Ζωή σε πέντε συνανθρώπους της έδωσε η 28χρονη Διονυσία Γεωργοπούλου από το Λαμπέτι, χάρη στο μεγαλείο ψυχής των γονιών της, Νίκου και Αθανασίας, που ξεπέρασαν τον πόνο της απώλειας της μονάκριβης κόρης τους και αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά της, όταν πια οι γιατροί τους ενημέρωσαν ότι είναι εγκεφαλικά νεκρή.
Η περιπέτεια για την 28χρονη Διονυσία ξεκίνησε στις 7 Φεβρουαρίου όταν υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο του Πύργου και από εκεί, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της στην Πάτρα. Ωστόσο, ελλείψει κλίνης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ΠΓΝΠ και «Αγ Ανδρέα», μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ Αγρινίου.
Μετά από αρκετές ημέρες νοσηλείας διαπιστώθηκε ο εγκεφαλικός της θάνατος. Οι γονείς της, από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκαν την εξέλιξή της, ζήτησαν να γίνει λήψη των οργάνων της προς μεταμόσχευση.
Έτσι, με απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) η νεαρή γυναίκα μεταφέρθηκε στις 23 Φεβρουαρίου στη ΜΕΘ του ΠΓΝΠ με σκοπό τη λήψη των οργάνων. Όπως εξήγησε η διευθύντρια της Μονάδας Φωτεινή Φλίγκου, μέχρι τη στιγμή, που έγινε η αφαίρεση των οργάνων, δόθηκε μάχη για τη διατήρηση σε καλή κατάσταση των ζωτικών της οργάνων ώστε να είναι κατάλληλα προς μεταμόσχευση, καθώς έπρεπε να προηγηθούν τα προβλεπόμενα τεστ πριν ξεκινήσει η διαδικασία της λήψης.
Έτσι από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης μέχρι τις 10:00 το πρωί, η ομάδα μεταμόσχευσης του ΠΓΝΠ και η αντίστοιχη του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκη ςπραγματοποίησαν τις απαιτούμενες επεμβάσεις. Έτσι η Ομάδα της Θεσσαλονίκης πήρε για μεταμόσχευση το ήπαρ και τους κερατοειδής, η καρδιά μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο στην Αθήνα, και οι δύο νεφροί πήγαν στον ΕΟΜ για την αντιμετώπιση νεφροπαθών μέσω της εθνικής λίστας.
«Είναι μία γενναία απόφαση εκ μέρους των γονιών τους οποίους οφείλω να συγχαρώ δημόσια ευχόμενη η πράξη τους να βρει μιμητές» είπε η αναπληρώτρια διοικήτρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ειρήνη Κωνσταντοπούλου. Η ίδια υπογράμμισε την άρτια οργάνωση της ομάδας μεταμόσχευσης του νοσοκομείου καθώς και τον καθοριστικό ρόλο της διευθύντριας της ΜΕΘΦωτεινής Φλίγκου και της ομάδας της.
«Ειλικρινά σας λέω ότι δεν έχω ξαναζήσει τόσο έντονα την επιθυμία γονιών να διαθέσουν τα όργανα του παιδιού τους. Όλες αυτές τις ημέρες, διότι μιλάμε για μία μακρά περίοδο νοσηλείας, ανησυχούσαν για τη διατήρηση των οργάνων της σε καλή κατάσταση ώστε να είναι ικανά προς μεταμόσχευση» μετέφερε η κ. Φλίγκου.