Ο Πλατανιάς πρωτοπορεί στην κυριολεξία στην Ελλάδα και ειδικότερα στον πολύ σημαντικό τομέα των εργομετρικών τεστ και στην εν γένει επιδιόρθωση της απόδοσης των ποδοσφαιριστών του.
Πώς γίνεται αυτό; Μέσω του τμήματος αθλητικής απόδοσης και αξιολόγησης που λειτουργεί -για 2η συνεχόμενη χρονιά- στις εγκαταστάσεις του Μάλεμε.
Όπως αναφέρει το Athlitiko.gr, το συγκεκριμένο τμήμα βασίζεται στα πρότυπα των ”sportsciencedepartments” των ομάδων του εξωτερικού, κίνηση που στερείται δυστυχώς ολοκληρωτικά το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ομάδες στην Ελλάδα καλούν απλώς εξωτερικούς συνεργάτες για να δώσουν έναν απλό αριθμό (μια μέτρηση αθλητικής απόδοσης) στις ομάδες για κάθε ποδοσφαιριστή, ενώ ειδικότερα ο Πλατανιάς, χάρη στις πρωτοβουλίες που ουσιαστικά έχει πάρει ο Χανιώτης προπονητής φυσικής κατάστασης Λεωνίδας Παπαδάκης, με τη λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος, μπορεί να προχωρά τις εργομετρικές μετρήσεις των ποδοσφαιριστών καθ’ όλη την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, έχοντας παράλληλα έναν συνεχή έλεγχο για τα προπονητικά τους φορτία, καθώς επίσης να προλαμβάνει και να αποκαθιστά τραυματισμούς και να καθορίζει τη διατροφική τους παρακολούθηση!
O Λεωνίδας Παπαδάκης, πρώτος από αριστερά δίπλα στον Γιώργο Παράσχο.
Κατά συνέπεια, ο Πλατανιάς είναι πρωτοπόρος σε αυτό τον τομέα στην Ελλάδα, καθότι είναι πραγματικά πολύ σημαντικό αυτό το ζήτημα και σε κάθε περίπτωση χάρη στην υπευθυνότητα και στην αγάπη για τη δουλειά του, του Λεων. Παπαδάκη, καταφέρει να έχει άμεσα, ανά πάσα στιγμή στην κυριολεξία, την σωματική “εικόνα” (ας μας επιτραπεί ο άτυπος όρος) του κάθε ποδοσφαιριστή της ομάδας, ελέγχοντας πού αυτός χωλαίνει, πού χρειάζεται βελτίωση, πού υπερτερεί, εάν κινδυνεύει από τραυματισμό από την σκληρή προπόνηση, τι πρέπει να κάνει για να έρθει στο επίπεδο που θέλει ο ίδιος και η ομάδα κτλ.!
Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Ενδιαφέρον μετά απ’ όλα αυτά έχει η τοποθέτηση στο athlitikoτου… άμεσα αρμοδίου, του γυμναστή της ομάδας του Πλατανιά, Λεωνίδα Παπαδάκη ο οποίος επισημαίνει τα εξής πολύ ενδιαφέροντα:
«Εγώ παίρνω τα αποτελέσματα των μετρήσεων, όπου ένας ποδοσφαιριστής μας μπορεί να περάσει πολλαπλούς και αλλεπάλληλους ελέγχους σε μια χρονιά, τα αναλύω με βάση την καθημερινή επίδοση του κάθε ποδοσφαιριστή και παρεμβαίνω άμεσα στην επιδιόρθωση της απόδοσής του!
Ταυτόχρονα συγκεντρώνω όλα τα στοιχεία (εργομετρικά, προπονητική επιβάρυνση, τραυματισμοί, διατροφή) και δημιουργώντας βάση δεδομένων δημιουργώ εξατομικευμένα προπονητικά πρωτόκολλα για τον καθένα ξεχωριστά. Στην ουσία του πράγματος δηλαδή, συνδέω την θεωρία με την πράξη της προπονητικής επιστήμης σε καθημερινή βάση».