Κατηγορίες
Ποδόσφαιρο Κόσμος

Και τίτλος και… αστέρια για τη Γιουνάιτεντ!

Το απόλυτο στους τέσσερις τελικούς που έχει συμμετέχει πέτυχε ο Ζοζέ Μουρίνιο, δίνοντας την αίγλη που απαιτείται για έναν τελικό Ευρωπαϊκής διοργάνωσης!

Το πέμπτο ευρωπαϊκό της τρόπαιο κατέκτησε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς νίκησε 2-0 τον Άγιαξ στον τελικό του Europa League, έχοντας σκόρερς τους Πολ Πογκμπά στο πρώτο ημίχρονο και Χένριχ Μχιταριάν στο δεύτερο.

Οι “κόκκινοι διάβολοι” στον 7ο τελικό τους πήραν αυτό που έλειπε απ’την τροπαιοθήκη τους, καθώς έχουν κατακτήσει 3 φορές το Κύπελλο Πρωταθλητριών / Champions League (1968, 1999, 2008), μία φορά το Κύπελλο Κυπελλούχων (1991), μία φορά το ευρωπαϊκό Super Cup (1991), έχουν κάθε τρόπαιο στην Αγγλία και αλλά διηπειρωτικό (1999), όπως και Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (2008).

Το πιο σημαντικό πάντως είναι πως η Γιουνάιτεντ εξασφάλισε την παρουσία της στους ομίλους του Champions League, έτσι η Αγγλία θα έχει 5 ομάδες εκεί, αν η Λίβερπουλ περάσει απ’τα προκριματικά.

Ο Ζοζέ Μουρίνιο έστησε εξαιρετικά την ομάδα του και πανηγύρισε το 4ο ευρωπαϊκό του τρόπαιο σε ισάριθμους τελικούς! Θυμίζουμε πως έχει πάρει το UEFA Cup (Europa League) με την Πόρτο το 2003, το Champions League με την Πόρτο το 2004 και το Champions League με την Ίντερ το 2010.

Έγινε μάλιστα μόλις ο τρίτος προπονητής στην ιστορία με ευρωπαϊκό τρόπαιο με 3 διαφορετικές ομάδες, ενώ αυτό που κατάφερε απόψε είναι “κλειδώσει” τους μέσους του Άγιαξ (Κλάασεν, Σένε και Ζιγές), με τον Ντόλμπεργκ να μην έχει τροφοδοτηθεί καθόλου, μέχρι που αντικαταστάθηκε στο 62′.

Ο Μαρουάν Φελαϊνί ήταν πολύ καλός στο κέντρο, αμυντικά και επιθετικά, όσο χρειαζόταν, ενώ όσον αφορά στον Άγιαξ, μόνο ο Μπερτράν Τραορέ ξεχώρισε επιθετικά, ενώ ο Ματάις ντε Λιχτ έγινε ο νεότερος παίκτης που αγωνίζεται σε τελικό της διοργάνωσης (17 ετών και 285 ημερών).

Αυτός ήταν ο 10ος ευρωπαϊκός τελικός για τον Άγιαξ και πρώτος μετά από 20 χρόνια, ενώ το τελευταίο του τρόπαιο (έχει 6) το πήρε πριν από 21 χρόνια, στο 1-0 επί της Μίλαν με γκολ του Πάτρικ Κλάιφερτ, του οποίου ο γιος (Τζάστιν Κλάιφερτ) έμεινε απόψε στον πάγκο.

Θυμίζουμε πως τα 3 προηγούμενα χρόνια το Europa League το είχε κατακτήσει η Σεβίλλη, ενώ το τρόπαιο αυτό είναι το πρώτο ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από 4 χρόνια που δεν καταλήγει σε ισπανικά χέρια, καθώς μαζί με τα 3 της Σεβίλλης πήραν το Champions League οι Ρεάλ (2014, 2016) και Μπαρτσελόνα (2015).

Ενός λεπτού σιγή πριν την σέντρα στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεση στο Μάντσεστερ…

φωτογραφίες και ανάλυση αγώνα στο Sport24

Συνθέσεις

ΑΓΙΑΞ: Ονανά, Φέλτμαν, Ντάβινσον Σάντσες, Ντε Λιχτ, Ρίντεβαλντ (82′ Φρένκι ντε Γιονγκ), Σένε (70′ Φαν ντε Μπέικ), Κλάασεν, Ζιγές, Μπερτράν Τραορέ, Γιουνές, Ντόλμπεργκ (62′ Νταβίντ Νέρες).

MANUTD: Ρομέρο, Βαλένσια, Σμόλινγκ, Μπλιντ, Νταρμιάν, Αντέρ Ερέρα, Φελαϊνί, Πογκμπά, Μάτα (90′ Ρούνεϊ), Μχιταριάν (74′ Λίνγκαρντ), Ράσφορντ (84′ Μαρσιάλ).

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected