Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής αλλά και κατ’ άρθρο, το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο: «Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον νέο Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ και άλλες Διατάξεις».
Να επισημάνουμε, πως με το νομοσχέδιο αυτό αναγνωρίζεται το δικαίωμα των αποφοίτων των ΤΕΦΑΑ και Πανεπιστημιακών Σχολών της αλλοδαπής, να εργάζονται ως προπονητές, χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η εκπαίδευση και η πιστοποίηση από την ΕΠΟ.
Έτσι μπαίνει τέλος σε μια μεγάλη αδικία που υφίστανται εδώ και χρόνια περίπου 3500 πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ ή ισότιμων Πανεπιστημιακών Σχολών.
Στο θέμα των προπονητών οι εκπρόσωποι της ΕΠΟ «έπαιξαν» και πάλι το χαρτί της πιθανής τιμωρίας του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις FIFA και UEFA, το οποίο δεν απέδωσε.
Σύμφωνα με το sports-academies.gr, στις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης για τα άρθρα που αφορούν στην ΕΠΟ και πιθανώς να προκαλέσουν παρέμβαση της UEFA, ο υφυπουργός απάντησε ότι αποδείχθηκε πως υπήρχε πρόβλημα με τα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ και προηγούμενη σχετική νομοθέτηση δικαιώθηκε.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Στ. Κοντονής υποστήριξε μεταξύ άλλων: Οι μέρες τις διαπλοκής στον αθλητισμό τελειώνουν, όπως τελειώνουν και οι οπαδικοί στρατοί. Υπήρχε πρόβλημα με τα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ, μέχρι να μπουν τακτικοί δικαστές. Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό το νομοσχέδιο».
Για το θέμα των προπονητών ο δικηγόρος της ΕΠΟ, Δαβάκης, είπε: Το πρόβλημα παραμένει… Υπάρχει υποχρέωση από την FIFA να έχουν εκπαιδευτεί επαρκώς, Θα αποτελέσει σημείο τριβής στη σχέση με την ΟΥΕΦΑ και θα υπάρξουν κυρώσεις στην ΕΠΟ και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχει, κατά την προσωπική μου άποψη παραβίαση της σύμβασης που έχουμε υπογράψει με την UEFA. Eίναι θέμα του ποδοσφαίρου.
Απαντώντας ο κ. Κοντονής υποστήριξε: Η διάταξη αφορά πτυχιούχους των ΤΕΦΑΑ ή αλλοδαπού πανεπιστημίου, που μπορούν να εργαστούν εφόσον έχουν ειδικότητα στο ποδόσφαιρο. Εσείς μπορείτε να συστήσετε μια σχολή που να απευθύνεται σε μη πτυχιούχους. Πείτε ότι αποδεχόμαστε τη διάταξη και δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε στη ΦΙΦΑ και στην ΟΥΕΦΑ. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα από τη στιγμή που εσείς συμφωνείτε.
Δεν θα είναι προϋπόθεση η δική σας επιμόρφωση. Η αγορά εργασίας ρυθμίζεται από τις κείμενες διατάξεις του νόμου και όχι από την ΕΠΟ.
Η FIFA δεν έχει κανένα πρόβλημα αν εσείς πείτε ότι ο νόμος σας κάνει. Εσείς αν θέλετε μετά, μπορείτε να επιμορφώσετε περεταίρω τον πτυχιούχο και να του δώσετε και τα διπλώματα της UEFA».
Θέματα που αφορούν την ΕΠΟ έθεσαν τρεις: Η Ελ. Αυλωνίτου ζήτησε από τον κ. Κοντονή να φέρει και τα άλλα άρθρα που έχει υποσχεθεί και να δεσμευτεί ότι οι εκλογές στις ομοσπονδίες θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Ο Π. Κωνσταντινέας είπε: «Δίνουν 1000 και 1500 ευρώ στη σχολή του Μπατάκη που έχει η ΕΠΟ για να γίνουν προπονητές. Να δείτε το θέμα του εκλογικού συστήματος των ομοσπονδιών και των ενώσεων κ. υπουργέ. Έχετε δεσμευθεί. Πιστεύω ότι δεν θα μας διαψεύσετε. Ας τελειώνουμε με τους δεινόσαυρους που λυμαίνονται τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο».
Τέλος ο Δ. Εμμανουηλίδης, βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η ΕΠΟ αναζήτησε στηρίγματα εξωσυνταγματικά που ελέγχονται για τη νομιμότητα των πράξεων των προέδρων τους.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ, αναμένεται να κινηθούν νομικά εναντίον του κ. Μπατάκη για διαφυγόντα κέρδη.
Update: Ή αποσύρει τις διατάξεις που παρεμβαίνουν στο αυτοδιοίκητο ή θα επιβληθούν κυρώσεις και… grexit.
Η ΕΠΟ κατήγγειλε στις υπερομοσπονδίες του ποδοσφαίρου και οι πληροφορίες αναφέρουν μόλις FIFA/UEFA πάρουν μεταφρασμένο το νέο νόμο θα στείλουν τελεσίγραφο δέκα ημερών το οποίο θα υποχρεώνει τον Κοντονή, να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις λίγο μετά το φιλικό της εθνικής ομάδας με την Ισλανδία (29/3).
Ειδάλλως θα μπει… λουκέτο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δηλαδή, θα αποκλείσει τις ελληνικές ομάδες και την εθνική ομάδα για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι ο υφυπουργός Αθλητισμού κάνει τις απαραίτητες τροποποιήσεις.