Του Τόλη Οικονομόπουλου, Bet-Prognostika.com
Οι παίκτες του στοιχήματος πολλές φορές ακούμε περίεργες και ξένες ορολογίες που αφορούν το στοίχημα και τις αγορές του.
Σε αυτό το κείμενο θα προσπαθήσουμε να επεξηγήσουμε κάποιες από αυτές με τον απλούστερο τρόπο, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τον παίκτη του στοιχήματος να κατανοήσει εύκολα κάτι που ενδεχομένως να μην γνωρίζει.
«Δεν παίζω στον ΟΠΑΠ γιατί έχει υψηλή γκανιότα», «ο Stoiximan έχει καθημερινά ένα ή περισσότερα παιχνίδια με μηδενική γκανιότα» κτλ. Αυτές είναι μερικές εκφράσεις που αφορούν την λεγόμενη γκανιότα.
Η γκανιότα με πολύ απλά λόγια είναι η προμήθεια του bookmaker ανεξαρτήτου αποτελέσματος του αγώνα. Όσο καλύτερες αποδόσεις βρίσκετε από εταιρεία σε εταιρεία αλλά και τον επίγειο πάροχο (ΟΠΑΠ) τόσο χαμηλότερη είναι η γκανιότα (προμήθεια) του book. Κάποιες εταιρίες προσφέρουν καθημερινά κάποια παιχνίδια με 0% γκανιότα εξασφαλίζοντας τις καλύτερες αποδόσεις όσον αφορά τον νικητή αγώνα για pre live.
Άλλη μία πολύ σημαντική και αρκετά συχνή λέξη που ακούμε είναι το «value bet». Σε ελεύθερη μετάφραση αυτό σημαίνει ότι αν ο παίκτης πιστεύει πολύ σε ένα γεγονός και συγκρίνει της δικές του πιθανότητες επαλήθευσης με αυτές που «πουλάει» ο book, βλέποντας ότι έχει περισσότερες πιθανότητες η επιλογή του ίδιου τότε η συγκεκριμένη αγορά κρίνεται value. Να ξεκαθαρίσουμε το value bet είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό πράγμα και εξαρτάται από την προσωπική οπτική του καθενός.
Από τις πιο διαδεδομένες λέξεις, ειδικά στον Έλληνα παίκτη, είναι το παρολί. Πολλοί την γνωρίζουν μόνο ως λέξη άσχετα αν την χρησιμοποιούν καθημερινά στο παιχνίδι τους. Οι περισσότεροι αυτό που κάνουν και προτείνουν σε άλλους να κάνουν είναι το εξής, βάζουν τις στοιχηματικές επιλογές τους σε δυάδες, τριάδες, τετράδες κ.ο.κ. ΟΚ ως εδώ, αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πως από την στιγμή που επέλεξαν περισσότερο από ένα παιχνίδι στον σχηματισμό του δελτίου τους τότε το έχουν μετατρέψει σε παρολί.
Όταν δηλαδή έχεις δύο παιχνίδια και πάνω στο δελτίο σου, χωρίς κάποιο σύστημα με ζητούμενα, αυτό ονομάζεται παρολί και όχι τριάδα, τετράδα κτλ. Το σωστό είναι να λες έχω μία τριάδα παρολί ή μία τριάδα σε παρολί!