Ο Ντράγκαν Νίκολιτς, ο ρέφερι από την Κατερίνη που τα βιντεάκια με τις ξεχωριστές οδηγίες που δίνει στους παίκτες έγιναν viral στο διαδίκτυο αποκαλύπτει και αποκαλύπτεται αποκλειστικά στο SDNA.
Διαιτητές. Λατρεύεις να τους μισείς. Η μήπως όχι; Το σίγουρο είναι πως στο άμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο, τα τελευταία χρόνια οι διαιτητές έχουν καταφέρει να μαγνητίζουν τα βλέμματα πάνω τους και όχι πάντα με τον ιδανικό τρόπο.
Βέβαια, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Φωτεινό παράδειγμα αυτών αποτελεί ο Ντράγκαν Νίκολιτς. Ο… γνωστός εδώ και περίπου δύο εβδομάδες διαιτητής στην Ελλάδα. Το SDNA εντόπισε τον 46χρονο Σέρβο διαιτητή, ο οποίος από το 2003 σφυρίζει σε αγώνες της ΕΠΣ Πιερίας, έχοντας διαιτητεύσει συνολικά μέχρι σήμερα στην καριέρα του 920(!) παιχνίδια.
Δεν τα λες και λίγα…
Ο ίδιος, χειμαρρώδης, όπως και οι ομιλίες του στους παίκτες πριν τη σέντρα των αγώνων, ξετύλιξε το «κουβάρι» της ζωής του. «Ασχολούμαι με τη διαιτησία από το 1995. Από την πρώην Ενωμένη Γιουγκοσλαβία, όπου ζούσα. Τότε το καθεστώς ήταν διαφορετικό εκεί και ο καθένας είχε το δικαίωμα να είναι παράλληλα ποδοσφαιριστής και διαιτητής, αρκεί να μην σφυρίζει παιχνίδια της ίδιας κατηγορίας με αυτά της ομάδας όπου αγωνίζονταν. Ετσι και γω, από μικρός ξεκίνησα να σφυρίζω παιχνίδια στην χώρα μου, ενώ παράλληλα ήμουν και ποδοσφαιριστής. Οι δύσκολες όμως καταστάσεις, ο εμφύλιος πόλεμος και η φτώχεια, με ανάγκασαν να αφήσω την πατρίδα μου και να έρθω στην Ελλάδα.
Βλέπετε για εμάς τότε, που ζούσαμε στα όρια της σημερινής Σερβίας, ήταν πολύ πιο εύκολο να έρθουμε στην Ελλάδα κα να βγάλουμε άδεια παραμονής. Το 1997 ήρθα στην Ελλάδα και μετά από τέσσερα χρόνια το 2001 κατάφερα να γίνω νόμιμος και να αποκτήσω άδεια παραμονής στην Ελλάδα», μας εξομολογείται πριν από μόνος του οδηγήσει και πάλι την κουβέντα μας, στην ενασχόλησή του με τη διαιτησία.
«Η διαιτησία για μένα είναι το φάρμακό μου. Ο έρωτάς μου ζω με αυτό. Εκανα τα χαρτιά μου και το 2003 πήρα άδεια από την ΕΠΟ, ώστε να μπορώ να σφυρίζω αγώνες Εθνικών πρωταθλημάτων», μας λέει.
«Από τότε σφυρίζω μέχρι και σήμερα αδιάκοπα, έχοντας συνολικά σφυρίξει σε 920 παιχνίδια (σ.σ. κάποια εξ’ αυτών και ως επόπτης)». Οσο για το ποιες κατηγορίες αγώνων, διευθύνει; «Σφυρίζω σε παιχνίδια της Α’ και Β’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας στην ΕΠΣ Πιερίας, όμως έχω διαιτητεύσει και αρκετά φιλικά παιχνίδια με μικρές Εθνικές ομάδες, αλλά και διεθνή φιλικά, αφού παλιότερα αρκετές ομάδες από την πατρίδα μου, επέλεγαν περιοχές γύρω από το νομό Πιερίας για την προετοιμασίας τους και επειδή ήμουν ο μοναδικός που γνώριζε τη γλώσσα, ήμουν και αυτός που επέλεγαν για να σφυρίξει τους αγώνες».
