Κατηγορίες
Γ Εθνική LIVE!
Ακαδημίες Ημαθίας

Οδηγίες του Νίκου Καρύδα για την συντήρηση των ποδοσφαιριστών ενόψει καλοκαιριού

Μια σειρά από οδηγίες σχετικά με τη συντήρηση των ποδοσφαιριστών το καλοκαίρι, ανακοίνωσε η Σχολή Ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ Κουλούρας, με την υπογραφή του Νίκου Καρύδα.

Αναλυτικά :

“Με την ευκαιρία της αυριανής επίσημης λήξης των δραστηριοτήτων της Σχολής μας, θεωρώ σκόπιμο να επισημάνω ορισμένα θέματα που έχουν σχέση με αυτή τη “νεκρή” περίοδο.

Από την Τετάρτη, ξεκινάει μια περίοδος που στο ποδόσφαιρο την αποκαλούμε μεταβατική και διαρκεί μέχρι την παραμονή της έναρξης των προπονήσεων της επόμενης περιόδου.

Είναι μια περίοδος με διαφορετικές φάσεις και καταστάσεις, (διακοπές, αποδράσεις ημερήσιες, απεριόριστο παιχνίδι, στοχευμένες προπονήσεις, αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και ακόμη στη διαδικασία του ύπνου). Είναι μια περίοδος χαλάρωσης, χωρίς ωράρια προπονήσεων και πίεση αγώνων, αλλά είναι και μια περίοδος αναζωογόνησης του οργανισμού και αυτοβελτίωσης.

Η περίοδος αυτή δεν πρέπει να θεωρείται χαμένη ή “νεκρή”. Σίγουρα η ανάπαυση είναι απαραίτητη. Χρειαζόμαστε μια σχετική “αποτοξίνωση” από την ρουτίνα, αρκεί να μην υπερβάλουμε και χάσουμε όλα όσα έχουμε αποκτήσει από την δουλειά μας.

Η αδράνεια δημιουργεί αντίστροφα αποτελέσματα και είναι δυνατόν να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα που πιθανότατα θα κοστίσουν στην διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου! Η περίοδος αυτή είναι βασική για να συντηρήσουμε το επίπεδο μας, να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας και να αναπροσαρμόσουμε συμπεριφορές και νοοτροπίες.

Στην προπονητική ισχύει το “ό,τι αφήνεις σε αφήνει” και αυτό συμβαίνει ακόμη και στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και φυσικές ιδιότητες (αντοχή, δύναμη , ταχύτητα, κλπ.) θα πρέπει να δουλεύονται με στοχευμένες προπονήσεις.

Σ αυτό το διάστημα, μπορεί να γίνει μια ανατροφοδότηση των καλών και κακών συνηθειών σε προπονήσεις, αγώνες, διατροφή και ξεκούραση, και να αποφασιστούν νέες συνήθειες για την επόμενη χρονιά, που θα φέρουν καλύτερα αποτελέσματα.

Τώρα είναι η ώρα που θα πρέπει να τεθούν οι βάσεις για τη νέα αγωνιστική περίοδο, γι’αυτό προσέχουμε τα παρακάτω:

1. Μιλάμε με τον υπεύθυνο της Σχολής ή τον προπονητή του τμήματος για την πορεία του παιδιού μας και τους τομείς που χρήζουν βελτίωσης.

2. Ξεκινάμε μια σειρά επισκέψεων σε γιατρούς για την παρακολούθηση της πορείας προηγούμενων τραυματισμών, επιδιόρθωσης δοντιών κ.α.

3. Επιλέγουμε αυτοβελτίωση ή συστηματική ατομική προπόνηση

4. Αν επιλέξουμε ατομικές προπονήσεις, φροντίζουμε να γίνονται από ειδικευμένους προπονητές, με αυστηρά κριτήρια επιλογής

5. Στις ατομικές προπονήσεις δεν ξεχνάμε ότι τα παιδιά μας είναι ποδοσφαιριστές. Ότι αυτό που θα κάνουν είναι πάντα σχετικό με το ποδόσφαιρο.

6. Στις ηλικίες κάτω των 12 χρόνων, ασχολούμαστε με τεχνικά χαρακτηριστικά περισσότερο, ενώ για τις ηλικίες πάνω από 12 χρόνων μπορούν να συμπεριλαμβάνονται και προπονήσεις φυσικών ιδιοτήτων.

7. Προσέχουμε τις ώρες που γίνονται οι προπονήσεις. Αποφεύγουμε τις πολύ θερμές ώρες της ημέρας

8. Προσοχή και στην επιλογή του χώρου προπόνησης. Να μην εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών.

9. Σε συνεργασία με τον προπονητή, ξεκαθαρίζουμε αν η ατομική προπόνηση θα είναι ΑΤΟΜΙΚΗ ή ότι δε θα ξεπερνάει συνεργασία με άλλα παιδιά, όχι όμως παραπάνω από 4 στον αριθμό.

10. Αποφεύγουμε εξαντλητικές προπονήσεις

11. Αποφεύγουμε πολύωρη έκθεση στον ήλιο κατά την περίοδο των διακοπών.

12. Μιλάμε με ειδικό διατροφολόγο για τυχόν λάθη στο κομμάτι της διατροφής

13. Ο ύπνος τρέφει τα παιδιά. Γι’αυτό επιλέγουμε τις αθλητικές συνήθειες στο κομμάτι του ύπνου χωρίς ακρότητες

14. Παρακολουθούμε τις ανακοινώσεις της Σχολής μέσω ίντερνετ, για τυχόν σημαντικά ζητήματα

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ! Νίκος Καρύδας

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected