην Α ερασιτεχνική της ΕΠΣΜ. Το 1977 η ομάδα κατακτά και πάλι την κορυφή της βαθμολογίας της Α’ ερασιτεχνικής κατηγορίας της ΕΠΣΜ με 41 βαθμούς.
Τον Ιούλιο του 1978 αναλαμβάνει την διοίκηση του συλλόγου ο Θωμάς Βουλινός και ο Μακεδονικός διαγράφει την νέα του πορεία στο πλαίσιο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου πια, με την ίδρυση της ΠΑΕ.Η ομάδα φεύγει πλέον από το επίπεδο του ερασιτεχνισμού και κατατάσσεται στις μεγάλες ομάδες της χώρας. Το 1980 με ποδοσφαιριστές όπως οι Γ. Λέτσκας, Γ. Αρβανιτίδης, Ανδ. Σταυρίδης, Ε. Γυφτάκης, Χ. Τσιλιγκιρίδης, Κ. Μπήκας,Κ. Μπήκας, Ζ. Παγίδης , Γ. Νικολούδης, Θ. Βιρτζαμάνης, Φ. Πένος, Δ. Σταυρίδης, Λ. Υφαντίδης, Θ. Ασλανίδης, Δ. Παπαδόπουλος, Γ. Καραπατάκης, Β. Γεωργιάδης, Κ. Τσαρτσιταλίδης, Α. Ζάιος, Θ. Σεντελίδης, φτάνει μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας όπου αποκλείεται από την μετέπειτα κυπελλούχο Καστοριά.
Την δεκαετία του ’80 οι ποδοσφαιρικές επιτυχίες του Μακεδονικού κορυφώνονται. Το 1982 ο Μακεδονικός με προπονητή τον Γιώργο Χασιώτη μέχρι τον Δεκέμβριο και τον Ντίνο Παπαγιαννάκη, και παίχτες όπως οι Γ. Φανάρας, Σ. Αρβανιτίδης, Α. Σταυρίδης, Κ. Ηλιάδης, Κ. Μπήκας, Χ. Παρτσόγλου, Αθ. Καλλιμάνης, Π. Κερμανίδης, Ξ. Ρούσσος, Χ. Τερζανίδης, Κ. Δράμπης, Β. Περιστερόπουλος, Α. Μελισσόπουλος, Ν. Ευαγγέλου, Θ. Βιρτζαμάνης, Γ. Νικολούδης, Φ. Πένος, Δ.Τόμης, Δ. Σταυρίδης, Γ. Παπαδόπουλος ανακηρύσσεται Πρωταθλητής Βορείου Ομίλου της Β’ Εθνικής συγκεντρώνοντας 52 βαθμούς σε 38 αγώνες και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του στα σαλόνια της Α’ Εθνικής κατηγορίας.
Την περίοδο 1982-83 το γήπεδο της Πολίχνης γνωρίζει στιγμές μεγάλης δόξας αλλά αποδεικνύεται μικρό για τους χιλιάδες φιλάθλους των «πρασίνων» στην Α’ Εθνική. Στον αγώνα με τον Ολυμπιακό στις 05/06/1983 καταγράφεται ρεκόρ θεατών, αφού κόπηκαν 9.422 εισιτήρια.
Ο νεοφώτιστος Μακεδονικός με νέους παίκτες στο ρόστερ του όπως οι Γ. Καραμίχαλος, Μ. Σουγάριν, Π. Μποϊκόγλου, Ηλ. Ατματζίδης, Χ. Γιαννακούλας, Η. Κατσανίκας, Κ. Κουρουζίδης, Γ. Ρήγας, Β.Τσιγγούλης, Α. Γαλάνης και υπό της οδηγίες των προπονητών Φιορέλ Κράους και Μιχάλη Μπέλλη τελικώς δεν κατάφερε να κρατηθεί στην κατηγορία, αφού γνώρισε την ήττα από τον Πανιώνιο με 3-2 σε αγώνα μπαράζ που έγινε στο γήπεδο του Βόλου.
Την περίοδο 1986-87 και έπειτα από 4 χρόνια στη Β’ Εθνική καταλαμβάνει την 16η θέση της βαθμολογίας και υποβιβάζεται στη Γ’ Εθνική κατηγορία όπου μένει για ένα χρόνο και επανέρχεται στην ξανά Β΄ Εθνική.
Το 1991 αναλαμβάνει την διοίκηση της ΠΑΕ ο Ν. Χασιρτζόγλου, την πρώτη χρονιά είχε αξιόλογη παρουσία στη Β’ Εθνική, αλλά στη συνέχεια αντιμετωπίζει η ΠΑΕ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, έχει ταση της ΠΑΕ και την φθίνουσα πορεία της με αποτέλεσμα την ίδια χρονιά η ομάδα να κατατάσσεται 17η που συνεπάγεται με ακόμα ένα υποβιβασμό στη Γ’ Εθνική κατηγορία.
Το 1993-94 καθορίζεται ως η τελειωτική χρονιά για την ΠΑΕ με τον υποβιβασμό της ομάδας στην Δ’ Εθνική κατηγορία και τίθεται όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα υπό την προστασία του ΑΠΣ Μακεδονικός και αναλαμβάνει ο Φώτης Μουτεβελής.
Το 1995 επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στο τοπικό πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας της ΕΠΣΜ οπού μετά από ανεπιτυχή αποτελέσματα στα μπαράζ ανόδου για 7 συνεχόμενα χρόνια, τελικώς η ομάδα καταφέρνει και επανέρχεται στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής το 2002 κατακτώντας το πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας της ΕΠΣΜ κερδίζοντας στα μπαράζ ανόδου τον Καμπανιακό.
Από το 2006 το ποδοσφαιρικό τμήμα αποτελεί μέριμνα αποκλειστικά από το νεοεκλεγέντα πρόεδρο Παύλου Ανδρώνη με στόχο την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του συλλόγου και οι αγωνιστικοί στόχοι αποβλέπουν την επάνοδο της ομάδας στη Γ΄ Εθνική κατηγορία το οποίο επετεύχθη την χρονιά 2007-08 όπου και κατέκτησε το πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής κατηγορίας.
Η ομάδα τελικώς δεν καταφέρνει να κρατηθεί πάλι στη Γ’ Εθνική κατηγορία και υποβιβάζεται την ίδια χρονιά στη Δ’ Εθνική, όπου παραμένει μέχρι το 2013, χρονιά κατά την οποία γνωρίζει ξανά το υποβιβασμό στην Α1 ερασιτεχνική κατηγορία όπου ανήκει έως σήμερα.
Ο Μακεδονικός είναι ένα δημιούργημα οραματιστών βιοπαλαιστών της προσφυγικής Θεσσαλονίκης. Το 1928 με την αρχική ονομασία <<Προσφυγική Ένωση Θεσσαλονίκης>> αγωνίζεται στην Γ’ κατηγορία της ΕΠΣΜ-Θ, αντί της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης. Το 1930 ανέρχεται στη Β’ Κατηγορία έπειτα από διπλή αναμέτρηση με την «Ποντιακή Νεολαία». Τον Ιούνιο του 1932 η Ένωση ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Β’ κατηγορίας κερδίζοντας σε διπλό αγώνα τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Το 1934 η Ένωση καταφέρνει να κερδίσει και το τίτλο της πρωταθλήτριας Α’ Κατηγορίας και το 1936 αποτελεί μετονομάζεται σε «Μακεδονικός». Στο πρωτάθλημα του 1937-38 πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη εμφάνιση και το 1947 κατακτά για πρώτη φορά τον τίτλο του πρωταθλητή Θεσσαλονίκης και συμμετέχει στο Εθνικό πρωτάθλημα που γίνεται στην Αθήνα. Το 1955 ύστερα από επίμονες προσπάθειες της τότε διοίκησης αποκτά ιδιόκτητες εγκαταστάσεις οι οποίες εγκαινιάζονται στις 13 Μαρτίου του ίδιου χρόνου. Την περίοδο 1960 – 61 κατακτά το πρωτάθλημα της Α’ τοπικής κατηγορίας και έπειτα από την θέσπιση των εθνικών κατηγοριών από την ΕΠΟ, ανεβαίνει στη Β’ Εθνική κατηγορία.
Το καλοκαίρι του 1968 κατακτά τον τίτλο του πρωταθλητή στο θερινό Κύπελλο ΟΠΑΠ στα Τρίκαλα. Το 1974 ο Μακεδονικός συγχωνεύεται και με τις υπόλοιπες ομάδες της Νεάπολης (Δόξα, ΑΕΝ) και μετονομάζεται σε «Α.Π.Σ. Μακεδονικός Νεαπόλεως».
Τον Ιούλιο του 1978 αναλαμβάνει τη διοίκηση του συλλόγου ο Θωμάς Βουλινός και το 1980 φτάνει μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας όπου αποκλείεται από την μετέπειτα κυπελλούχο Καστοριά.
Το 1982 ανακηρύσσεται πρωταθλητής Βορείου Ομίλου της Β’ Εθνικής και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του στα σαλόνια της Α’ Εθνικής κατηγορίας.
Την περίοδο 1982-83 το ιδιόκτητο γήπεδο του Μακεδονικού στην Πολίχνη γνωρίζει στιγμές μεγάλης δόξας στην Α’ Εθνική και στον αγώνα με τον Ολυμπιακό (05/06/1983) κόπηκαν 9.422 εισιτήρια που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ της ομάδας. Την ίδια περίοδο δεν κατάφερε να κρατηθεί στην κατηγορία, αφού ηττήθηκε με 3-2 από τον Πανιώνιο σε αγώνα μπαράζ στο Βόλο.
Την περίοδο 1986 – 87 και έπειτα από 4 χρόνια στη Β’ Εθνική υποβιβάζεται στη Γ’ Εθνική κατηγορία όπου μένει για ένα χρόνο και επανέρχεται ξανά Β΄ Εθνική.
Το 1991 υποβιβάζεται στη Γ’ Εθνική κατηγορία και την περίοδο 1993 – 94 με τον υποβιβασμό στη Δ’ Εθνική, διαλύεται η ΠΑΕ και το ποδοσφαιρικό τμήμα αναλαμβάνει ο Φώτης Μουτεβέλης. Το 1995 επιστρέφει στην Α1 κατηγορία της ΕΠΣΜ και το 2002 επανέρχεται στη Δ’ Εθνική κερδίζοντας σε μπαράζ ανόδου τον Καμπανιακό.
Από το 2006 το ποδοσφαιρικό τμήμα αναλαμβάνει ο Παύλος Ανδρώνης. Την περίοδο 2007-08 ανέρχεται πάλι ο Μακεδονικός στη Γ’ Εθνική. Την ίδια χρονιά υποβιβάζεται στη Δ’ Εθνική, όπου παραμένει μέχρι το 2013 και από τότε μέχρι σήμερα αγωνίζεται στην Α1 ερασιτεχνική κατηγορία της ΕΠΣΜ.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ανδρώνης Παύλος (ιδιοκτήτης του metropolis 95.5)
Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : Παππούς Μιχάλης
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Κωνσταντινίδου Μαριάννα
ΤΑΜΙΑΣ: Ζέγος Γεώργιος
ΕΦΟΡΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Ευαγγελίδης Δημήτριος
ΕΦΟΡΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ: Πρωτοπαπαδάκης Κωνσταντίνος
ΕΦΟΡΟΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ: Ιττές Πέτρος
ΕΦΟΡΟΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ & ΒΟΛΕΪ : Πιλάτος Γεώργιος
ΕΦΟΡΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ: Χατζηπροδρόμου Αντώνιος
ΥΠΕΥΘ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Γαβαλίδης Αλέξανδρος
ΥΠΕΥΘ. ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ: Καραπαναγιωτίδης Ιωάννης
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Γεώργιος Αβραμίδης είναι ο προπονητής του Μακεδονικού από το 2013 και γεννήθηκε στην Γερμανία στις 20 Ιουλίου 1967. Είναι κάτοχος διπλώματος UEFAA. Διετέλεσε προπονητής στον Μαραθώνα, στο Πανόραμα και στην Αναγέννηση Αγίου Ιωάννη, ενώ αγωνίστηκε ως ποδοσφαιριστής στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, στον Αιγινιακό, στους Λύκους και στον Αστέρα Αμπελοκήπων.
Βοηθός προπονητή είναι ο Δημήτρης Παπαίωάννου που γεννήθηκε στην Καρδίτσα στις 25 Νοεμβρίου 1962. Είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ με ειδίκευση στο ποδόσφαιρο. Διετέλεσε προπονητής στον Ν. Αστέρα Ρεθύμνου, στον Ιάσωνα Αυγής, στο Σμυρναϊκό Βαθυλάκου, στον Κισσό Χορτιάτη, στη Νέα Γενεά Ασβεστοχωρίου και στο Μακεδονικό από το 2012. Αγωνίστηκε ως ποδοσφαιριστής στον ΑΟ Καρλόβασι, στον Ν. Αστέρα Ρεθύμνου και στον Ιάσωνα Αυγής.
ΤΟ ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ
Α/Φ | ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ | ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ | ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ |
1. | Ψωμάς Φιλοκτήμωνας | Τερματοφύλακας | 1998 |
2. | Γαϊτανίδης Ιωάννης | Τερματοφύλακας | 1990 |
3. | Καραβελίδης Πρόδρομος | Τερματοφύλακας | 1990 |
4. | Αντωνιάδης Αλέξανδρος | Αμυντικός | 1990 |
5. | Κουτίνης Κωνσταντίνος | Αμυντικός | 1992 |
6. | Πόπτσης Δημήτρης | Αμυντικός | 1985 |
7. | Δαμιανίδης Χαράλαμπος | Αμυντικός | 1996 |
8. | Τζαμπατζής Παναγιώτης | Αμυντικός | 1996 |
9. | Μπασκάκης Γεώργιος | Αμυντικός | 1993 |
10. | Μπιτζένης – Νιγδέλης Απόστολος | Αμυντικός | 1994 |
11. | Αβαλιάν Αρμέν | Αμυντικός | 1993 |
12. | Παπαδόπουλος Θεόδωρος | Αμυντικός | 1993 |
13. | Λυκίδης Χρήστος | Μέσος | 1986 |
14. | Πουρσανίδης Θωμάς | Μέσος | 1990 |
15. | Τσιλιγκερίδης Γεώργιος | Μέσος | 1977 |
16. | Γιαμπολδάκης Νικόλαος | Μέσος | 1998 |
17. | Γαρύφαλλος Γεώργιος | Μέσος | 1994 |
18. | Πεχλιβάνης Ιωάννης | Μέσος | 1988 |
19. | Παππάς Βασίλης | Μέσος | 1994 |
20. | Leshaj Blendar | Μέσος | 1993 |
21. | Στασινόπουλος Χρήστος | Μέσος | 1992 |
22. | Κρυστάλλης Ανδρέας | Μέσος | 1994 |
23. | Ζαγναφέρης Ιωάννης | Επιθετικός | 1992 |
24. | Παπαποστόλου Ιωάννης | Επιθετικός | 1982 |
25. | Πρίφτης Κωνσταντίνος | Επιθετικός | 1994 |
26. | Τσαπαδάς Θεόδωρος | Επιθετικός | 1999 |
Στο ρόστερ προστέθηκε και ο 21χρονος τερματοφύλακας από τον Φοίνικα Πολίχνης, Φώτης Παρασκευόπουλος
Πηγή : Makedonikos.gr, επιμέλεια : Νίκος Ματθαιόπουλος, pamebala.gr