Κατηγορίες
Διάφορα

Ναουσαίοι μαθητές απέσπασαν το βραβείο καλύτερου άρθρου σε διαγωνισμό της εφημερίδας “Μακεδονία”!

Makedonia_Diagonismos_brabeia_photoΔύο σχολεία της Θεσσαλονίκης, οι Ναουσαίοι μαθητές Στέφανος Γκέτσος και Σοφία Μόρα αλλά και μία εφημερίδα από την Πιερία κατέκτησαν τα βραβεία για το καλύτερο άρθρο και τις καλύτερες εφημερίδες

Το προσφυγικό, το δράμα δηλαδή χιλιάδων ανθρώπων που πλέον αποτελεί κομμάτι και της δικής μας πραγματικότητας, ήταν το θέμα που έδωσε τον τόνο στον 3ο  διαγωνισμό μαθητικής εφημερίδας που διοργάνωσε το δημοσιογραφικό συγκρότημα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».

Στην κατάμεστη αίθουσα του χώρου Τέχνης και Πολιτισμού Lab΄Αttoir, «συναντήθηκαν» τα χειροκροτήματα των μαθητών με  τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τα ρεπορτάζ των επίδοξων νέων δημοσιογράφων, που κέρδισαν τα βραβεία για το καλύτερο άρθρο και την καλύτερη εφημερίδα.

Από την πλευρά των ομιλητών ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δεν αρκέστηκε σε διαπιστώσεις για το προσφυγικό, αλλά πρότεινε στους μαθητές και στους καθηγητές τους να προσκαλέσουν στα σχολεία τους προσφυγόπουλα που βρίσκονται στην Ειδομένη ή στα Διαβατά, για να τα γνωρίσουν και να μοιραστούν μαζί τους τις αγωνίες και τις ελπίδες τους.

Στο διαγωνιστικό κομμάτι και σε μια εποχή που τα έντυπα ΜΜΕ δίνουν παγκοσμίως μάχη για  την επιβίωσή τους, η «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» πιστή στον ιστορική ρόλο που διαδραματίζει τον τελευταίο αιώνα, έδωσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την ευκαιρία σε νέα παιδιά που θέλουν είτε να γίνουν δημοσιογράφοι είτε να αποκτήσουν τη δημοσιογραφική ματιά σε όσα παρατηρούν γύρω τους,  να συναγωνιστούν, να ξεχωρίσουν και να βραβευτούν σε μια ομολογουμένως υψηλών απαιτήσεων διαδικασία.

Έτσι η κριτική επιτροπή που αποτελείτο από την επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Δήμητρα Δημητρακοπούλου, τον γενικό διευθυντή της ΕΣΗΕΜΘ Γιάννη Κοτσιφό και τους δημοσιογράφους της «Μ» Άγγελο Βάσο και Σοφία Χριστοφορίδου συγκέντρωσε, αξιολόγησε και τελικά απένειμε τα εξής βραβεία:

Καλύτερο Άρθρο

  • Λάππειο Γυμνάσιο Νάουσας – Στέφανος Γκέτσος, Σοφία Μόρα για το άρθρο “Αν ήσουν πρόσφυγας”

Καλύτερη εφημερίδα Γυμνασίου (ισοψηφία)

  • 4ο Γυμνάσιο Κατερίνης Πιερία ”Τα Μαθητικά ΝΕΑ”
  • Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης ”Νεογράφημα, Όταν γράφουν τα νιάτα”

Καλύτερη εφημερίδα Λυκείου 

  • 1ο Γενικό Λύκειο Πολίχνης, Θεσσαλονίκης ”Αεργίτες”

Eκδήλωση-Ομιλίες

Την απολύτως πετυχημένη εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Σοφία Χριστοφορίδου η οποία μετέφερε αρχικά το ακροατήριο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα,  παρουσιάζοντας το ιστορικό πρωτοσέλιδο της «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» την πρώτη ημέρα μετά την απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον οθωμανικό ζυγό και στη συνέχεια έκανε αναδρομή στην πορεία της εφημερίδας και του συγκροτήματος, καθώς και τη «γέννηση» και την πορεία της εφημερίδας «Θεσσαλονίκης» ενός ακόμη ιστορικού τίτλου του συγκροτήματος, των «Επιλογών» του πρώτου περιοδικού που κυκλοφόρησε στη Β. Ελλάδα ως ένθετο κυριακάτικης εφημερίδας, ενώ έκλεισε την αναφορά της με την διαδικτυακή παρουσία της εφημερίδας, το makthes.gr.

Στην ομιλία της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Έλλη Χρυσίδου, αναφέρθηκε στο ανθρώπινο δράμα που ζουν οι πρόσφυγες, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι τα έντυπα αργοπεθαίνουν καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους μαθητές «τα μηχανάκια που κρατάτε στα χέρια σας, υπερισχύουν». Ο Γιάννης Μπουτάρης τους παρότρυνε να υιοθετήσουν τη βασική διαδικασία της δημοσιογραφίας, αυτή της επιβεβαίωσης της πληροφορίες και να μην υιοθετούν άκριτα ότι γράφεται στα social media και στο διαδίκτυο γενικότερα.

Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Νικόλαος Παπαδάκης, υποστήριξε την ανάγκη ύπαρξης ελευθεροτυπίας για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και των δημοκρατικών πεποιθήσεων και επεσήμανε τον ρόλο του Τύπου για τον δημόσιο λόγο.

Τέλος ο  υπεύθυνος Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα κ. Πέτρος Μάστακας αφού ευχαρίστησε εκ μέρους του ΟΗΕ τη «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» για την πρόσκληση, συνέστησε στους επίδοξους νέους δημοσιογράφους : « Ζήστε, ψάξτε, ρωτήστε, μιλήστε».

*makthes.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected