Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η συζήτηση για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στην Ημαθία κινείται γύρω από το τι περιμένουμε από το εκάστοτε πρωτάθλημα που ξεκινά εκεί γύρω στις αρχές Σεπτέμβρη.
Οι…ρομαντικοί αναμένουν πως και πως να ξεκινήσει η δράση, οι σκεπτικιστές φοβούνται ότι θα είναι στο “ίδιο έργο θεατές” ενώ αυτοί που ζουν από μέσα τα πράγματα, μιλούν για αβεβαιότητα αλλά και σιγουριά ταυτόχρονα, ανάλογα το πως κρίνει ο καθένας την κατάσταση που επικρατεί είτε γενικά είτε συγκεκριμένα για κάθε σύλλογο.
Η είδηση που δημοσίευσε το SportsUp σχετικά με τη μη συμμετοχή του ΜΑΣ Βεργίνας στο πρωτάθλημα αλλά και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από το γεγονός πως ούτε ο ΑΣ Ειρηνούπολης έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να δημιουργήσει ένα στοιχειώδες ρόστερ, επαναφέρουν στη μνήμη την περσινή κατάσταση.
Όλοι θα θυμόμαστε πως πέρσι, μετά από πολλά πολλά χρόνια, το πρωτάθλημα της Α1 Ερασιτεχνικής ξεκίνησε με μείον δύο ομάδες (14) καθώς Άτλας Ζερβοχωρίου και Λευκάδια δεν δήλωσαν συμμετοχή, με αποτέλεσμα να υποβιβάζεται μόλις η μία ομάδα και με προϋποθέσεις μία ακόμη.
Αυτό (κακά τα ψέμματα) δημιούργησε μια αμφιλεγόμενη κατάσταση στην ουρά, μια καχυποψία που κράτησε μέχρι τέλους, ωστόσο οι λάτρεις του σασπένς, ήταν…τυχεροί στην προκειμένη περίπτωση, γιατί η κατάσταση παρέμεινε ρευστή μέχρι τέλους.
Μπορούμε όμως να τα ρίχνουμε όλα στην…τύχη σε τέτοιες περιπτώσεις; Τι τελικά θέλουμε από το πρωτάθλημα αλλά και από τις ομάδες;
Ας δούμε τα τρία βασικά θέματα που αναδεικνύει και πάλι φέτος το SportsUp
“Βολεύει” ή “δεν βολεύει” η καθιέρωση play off ή play out;
Το SportsUp από πέρσι έθεσε το ζήτημα της διενέργειας αγώνων διαβάθμισης στο πρωτάθλημα, αλλά και κατ επέκταση της παρουσίας ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ γιατρού στους αγώνες. Παράλληλα, έθεσε και την αλλαγή της διεξαγωγής του Κυπέλλου Ερασιτεχνών, κυρίως για τους πρώτους γύρους του θεσμού, όπου δεν υπάρχει κλειδάριθμος για τις ομάδες (θα εξηγήσουμε παρακάτω).
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά… Η διεξαγωγή play off και play out συμβάλει (όλοι συμφωνούμε σε αυτό) στην αύξηση του ενδιαφέροντος αλλά και στην εμπορικότητα των αγώνων μέχρι τέλους. Ειδικά στην περίπτωση συμμετοχής 15 ή 14 ομάδων στο απευκταίο σενάριο του υποβιβασμού δηλαδή μίας ή δύο ομάδων, η διενέργεια play out θα έβαζε στο παιχνίδι ακόμη και τις ομάδες που έχουν σταθεροποιηθεί στη μέση της βαθμολογίας και πολύ λογικά σε ότι ίσχυε μέχρι τώρα, από ένα χρονικό σημείο και μετά, ήταν στον μεγαλύτερο βαθμό αδιάφορες.
Στο πρωτάθλημα που θα ξεκινήσει περίπου σε έναν μήνα, θα συμμετέχουν τουλάχιστον 6 ομάδες που έχουν ενισχυθεί με μεταγραφές. Ομάδες δηλαδή που οι άνθρωποι τους έχουν επενδύσει καταρχήν χρήμα, στη συνέχεια χρόνο και βεβαίως κόπο για να μπορέσουν να είναι ανταγωνιστικοί μέχρι τέλους και όχι μέχρι τον Γενάρη ή τον Φλεβάρη. Σε τέτοια περίπτωση, θα υπήρχαν δεύτερες σκέψεις όσον αφορά την επένδυση τους και θεωρούμε πως όλοι επίσης συμφωνούμε σε αυτό… Άλλωστε λεφτά για πέταμα πλέον δεν υπάρχουν…
Τι θα συνέβαινε όμως αν υπήρχαν τα play off και η διαφορά μεταξύ των παραπάνω ομάδων παρέμενε σε χαμηλά επίπεδα μέχρι τέλους; Ο 4ος, ο 5ος, ο 6ος θα ήταν αδιάφορος ή θα έδινε μάχη μέχρι τέλους για να κυνηγήσει τις όποιες ελπίδες μέσω των play off; Οι ¨μικρομεσαίες” ομάδες, ξέροντας πως από κάτω υπάρχει ο κίνδυνος των play out, θα ήταν αδιάφορες μέχρι τέλους και θα έπαιζαν το ρόλο του ρυθμιστή; Θα έφτανε στο μηδέν η καχυποψία που υπάρχει πάντα; Θα έφερνε τον κόσμο (άρα και τα έσοδα) στο γήπεδο;
Ερωτήσεις που τίθενται σε όλους όσους αγαπούν το ποδόσφαιρο και όχι σε αυτούς που προσβλέπουν σε σκοπιμότητα μέσα από το ποδόσφαιρο…
Από κει και πέρα, μένει να δούμε αν θέλουν τελικά οι ομάδες ή όχι. Γιατί πέρσι το ζήτημα αυτό τέθηκε στη Γενική Συνέλευση, ο πρόεδρος κ. Καραμελίδης τόνισε πως δεν κατατέθηκε εγκαίρως τέτοιο αίτημα και παρέπεμψε τις ομάδες για τη φετινή σεζόν. Υπάρχει όμως σχετικό αίτημα φέτος; Εμείς λέμε όχι και ας διαψευσθούμε πανηγυρικά στην προκήρυξη που αναμένεται να δημοσιευτεί εντός της εβδομάδας.
