Για πρώτη φορά μετά από 130 χρόνια, η IFAB προχωρά σε τόσες πολλές αλλαγές ή επαναδιατυπώσεις κανονισμών και μια πρώτη γεύση θα πάρουμε από την πρώτη αναμέτρηση του EURO, Γαλλία-Ρουμανία.
Όπως αναφέρει το football-academies.gr, στις αρχές Μαρτίου στο Κάρντιφ, αποφασίστηκαν ορισμένες δραστικές αλλαγές στους κανονισμούς ποδοσφαίρου, που ισχύουν από 1 Ιουνίου 2016, η εφαρμογή ωστόσο των οποίων θα ξεκινήσει ουσιαστικά από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη Γαλλία.
Στόχος όσων αποφάσισαν τις αλλαγές ήταν να γίνει το ποδόσφαιρο λιγότερο περίπλοκο και πιο δίκαιο προς τους ποδοσφαιριστές. Τους πραγματικούς πρωταγωνιστές.
Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο έλαβε ορισμένες σημαντικές αποφάσεις, κυρίως γύρω από την αποβολή ενός παίκτη με απευθείας κόκκινη κάρτα, αφήνοντας μεγάλα περιθώρια στην κρίση του διαιτητή.
Από την ΕΠΟ ανακοινώθηκαν οι νέες τροποποιήσεις στους Κανόνες του Παιχνιδιού για το 2016-17, οι οποίες τίθενται σε ισχύ από της 1ης Ιουνίου 2016. Δείτε αναλυτικά τις αλλαγές των κανόνων παιχνιδιού 2016-17 κάνοντας κλικ ΕΔΩ
Οι αποφάσεις
Η κόκκινη κάρτα και η προφανής θέση για γκολ
Αποτελεί δίχως αμφιβολία την σημαντικότερη αλλαγή στους πειθαρχικούς κανονισμούς του αθλήματος. Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο λοιπόν μετά από ατελείωτες διαβουλεύσεις και επανειλημμένες αναβολές, αποφάσισε από την 1η Ιουνίου να μην τιμωρεί με κόκκινη κάρτα (αποβολή) έναν παίκτη που αναχαιτίζει με αντικανονικό τρόπο έναν αντίπαλο μέσα στη μεγάλη περιοχή της ομάδας του, αποτρέποντας έτσι μια προφανή ευκαιρία για γκολ.
Η συγκεκριμένη ενέργεια θα τιμωρείται με κίτρινη κάρτα με στόχο να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο, οι ισορροπίες ενός αγώνα.
Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι οι νέοι κανονισμοί δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και στην κρίση των διαιτητών. Για παράδειγμα, στην περίπτωση φάουλ εντός περιοχής σε αντίπαλο που έχει προφανή ευκαιρία να σκοράρει, ο διαιτητής διατηρεί το δικαίωμα να δείξει κόκκινη κάρτα. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν ο ρέφερι κρίνει ότι ο αμυνόμενος δεν έχει σα στόχο να σταματήσει τη μπάλα και απλά τραβά τον αντίπαλό του από τη φανέλα για να τον αναχαιτίσει.
Μερικές από τις 95 (!) αλλαγές
Εκτός από την παραπάνω κομβική αλλαγή όμως, οι ιθύνοντες του IFAB προχώρησαν σε 95 αλλαγές κανονισμών.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως πρόκειται για την εκτενέστερη τροποποίηση ποδοσφαιρικών κανονισμών τα τελευταία 130 χρόνια. Βέβαια δεν είναι όλες οι αλλαγές σημαντικές αφού αρκετές από αυτές αφορούν την καλύτερη διατύπωση των προηγούμενων κανονισμών.
Μερικές από τις αλλαγές που αξίζουν αναφοράς είναι:
H παροχή σύντομων ιατρικών βοηθειών σε τραυματίες παίκτες θα είναι δυνατό να γίνεται και εντός του αγωνιστικού χώρου. Αυτό θα επιτρέπεται εφόσον ο παίκτης που έχει οδηγήσει στον τραυματισμό του αντιπάλου, τιμωρηθεί με κίτρινη κάρτα από τον διαιτητή. Μέχρι πρότινος οι τραυματίες έπρεπε να μεταφέρονται εκτός αγωνιστικού χώρου για να δεχθούν ιατρικές φροντίδες.
Στο εναρκτήριο λάκτισμα (σέντρα) η μπάλα μπορεί να πασάρεται προς κάθε κατεύθυνση και όχι αναγκαστικά προς την αγωνιστική πλευρά του αντιπάλου.
Οι κανονισμοί στην εκτέλεση του πέναλτι θα γίνουν αρκετά αυστηρότεροι. Συγκεκριμένα αν ο εκτελεστής σταματήσει εντελώς τον βηματισμό του πριν φτάσει στην μπάλα ή αν απροσδόκητα εκτελέσει κάποιος άλλο παίκτης την εσχάτη των ποινών, τότε θα σφυρίζεται φάουλ υπέρ της αντίπαλης ομάδας.
Ο διαιτητής πλέον έχει το δικαίωμα να διακόψει έναν αγώνα προκειμένου οι παίκτες να πιούν νερό, κρατώντας φυσικά τις αντίστοιχες καθυστερήσεις μετά τα 90 λεπτά κανονικής διάρκειας.
Και μερικοί παράξενοι νέοι κανονισμοί
Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις του IFAB, δίνεται η δυνατότητα στον διαιτητή να αποβάλει έναν ποδοσφαιριστή πριν ξεκινήσει ο αγώνας. Φυσικά ο προπονητής του θα έχει την δυνατότητα να τον αντικαταστήσει για να μην ξεκινήσει τον αγώνα με ένα λιγότερο παίκτη.
Ενας άλλος κανονισμός προβλέπει ακόμα και την περίπτωση που ποδοσφαιριστής «χάσει» το παπούτσι του την ώρα του αγώνα. Αν συμβεί αυτό, ο κανονισμός αναφέρει ότι ο παίκτης μπορεί να συνεχίσει με ένα παπούτσι μέχρι την επόμενη διακοπή του αγώνα, οπότε θα πρέπει να το ξαναφορέσει.
Κόκκινη κάρτα πριν τον αγώνα
Μια από τις πιο περίεργες αλλαγές αφορά την αποβολή παίκτη πριν ξεκινήσει μια αναμέτρηση. Ο διαιτητής θα μπορεί να αποβάλει τον ποδοσφαιριστή όμως αν αυτό συμβεί πριν τη σέντρα, τότε ο προπονητής της ομάδας θα έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε αντικατάστασή του και η ομάδα να ξεκινήσει με 11 ποδοσφαιριστές.
Χωρίς αντιδράσεις
Επίσημα από τις ομοσπονδίες δεν υπήρξαν αντιδράσεις για τις αλλαγές στους κανονισμούς όμως το σίγουρο είναι πως τόσο οι ποδοσφαιριστές όσο και οι διαιτητές θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να συνηθίσουν τα νέα δεδομένα. Χρόνο ίσως χρειαστούν ακόμη και οι φίλοι του ποδοσφαίρου, οι οποίοι ίσως για πρώτη φορά στο EURO 2016 θα δουν παίκτη να μην αποβάλλεται από το παιχνίδι όταν ανατρέπει αντίπαλο, ο οποίος θα είναι έτοιμος να σκοράρει…
Στην τελική ευθεία λοιπόν προς το Euro, οι διαιτητές, οι παίκτες αλλά και φίλαθλοι οφείλουν να ενημερωθούν για τους συγκεκριμένους κανονισμούς. Ευχή όλων πάντως είναι να μην χρειαστεί να αναλωθούμε σε αναλύσεις επί αναλύσεων για πειθαρχικούς κανονισμούς και διαιτητικές ερμηνείες. Η στρογγυλή θεά άλλωστε έχει τους δικούς της κανόνες και τις περισσότερες φορές αποδίδει με τον δικό της τρόπο την ποδοσφαιρική δικαιοσύνη.