Ένα έντονο τετραήμερο για τον ελληνικό στίβο ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ και μαζί έπεσε η αυλαία της 16ης στάσης του θεσμού.
Στο κορυφαίο γεγονός η εξαμελής ελληνική αποστολή πραγματοποίησε πολύ καλή παρουσία, αφού τα μέλη της κατάφεραν να κατακτήσουν δύο μετάλλια και να έχουν πολύ καλά πλασαρίσματα στην πρώτη οχτάδα. Η ελληνική ομάδα πέτυχε τον αρχικό της στόχο, που ήταν η κατάκτηση τουλάχιστον ενός μεταλλίου και έδειξε πως η φετινή σεζόν μπορεί να κρύβει ακόμη περισσότερες εκπλήξεις. Ο ελληνικός στίβος κατάφερε παρά τα προβλήματα να υψώσει και πάλι ανάστημα και να δώσει συνέχεια στην αγωνιστική άνθιση των τελευταίων ετών. Το σερί κατάκτησης μεταλλίων για την χώρα μας, συνεχίζεται καθώς από το 2014 κι έπειτα οι αθλητές μας έχουν κατακτήσει μετάλλιο σε όλες τις διοργανώσεις, όπου έχουν πάρει μέρος.
Αναμφίβολα τα δύο χάλκινα μετάλλια που κατέκτησαν οι Στεφανίδη και Παπαχρήστου ήταν οι σημαντικότερες στιγμές της χώρας στη 16η στάση.
Η Στεφανίδη ως ένα από τα φαβορί έκανε το καθήκον της, κυμάνθηκε στα φετινά της επίπεδα και ανέβηκε στο βάθρο των νικητών ξεπερνώντας τα 4,80 μ. Και το κατάφερε σε έναν από τους καλύτερους τελικούς της διοργάνωσης, όπου η νικήτρια έκανε ρεκόρ αγώνων και η ασημένια πρωταθλήτρια χρειάστηκε να ανέβει ψηλά προκειμένου να αφήσει τρίτη την Ελληνίδα.
Για την Παπαχρήστου ο τελικός του τριπλούν ήταν μια μεγάλη ευκαιρία την οποία και δεν άφησε να πάει χαμένη. Ακόμη κι αν ήξερε πως εκείνη δεν είναι σε θέση να κυηνηγήσει επιδόσεις στα 14,50 μ., γνώριζε καλά πως αυτό που έπρεπε να κάνει για να ανέβει στο βάθρο ήταν να κυμανθεί στα φετινά της επίπεδα και το έκανε. Μπορεί το 14,15 μ., να είναι μία από τις χαμηλότερες επιδόσεις μεταλλίου στην ιστορία της διοργάνωσης, όμως, ήταν αρκετή για να χαρίσει στην αθλήτρια την μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας της.
Αγώνα μεταλλίου έκανε ο Κώστας Μπανιώτης, ο οποίος έμεινε τελικά στην πέμπτη θέση. Ο πρωταθλητής του ύψους έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος, αφού κατάφερε να βρεθεί σε καλή ημέρα έστω κι αν δεν μπόρεσε να ισοφαρίσει το φετινό του 2,33 μ., επίδοση που έδωσε το χάλκινο μετάλλιο. Σε κάθε περίπτωση ο Μπανιώτης έδειξε πως και φέτος θα είναι από τους πρωταγωνιστές του αγωνίσματος.
Η έκτη θέση σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί επιτυχία. Παρόλα αυτά για τη Νικόλ Κυριακοπούλου δεν ήταν το αποτέλεσμα που θα ήθελε για τη διοργάνωση του Πόρτλνατ. Σε κάθε περίπτωση η έμπειρη πρωταθλήτρια σημείωσε μία ακόμη σπουδαία διάκριση και πλέον έχει κάθε λόγο να σκέφτεται ακόμη καλύτερες εμφανίσεις στις διοργανώσεις, που ακολουθούν.
Ψηλά στην κατάταξη βρέθηκε σε μία ακόμη διοργάνωση ο Κώστας Φιλιππίδης. Ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ, μπορεί να ήθελε κάτι καλύτερο από την έβδομη θέση, ωστόσο ήταν ανάμεσα στους κορυφαίους σε έναν ακόμη σπουδαίο τελικό, στον οποίο ο νικητής πέτυχε ρεκόρ αγώνων. Ο Φιλιππίδης έχει μπροστά του Αμστερνταμ και Ρίο, διοργανώσεις στις οποίες θα διεκδικήσει τη διάκριση.
Δεδομένων των συνθηκών ο Κώστας Δουβαλίδης θα πρέπει να αισθάνεται ικανοποιημένος από την παρουσία του στη διοργάνωση του Πόρτλαντ. Ο αθλητής του Μπάμπη Σδρόλα δεν μπορούσε να περιμένει πολλά από τη συμμετοχή του στο κορυφαίο γεγονός, καθώς προερχόταν από τη θλάση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Παρόλα αυτά, όχι μόνο αγωνίστηκε αλλά έφτασε έως τον ημιτελικό.
Ο ελληνικός στίβος είναι σίγουρο πως θα έχει την ευκαιρία να ξεχωρίσει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Άμστερνταμ και να διεκδικήσει καλές εμφανίσεις στο κορυφαίο γεγονός της τετραετίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
Η ελληνική αποστολή επιστρέφει στην Ελλάδα την Τρίτη (22/3) στις 17.10 με lufthansa.
Οι θέσεις των αθλητών μας
3η Κατερίνα Στεφανίδη επί κοντώ 4,80 μ.
3η Βούλα Παπαχρήστου τριπλούν 14,15 μ.
5ος Κώστας Μπανιώτης ύψος 2,29 μ.
6η Νικόλ Κυριακοπούλου επί κοντώ 4,60 μ.
7ος Κώστας Φιλιππίδης επί κοντώ 5,65 μ.
15ος (ημ.) Κώστας Δουβαλίδας 7.79/7.74 (πρ.)