Άρα εδώ είναι το μεγάλο ερώτημα… Θέλουν τελικά οι ομάδες play off και play out ή όχι…;
Το μέγα ζήτημα της ιατρικής παρουσίας
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να συζητάμε εν έτει 2016 για την παρουσία γιατρού σε μια αθλητική εκδήλωση στην οποία υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού ή καταπόνησης του οργανισμού. Ζητήματα που στο εξωτερικό έχουν λυθεί προ πολλού, στην Ελλάδα όμως διαβουλευόμαστε ακόμη για το αν πρέπει να γίνουν και με ποιες προϋποθέσεις.
Εμείς καταδείξαμε το γεγονός στο παρελθόν και αναδείξαμε μέσα από παραδείγματα για το πότε υπήρξε η ανάγκη άμεσης ιατρικής επέμβασης στους αγώνες της ΕΠΣ Ημαθίας. Κάποιοι μάλιστα από τους αναγνώστες μας αλλά και από τους συνεργάτες μας έγιναν μάρτυρες αυτών των συμβάντων στα γήπεδα, που ευτυχώς η κατάληξη τους ήταν αίσια…
Δεν θα πλατιάσουμε, δεν είναι αναγκαίο. Ας αφήσουμε εσάς, τους αναγνώστες να κρίνετε αν πρέπει να υπάρχει προληπτικά γιατρός (και όχι παράγοντας “βαφτισμένος” γιατρός) σε ΟΛΟΥΣ τους αγώνες. Ευχόμαστε μόνο να μη καθιερωθεί η παρουσία τους μετά από θλιβερό περιστατικό…
Κύπελλο Ημαθίας… Τι μπορεί να αλλάξει για να γίνει πιο ενδιαφέρον;
Το SportsUp είχε τονίσει πέρσι πως το Κύπελλο Ερασιτεχνών του νομού έχει παγιωθεί στην αντίληψη του κόσμου ως τον θεσμό που κερδίζει πάντα ο πιο ισχυρός και δύσκολα μπορεί να υπάρξει το στοιχείο της έκπληξης. Μπορεί κάποιοι από τους αναγνώστες να θεώρησαν πως ήταν εν μέρει έκπληξη που ο ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας κατέκτησε το τρόπαιο κόντρα στον πρωταθλητή ΦΑΣ Νάουσα, αλλά εμείς θα πούμε πως ο “δικέφαλος” έχει αποδείξει πως είναι ομάδα που έχει καθιερωθεί στις πρωταγωγίστριες και δίκαια κατέκτησε το Κύπελλο τα δύο τελευταία χρόνια.
Προτείναμε τότε και από αρκετούς έτυχε θετικών σχολίων, οι γηπεδούχοι στους τρεις πρώτους γύρους να είναι οι ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ υποδεέστερες ομάδες. Δηλαδή για παράδειγμα αν η κληρωτίδα αναδείξει το ζευγάρι ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας-Φίλιππος Μέσης, το ματς να διεξαχθεί στη Μέση έτσι ώστε αφενός μεν να υπάρχει η πιθανότητα για πρόκριση της λεγόμενης “μικρότερης” ομάδας, αφετέρου να δίνεται η δυνατότητα στον σύλλογο μικρότερης κατηγορίας να έχει πρόσβαση σε μεγαλύτερα έσοδα από εισιτήρια, κυλικείο κτλ. Μάλιστα, προχωρήσαμε και ένα βήμα παραπάνω, προτείνοντας τα έξοδα διαιτησίας για τη γηπεδούχο ομάδα να καλύπτονται στο 50% από τη διοργανώτρια ή να υπάρξει μείωση του κόστους με σχετική τροπολογία στην προκήρυξη.
Όλα τα παραπάνω είναι αποκλειστικά προτάσεις του SportsUp, με στόχο όχι ΝΑ ΑΣΚΗΘΕΙ ΚΡΙΤΙΚΗ (γι αυτό κατατίθενται προτάσεις) αλλά να βάλουμε ένα λιθαράκι για την αύξηση του ενδιαφέροντος στα πρωταθλήματα και στις διοργανώσεις του νομού, να παρέχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια στον ποδοσφαιριστή με την παρουσία γιατρού αλλά και βάλουμε ως απώτερο στόχο την προσέγγιση περισσότερου κόσμου στα γήπεδα.