Φυσικά, η κουβέντα μας ήταν αδύνατον να μην έρθει στο σήμερα και στην προβολή που έχει αποκτήσει ο κ. Νίκολιτς, μέσω του διαδικτύου, έπειτα από τα δύο βιντεάκια που τον δείχνουν να δίνει οδηγίες… χρήσεως στους παίκτες πριν την έναρξη του αγώνα… «Εχω δει τον εαυτό μου (γέλια). Μου αρέσει, το διασκεδάζω. Εγώ τον πρόλογο που εσείς βλέπετε στα βιντεάκια τον κάνω πάντα πριν από κάθε παιχνίδι. Είναι δουλειά μου να ενημερώνω, τους παίκτες για τα όρια του αγώνα. Τους προειδοποιώ αν θέλετε για το τι μπορούν να κάνουν και τι όχι». Οσο για την ατάκα που ακούγεται να λέει… «Δεν χαρήκατε που παίζω εγώ, αλλά ούτε εγώ χαίρομαι που σφυρίζω αυτό το παιχνίδι», μας εξηγεί: «Ηταν κάτι αυθόρμητο που είπα εκείνη τη στιγμή. Αλλά φαίνεται θα μείνει. Δεν σας κρύβω πως για έναν διαιτητή τα χρήματα που παίρνει είναι τα ίδια είτε σφυρίζει ένα ντέρμπι, είτε ένα αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι. Και επειδή μου αρέσει να λέω την αλήθεια, θέλοντας και να τους χαλαρώσω τους παίκτες του εξήγησα πως θα προτιμούσα να μην σφυρίζω το συγκεκριμένο παιχνίδι».
Οσο για τις επιδόσεις του εντός γηπέδου; Ηταν ξεκάθαρος. «Εγώ παίζω πάντα 50-50. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, όταν οι ομάδες ενημερώνονται από τους ορισμούς πως ο Νίκολιτς είναι ο διαιτητής του αγώνα τους, οι γηπεδούχοι λυπούνται και οι φιλοξενούμενοι χαίρονται (γέλια). Και αυτό γιατί ξέρουν πως θα σφυρίξω όσα βλέπω».
Η ατάκα του αυτή, ήταν η καλύτερη πάσα για να τον ρωτήσουμε, αν κατά τη δική του άποψη θεωρεί πως το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους διαιτητές που σφυρίζουν παιχνίδια της Super League. «Εγώ γενικώς αποφεύγω όσο μπορώ να βλέπω παιχνίδια της Α’ Εθνικής. Δεν θέλω να ακούω κακά λόγια για συναδέλφους μου. Σίγουρα στην Ελλάδα υπάρχουν ευνοούμενες ομάδες εδώ και αρκετά χρόνια και είναι σε πολλές περιπτώσεις δικαιολογημένα τα παράπονα που υπάρχουν. Βέβαια, πολλές φορές και ο κόσμος και οι παίκτες και οι ομάδες είναι προκατειλημμένες προς έναν διαιτητή. Για παράδειγμα υπάρχουν φάσεις που για να καταλάβει κανείς το τι είναι σωστό πρέπει να δει ριπλέι από πέντε διαφορετικές γωνίες, ενώ ο διαιτητής πρέπει να αποφασίσει μέσα σε δευτερόλεπτα. Ε αυτό είναι λιγάκι άδικο για τους συναδέλφους μου».
Κουβέντα στην κουβέντα, με τον Ντράγκαν Νίκολιτς, η συζήτησή μας κατέληξε στην αγαπημένη του ομάδα, η οποία έχει ένα κοινό με τον ΠΑΟΚ. Τι είναι αυτό; Μα φυσικά ο Ιγκόρ Τούντορ. Ο λόγος; «Εγώ δεν υποστηρίζω κάποια ομάδα στην Ελλάδα. Η ομάδα μου από μικρό παιδί είναι η Χάιντουκ Σπλιτ. Τεράστια ομάδα που έχει βγάλει παικταράδες. Από εκεί είναι και ο Τούντορ του ΠΑΟΚ».
Κλείνοντας την ενδιαφέρουσα συνέντευξή μας με τον κ. Νίκολιτς, τον ρωτήσαμε αναφορικά με το επίπεδο και τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι διαιτητές στα ερασιτεχνικά γήπεδα της Ελλάδος, με τον ίδιο να αναφέρει: «Παλιά ήταν διαφορετικό το επίπεδο. Είχε πιο ενδιαφέρον, ο κόσμος αγαπούσε το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Πλέον ο κόσμος έχει προβλήματα και δεν δίνει τόσο μεγάλο βάρος στο ποδόσφαιρο. Οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, όμως να ξέρετε υπάρχει σεβασμός. Τόσο από εμάς προς τους αθλητές, όσο και από τους αθλητές προς εμάς. Και σας το λέω εγώ αυτό που λόγω της ξένης καταγωγής μου δυσκολεύτηκα πολύ τα πρώτα χρόνια».
Οσο για το φινάλε, αποφασίσαμε να βάλουμε δύσκολα στον 46χρονο ρέφερι, με τον ίδιο να είναι κατηγορηματικός. «Ποτέ μου δεν με πλησίασε κανείς για να με χρηματίσει. Σε μένα αυτά δεν περνάνε και ευτυχώς δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο».
Ευχή δικιά μας στον απολαυστικό κ. Νίκολιτς, να πετύχει το όνειρό του και να χιλιάσει τα παιχνίδια του στην πλούσια καριέρα του, στον χώρο που αγαπάει περισσότερα από τον καθένα, αυτόν της διαιτησίας.