Κατηγορίες
Διάφορα

Πόσο σημαντική είναι η καλοκαιρινή περίοδος για τον ποδοσφαιριστή

42342453452354354543Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου και το μεσοδιάστημα από τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου έως το ξεκίνημα της νέας χρονιάς είναι ένας κενός χρόνος για τους ποδοσφαιριστές όλων των ηλικιών.

Οι περισσότεροι επιστήμονες του αθλητισμού επισημαίνουν ότι 7-10 ημέρες είναι αρκετές για διακοπές, για να «γεμίσει τις μπαταρίες του», για την επόμενη αγωνιστική σεζόν, ένας αθλητής που θέλει να πρωταγωνιστήσει. Οι διακοπές επουδενί δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 3 εβδομάδες. Τι γίνεται με το υπόλοιπο χρονικό διάστημα; Τι πρέπει να κάνει ένας ποδοσφαιριστής μέχρι την έναρξη της προετοιμασίας από την ομάδα του;

Ο καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σπύρος Κέλλης (τομέας αγωνιστικών αθλημάτων) έχει δηλώσει ότι η πιο σημαντική περίοδος είναι η περίοδος μόλις τελειώσει το πρωτάθλημα και εκεί πρέπει να δουλεύεται ο ποδοσφαιριστής, σε θέματα που δεν μπορεί να εκπαιδευτεί κατά την περίοδο των αγώνων, που ο προπονητής δεν έχει τον χρόνο να δουλέψει ατομικά τους παίκτες. Η περίοδος Ιουνίου-Ιουλίου είναι η καλύτερη περίοδος. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου πρέπει να συνεχίζεται η προπόνηση, μέχρι τέλος Ιουλίου διακοπές και μετά να αρχίσουν τον Αύγουστο προετοιμασία.

Διεθνώς οι ποδοσφαιριστές που θέλουν  να είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο την νέα αγωνιστική περίοδο, εκμεταλλεύονται το κενό αυτό διάστημα και προπονούνται στα αδύναμα σημεία τους και ισχυροποιούν και τα δυνατά τους. Επιπλέον με τοπ γυμναστές δίνουν έμφαση στη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης και εκπαιδεύονται από έμπειρους τεχνικούς που έχουν περάσει πολλά χρόνια σε πάγκους ομάδων, στα στοιχεία τεχνικής και ιδιαίτερα της τακτικής που τους λείπουν.

Αυτό το διάστημα της έξτρα εκπαίδευσης, που θα απογειώσει τους ποδοσφαιριστές την επόμενη χρονιά, δεν πρέπει να είναι μικρότερο των τεσσάρων εβδομάδων, ώστε να καλυφθούν οι περισσότερες ατομικές ελλείψεις του ποδοσφαιριστή και να ανέβει σε υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο.

Στο εξωτερικό υπάρχουν κέντρα τα οποία ασχολούνται με τον ποδοσφαιριστή, που θέλει να αλλάξει επίπεδο και να γίνει «ένας άλλος παίκτης» τη νέα σεζόν. Στα κέντρα αυτά υπάρχουν όλοι οι εξειδικευμένοι προπονητές, γυμναστές, διαιτολόγοι, εργοφυσιολόγοι, ψυχολόγοι κλπ οι οποίοι διαμορφώνουν τον νέο ποδοσφαιριστή.

Τι γίνεται στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα το μεσοδιάστημα του καλοκαιριού, οι περισσότεροι παίκτες κάνουν διακοπές μερικοί βρίσκουν κάποιον προπονητή και κάνουν ατομικές προπονήσεις, κάποιοι άλλοι που τους έχουν πει ότι τους λείπει δύναμη ψάχνουν και βρίσκουν έναν γυμναστή ή πηγαίνουν σε ένα γυμναστήριο και κάποιοι άλλοι ιδιαίτερα οι πολύ νεαροί, δηλώνουν συμμετοχή σε κάποιο camp διάρκειας 3-4 ημερών.

Βοηθούν τα ολιγοήμερα camps;

Δεν είμαστε αντίθετοι στο να συμμετέχει ένα παιδί σε ένα ολιγοήμερο καμπ, αλλά μόνο για τη διασκέδαση. Όπως λένε οι επιστήμονες (και η κοινή λογική), δεν προσφέρουν προπονητικά σχεδόν τίποτα. Το μόνο που προσφέρουν είναι μια κοινωνικότητα και μια ολιγοήμερη εμπειρία. Τα παιδιά σπάνια μαθαίνουν κάτι. Άλλωστε σε 3-4 ημέρες με λίγες ώρες προπόνησης την ημέρα, πόσα μπορούν να μάθουν και πόσο μπορούν να βελτιωθούν; Αν ένας γονιός είναι να ξοδέψει χρήματα για να στείλει το παιδί του σ’ ένα camp, θα του συνιστούσα να βρει τους κατάλληλους προπονητές και να διαθέσει τα χρήματα, για να δουλέψει και να βελτιωθεί πραγματικά το παιδί του.

Τι θέλω σαν γονιός για το παιδί μου;

Κατ’ αρχήν σκεφτόμενοι ως γονείς και συζητώντας τους προβληματισμούς των παιδιών μας θα θέλαμε αρκετά πράγματα να γίνονται. Η ομάδα ή η ακαδημία που βρίσκεται το παιδί μας να δουλεύει ιδανικά, το παιδί να βελτιώνεται και να μη χρειαζόμαστε κανέναν άλλο να πληρώσουμε.

Αυτό ωστόσο στην Ελλάδα δεν ισχύει. Τα «φροντιστήρια» ποδοσφαίρου είναι σε ακμή, όχι μόνο την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και κατά τη διάρκεια της σεζόν. Τι κι αν υπάρχει οικονομική κρίση. Οι γονείς κόβουν από αλλού και βοηθούν το παιδί τους να βρεθεί πιο κοντά στο να διεκδικήσει το όνειρό του.

Η λύση αυτή είναι μονόδρομος στη χώρα μας. Το επόμενο που θέλουμε για το παιδί μας είναι, να τον πιστέψει ο προπονητής του και να είναι στην ομάδα του βασικός. Η συνέχεια είναι βέβαια η ομάδα να τον εμπιστευτεί και να του προσφέρει ένα συμβόλαιο και απ’ εκεί και μετά είναι μια άλλη συζήτηση την οποία θα την κάνουμε σε ένα άλλο άρθρο.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι, ο οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής, οποιασδήποτε ηλικίας, θέλει να κάνει τη διαφορά στην ομάδα του την επόμενη σεζόν, θα πρέπει να εμπιστευθεί κάποιους ειδικούς, που υπάρχουν στο χώρο (ψάχνοντάς το, αρκετά βέβαια, για να βρει τους καλύτερους), οι οποίοι θα του προσφέρουν στην καλοκαιρινή (μεταβατική) περίοδο, εκπαίδευση υψηλού επιπέδου και ταυτόχρονα διόρθωση των αδύνατων χαρακτηριστικών του καθώς και ενίσχυση των δυνατών του.

Τάκης Κεφάλας, για το football-academies.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected