Super League 1

Σαν σήμερα η ιστορική νίκη του Ολυμπιακού επί της Σάντος του Πελέ!

2e2c1711fe12b24ae23d95c35bfd21c2_LΣτις 4 Ιουλίου του 1961 διεξήχθη στο «Απόστολος Νικολαΐδης» ένα από τα πλέον σημαντικά φιλικά που έχουν λάβει χώρα σε ελληνικό έδαφος.

Η βραζιλιάνικη Σάντος πραγματοποιούσε περιοδεία στην Ευρώπη και στο τέλος Ιουνίου του 1961 φθάνει και στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό. Το ήδη μεγάλο γεγονός της άφιξης των Βραζιλιάνων πήρε ακόμα μεγαλύτερη αξία άμα τη παρουσία του Πελέ, που, παρ’ ότι 21 Μαΐων τότε, είχε ήδη δώσει τα διαπιστευτήριά του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο (ας μην ξεχνάμε ότι με εκείνον πρωταγωνιστή η Βραζιλία κατέκτησε το 1ο παγκόσμιο κύπελλο της ιστορίας της στην Σουηδία το 1958).

Προτού αγωνιστεί λοιπόν εναντίον του Ολυμπιακού, η Σάντος κοντραρίστηκε και με τους άλλους δύο μεγάλους του ΠΟΚ, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Όπως αναμενόταν, οι Βραζιλιάνοι επικράτησαν δις σημειώνοντας από 3 τέρματα (3-0 επί των «κιτρινόμαυρων» και 3-2 επί των «πρασίνων») και, όπως έδειχναν τα πράγματα, οι Πειραιώτες θα ήταν το επόμενο «θύμα». Τι ενίσχυε αυτήν την «βεβαιότητα»; Μα τα αποτελέσματα της ομάδας του Σάο Πάολο στην Ευρώπη από το 1957 περιοδεύοντας σε 12 ευρωπαϊκές χώρες έχοντας απολογισμό σε 52 αγώνες 38 νίκες-7 ισοπαλίες και 7 ήττες με τέρματα 212-98!

Εκείνο το βράδυ στην Αθήνα, πάντως, θες από διαίσθησή του, θες από την αγωνία, ο κόσμος που γέμισε το γήπεδο (σχεδόν 25.000) σαν να περίμενε κάτι μεγάλο από την πειραϊκή ομάδα, που δύο μόλις ημέρες πριν, κατακτούσε το κύπελλο Ελλάδας στον ίδιο τόπο (3-0 τον Πανιώνιο). Ο αγώνας αποτελούσε το «κύκνειο άσμα» για τον μεγάλο Μπάμπη Κοτρίδη ενώ ο Ηλίας Ρωσσίδης λόγω τραυματισμού στο μάτι, δεν μπορούσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Ο Ολυμπιακός μπήκε πολύ δυνατά στο παιχνίδι και ύστερα από 2-3 «διερευνητικές» επιθέσεις βρήκε γρήγορα τον δρόμο προς τα δίχτυα με τον Αντώνη Ποσειδώνα στο 10’ που συνδυάστηκε με τον Γιώργο Σιδέρη και, αποφεύγοντας δύο αμυντικούς, νίκησε τον Λαέρσιο (1-0). Το γήπεδο «πήρε φωτιά» όχι βεβαίως από μια φωτοβολίδα που έπεσε μετά την επίτευξη του τέρματος, αλλά από τις κραυγές του κόσμου. Το υπόλοιπο του ημιχρόνου κύλησε χωρίς πολλές φάσεις με τους Βραζιλιάνους να διαμαρτύρονται για τα μαρκαρίσματα των Πειραιωτών και τον Σάββα Θεοδωρίδη να αποκρούει στο 26’ «οβίδα» του αρχηγού Ζίτο. Στο 43’ όμως ο Ολυμπιακός «ξαναχτυπά» με τον Τάσο Σουρούνη που με δυνατό σουτ αιφνιδιάζει τον Λαέρσιο γράφοντας το 2-0.

Η Σάντος έμοιαζε «έξω από τα νερά της» και προετοίμαζε την αντεπίθεσή της. Πράγματι στο 50’ κερδίζει φάουλ έξω από την περιοχή, ο Ζίτο το εκτελεί και η μπάλλα που προσκρούει στον Στεφανάκο, καταλήγει στα δίχτυα (2-1). Το ενδιαφέρον κορυφωνόταν όπως και η ένταση μεταξύ των παικτών και λίγο μετά το βραζιλιάνικο τέρμα ο Σορμάνι «κλαδεύει» τον πάντοτε ήρεμο Κοτρίδη που του επιτίθεται ενώ και ο Κουτίνηο χτυπά τον Έλληνα άσσο. Ακολουθεί πανδαιμόνιο με μπόλικες «φιλοφρονήσεις» ανάμεσα στους παίκτες που είχε ως κατάληξη την αποβολή του Κουτίνηο από τον διαιτητή Ιωαννίδη (προπολεμικό άσσο του ΠΑΟΚ) που κρίθηκε γενικώς μη επαρκής να τηρήσει τον πειθαρχικό έλεγχο.

Το ψυχολογικό προβάδισμα πλέον το κρατούσε γερά ο Ολυμπιακός ύστερα και απ’ αυτήν την δοκιμασία, δυνάμωσε την άμυνά του για να διατηρήσει αυτό το σπουδαίο αποτέλεσμα ενώ στο 75’ ο Σιδέρης έστειλε την μπάλλα στο δοκάρι. Οι Πολυχρονίου και Στεφανάκος από το κέντρο της άμυνας ήλεγχαν τα πάντα σε… έδαφος και αέρα, με τον πρώτο να πιστώνεται την εξουδετέρωση του Πελέ. Ο μέγιστος Βραζιλιάνος μάλιστα, προσκεκλημένος από τους «ερυθρολεύκους» το 2005 για την εγγραφή νέων μελών στο Καραϊσκάκη, συνάντησε ξανά τον τότε αντίπαλό του και κουνώντας το δάχτυλό του χαμογελώντας του είπε: «κάπου σε ξέρω εσένα»!

Η νίκη των «ερυθρολεύκων» είχε τεράστιο αντίκτυπο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, αφού μόνο οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρσελόνα, Γάνδη, Ίντερ, Φιορεντίνα, Γάνδη και UDA Ντούκλας είχαν γευτεί ως τότε την χαρά της νίκης εναντίον της. Ακόμα ο θρίαμβος αυτός έγινε σταθμός της «ερυθρόλευκης» ιστορίας αλλά και… τραγούδι, αρχικά από τους Στράτο Παγιουμτζή και Μαρίνο Γαβριήλ, ενώ το «ακόμα σε θυμούνται η Σάντος κι ο Πελέ» αποτελεί κομμάτι του ύμνου της πειραϊκής ομάδας που άδεται από τους φίλους τους συλλόγου ως τις μέρες μας. Στα δυσάρεστα της αναμέτρησης ο θάνατος ενός 55χρονου φιλάθλου από καρδιακή προσβολή (Νικόλαος Καλούδης).

Τετάρτη, 4 Ιουλίου 1961
γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης»
Διεθνής φιλική αναμέτρηση

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΣΑΝΤΟΣ ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ 2-1

Σκόρερς: 10’Ποσειδών, 43’Σουρούνης / 50’ Στεφανάκος (αυτ.)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τζίνα Σιμονόφσκι): Θεοδωρίδης, Καμπόλης, Στεφανάκος, Σημαντήρης, Πολυχρονίου, Κοτρίδης (54’Σπετσέρης), Γκαβέτσος, Κ.Παπάζογλου, Μπέμπης (2’Σουρούνης), Γ.Σιδέρης (Ψύχος), Ποσειδών.

ΣΑΝΤΟΣ (Λουίς Αλόνσο Πέρες «Λούλα»): Λαέρσιο, Ζετούλιο, Μάουρο, Ντάλμο, Ζίτο (Παγκάο), Λίμα, Ντορβάλ (13’ Σορμάνι), Μενγκάλβιο (Φορμίγκα), Κουτίνηο, Πελέ (Μπε), Πέπε.
Διαιτητής:Αρ.Ιωαννίδης

oldfootball.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected