Αθλήματα

Εξαιρετική εικόνα της ελληνικής αποστολής στους 9ους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Αιμοκαθαρούμενων & Μεταμοσχευμένων

logo Vantaa 41036_120948121290667_1605579_n

Με επιτυχία και ικανοποιητική συγκομιδή μεταλλίων ολοκλήρωσε τις προσπάθειές της η Ελληνική ομάδα αιμοκαθαιρομένων και μεταμοσχευμένων στους 9ους Πανευρωπαϊκούς αγώνες αιμοκαθαιρόμενων και μεταμοσχευμένων που έγιναν στην Vantaa, προάστιο του Helsinki στην Φιλανδία, με διοργανωτή της εθνικής αποστολής μας τον Σύλλογο Αθλουμένων Νεφροπαθών (Σ.Α.Ν.)

Οι Πανευρωπαϊκοί αγώνες, που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 2000 στην Ελλάδα, γίνονται κάθε δύο χρόνια και έχουν σαν σκοπό να προωθήσουν την υπέρτατη προσφορά ζωής από τον άνθρωπο προς τον συνάνθρωπό του, την ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ μέσω του αθλητισμού.

Χωρίς τίτλο

Οι αθλητές της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Διακρίνονται από αριστερά προς δεξιά: Δημήτριος Ανδρεάδης, Μάνος Μανουλάκης, Μάριος Μαρκόπουλος, Ευθύμης Αμερικάνος(προπονητής), Γιάννης Αρκάς, Αλέξανδρος Διακουμάκος, Χρήστος Ξένος, Κώστας Καλός

Οι πανευρωπαϊκοί αγώνες αιμοκαθαρομένων και μεταμοσχευμένων νεφροπαθών έγιναν για πρώτη φορά παράλληλα με τους πανευρωπαϊκούς αγώνες μεταμοσχευμένων από καρδιά και πνεύμονες και οι Φιλανδοί διοργανωτές έφεραν σε πέρας με επιτυχία ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Έτσι, 800 περίπου αθλητές, από 25 χώρες της Ευρώπης, αγωνίστηκαν σε όλα τα αγωνίσματα διαφόρων αθλημάτων όπως τα βελάκια, μίνι μαραθώνιος, κολύμβησης, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, τένις, μπόουλινγκ, petanque, βόλεϊ, ποδηλασία και στα αγωνίσματα του στίβου. Η Ελληνική αποστολή αποτελείτο από 23 αθλητές (5 αιμοκαθαρόμενους και 18 μεταμοσχευμένους), έναν ιατρό, και 2 προπονητές.

Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης Vantaaτην Δευτέρα 11 Ιουλίου μέσα σε αρκετή βροχή και ίσως ήταν το μοναδικό αρνητικό σημείο των αγώνων.

Την επομένη ημέρα, Τρίτη 12 Ιουλίου ξεκίνησαν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις των Ελλήνων αθλητών με την επιτραπέζια αντισφαίριση. Μεγάλος πρωταγωνιστής στο ατομικό ήταν ο Χρήστος Ξένος όπου «ξεπέρασε όλα τα εμπόδια των αθλητών που βρέθηκαν στο δρόμο του» και μετά από έναν δύσκολο ημιτελικό με τον Φιλανδό αντίπαλό του, κέρδισε στον τελικό τον αθλητή της Ουγγαρίας κατακτώντας έτσι το χρυσό μετάλλιο. Πραγματικά ο Χρήστος βρέθηκε σε εξαιρετική κατάσταση όπως ανέφερε και ο προπονητής των Ελλήνων αθλητών Ευθύμης Αμερικάνος που είχε την τεχνική καθοδήγηση όλων εκείνη την ημέρα.

Πολύ καλές εμφανίσεις  πραγματοποίησαν οι Κώστας Καλός (8άδα), Γιάννης Αρκάς (5άδα), Μάριος Μαρκόπουλος (12άδα), Μάνος Μανουλάκης (16άδα).

Στα διπλά οι Ανδρεάδης-Καλός και Ξένος-Αρκάς έχασαν στον τελικό από τους αντιπάλους τους κι έτσι κατέκτησαν το αργυρό μετάλλιο, ενώ οι πρωτοεμφανιζόμενοι σαν δυάδα Μαρκόπουλος-Διακουμάκος έχασαν στον ημιτελικό από τους νικητές του τελικού κι έτσι περιορίστηκαν στο χάλκινο μετάλλιο.

Χωρίς τίτλο1

Αθλητές του bowling. Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά οι: Στέλιος Δερμιτζάκης, Γιάννης Παπαπέτρου, Γιάννης Μανίκας, Κώστας Μόκκας, Μάνος Μανουλάκης, Νίκος Καμαράτος

Την Τετάρτη, ο Δημήτρης Καλλίδης μετά από αρκετά χρόνια συμμετείχε στην κολύμβηση κάνοντας ένα πολύ καλό ελεύθερο 50άρι που δεν έφτασε όμως για να του δώσει μια θέση στο βάθρο.

Επόμενο άθλημα με συμμετοχή Ελλήνων αθλητών ήταν το bowling, την Πέμπτη  14 Ιουλίου όπου ήρθαν τα περισσότερα μετάλλια για τους Έλληνες αθλητές. Την αρχή έκανε στο μονό ο Μάριος Μαρκόπουλος που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο παίζοντας στην κατηγορία των μεταμοσχευμένων όντας αιμοκαθαιρόμενος. Συνέχισε η μοναδική γυναίκα Σπυριδούλα Κτενά, ο Γιάννης Παπαπέτρου και ο Μιχάλης Ελ Λατίφ επίσης με χρυσό, και ο Κώστας Μόκκας με χάλκινο μετάλλιο ισοβαθμώντας στις κορίνες με τον Στέλιο Δερμιτζάκη αλλά έχοντας καλύτερο τελευταίο παιχνίδι. Καλή εμφάνιση πραγματοποίησαν επίσης οι Γιάννης Μανίκας, Στέλιος Γαλατιανός και Γιάννης Αρκάς.

Την επόμενη ημέρα έγιναν τα διπλά bowling. Οι Παπαπέτρου-Δερμιτζάκης και οι Καμαράτος-Μανουλάκης κέρδισαν το χρυσό στις κατηγορίες τους και οι Μανίκας-Μόκκας το χάλκινο μετάλλιο. Συμμετείχαν επίσης στο μικτό διπλό (άνδρας-γυναίκα) οι Αρκάς-Γούλιου και Καλός-Κτενά.

Να τονίσουμε την πολύ καλή οργάνωση των αγώνων bowling αλλά και τις δύσκολες συνθήκες λαδώματος των διαδρόμων που υπήρξαν, που αύξησαν την δυσκολία για την επίτευξη διάκρισης όλων των αγωνιζομένων.

Παρασκευή 15 και Σάββατο 16 Ιουλίου έγιναν τα αγωνίσματα του στίβου, ειδικά την πρώτη μέρα υπό βροχή που έγινε καταρρακτώδης  προς το μεσημέρι και ανάγκασε τους διοργανωτές να διακόψουν τους αγώνες και να μεταφερθούν τα αγωνίσματα για την επόμενη μέρα.

Στον στίβο μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο πρωτοεμφανιζόμενος σε τέτοια διοργάνωση Σάββας Αβετίδης. Ο βετεράνος αιμοκαθαιρόμενος αθλητής έκανε μια χαλαρή εμφάνιση στο μήκος κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο και μια εξαιρετική στα 5000μ. βάδην κατακτώντας με μεγάλη διαφορά και πολύ καλό χρόνο το χρυσό μετάλλιο. Στο ίδιο αγώνισμα (5000μ βάδην) πολύ καλή παρουσία με κατάκτηση χάλκινου μεταλλίου είχε και ο Κώστας Καμουτσής επίσης αιμοκαθαιρόμενος, που κέρδισε και χάλκινο μετάλλιο στο ύψος. Επίσης πολύ καλή παρουσία είχε ο Δημήτρης Γαλατιανός με αργυρό στα 100μ. Ο Απόστολος Χαριτωνίδης κέρδισε χρυσό στο δίσκο και αργυρό στο ακόντιο, ο Σήφης Τζουγανάκης χρυσό στο άλμα εις ύψος και χάλκινο στα 100μ. υπό καταρρακτώδη βροχή και ο Ισίδωρος Ματσκίδης αργυρό στο άλμα εις ύψος.

Χωρίς τίτλο2

Οι αθλητές του στίβου με συνοδούς. Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά οι: Γιώτα Σερέτη(συνοδός), Σήφης Τζουγανάκης, Απόστολος Χαριστονίδης, Μάριος Μαρκόπουλος, Σάββας Αβετίδης, Αθανασία Μπλάχαβα(συνοδός), Ισίδωρος Ματσκίδης, Κώστας Καμουτσής

Συνολικά η Ελληνική ομάδα συγκέντρωσε 22 μετάλλια ( 10 χρυσά, 5 αργυρά και 7 χάλκινα ) και βρέθηκε στην 7η θέση της γενικής κατάταξης καθώς οι ομάδες που κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις είχαν και περισσότερους αριθμητικά αθλητές.

Ο αρχηγός της αποστολής Κωνσταντίνος Μόκκας ευχαρίστησε την εξαιρετική νεφρολόγο ιατρό του ΙΑΣΩ Λάρισσας Αθηνά Γόμπου που προσφέρθηκε να ακολουθήσει την αποστολή και να προσφέρει τις υπηρεσίες στις αιμοκαθάρσεις των αιμοκαθαρομένων αθλητών αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον της για όλους τους αθλητές της αποστολής. Συνεχάρη τους αθλητές για τις επιτυχίες τους και τους προέτρεψε να προπονηθούν περισσότερο ώστε να είναι καλύτεροι στην επόμενη διοργάνωση, τους Παγκόσμιους Αγώνες στην Μάλαγα το 2017.

Ο Σύλλογος Αθλουμένων Νεφροπαθών θέλει να ευχαριστήσει τον όμιλο Νεφρολογικών Κέντρων “Mesogeios για την κάλυψη μέρους των εξόδων 3 αιμοκαθαιρόμενων αθλητών, την Ελληνική Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης για την παροχή αθλητικού υλικού (φόρμες και εμφανίσεις της Εθνικής Ομάδας) προς τους αθλητές της επιτραπέζιας αντισφαίρισης και τον ακούραστο συνεργάτη μας Παύλο Κεχαγιά για την προσφορά αθλητικού υλικού (εμφανίσεις bowling) για τους αθλητές του bowling.

Video των αγώνων μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=FeuNmRYNQ1k

Περισσότερες πληροφορίες για τους αγώνες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα http://www.vantaa2016.fi/en/  και ενημέρωση για την Ελληνική ομάδα στο facebook: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΛΟΥΜΕΝΩΝ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ

 

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected
P