Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Κοινωνικό μέρισμα μέχρι το τέλους του χρόνου προανήγγειλε ο Υπουργός

Εφάπαξ Κοινωνικό Μέρισμα ύψους που θα κυμαίνεται περίπου στα 1.000 ευρώ και θα αφορά 1 εκατομμύριο οικονομικά αδύναμους πολίτες θα δοθεί πριν το τέλος του χρόνου όπως προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Όπως αναφέρουν τα dikaiologitika, σε μεγαλύτερο εύρος κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από την κρίση θα διανεμηθεί φέτος το κοινωνικό μέρισμα, αντί της περυσινής επιλογής που αφορούσε μόνο τους συνταξιούχους, είπε ο υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο»

Όπως ανέφερε ο κ. Βερναρδάκης για τον χρόνο διανομής του κοινωνικού μερίσματος: «προς το τέλος του Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου, θα υπάρξουν οι αποφάσεις για το πού ακριβώς και με ποιον τρόπο θα διανεμηθεί».

Επίσης εκτίμησε ότι, θα υπάρχει συμφωνία των θεσμών. «Τη θεωρώ δεδομένη … πέρυσι, η αντίρρησή τους ήταν ότι θα μπορούσε να είναι πιο στοχευμένοι οι πληθυσμοί στους οποίους κατευθύνεται. Επί της ουσίας δεν υπήρχε αντίρρηση, αλλά στο πώς και σε ποιους».

«Φέτος θα είναι αρκετά πιο στοχευμένο … σε πληθυσμούς που έχουν συμπιεστεί πάρα πολύ από την κρίση, όχι μόνο στους συνταξιούχους. Έχουμε και άλλα, ευρύτερα στρώματα που έχουν πληγεί, πρέπει να δούμε πώς θα εντάξουμε κατηγορίες του υπόλοιπου πληθυσμού», συνέχισε ο ίδιος.

Θα δοθούν «περίπου 1.000 ευρώ σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πρωτεύων στόχος το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης εντός του 2017

Το ταξίδι του πρωθυπουργού είναι σε εξέλιξη, μετά την Πέμπτη που θα έχει επιστρέψει θα έχουμε μία πλήρη αποτίμηση, μετά τις συναντήσεις με την ηγεσία των ΗΠΑ και την Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ, είπε ο κ. Βερναρδάκης.

«Ήδη από την προετοιμασία του ταξιδιού όμως, είναι προφανές ότι είναι θετικά τα πράγματα για τα ελληνικά συμφέροντα, αφενός για το επενδυτικό ενδιαφέρον και αφετέρου για τις διαπραγματεύσεις ενόψει της τρίτης αξιολόγησης. Άρα, έχει πολύ μεγάλη σημασία το ραντεβού και η στάση των ΗΠΑ σε σχέση με το ΔΝΤ. Βρισκόμαστε σε μία διαδικασία που τα πράγματα να κυλούν ομαλά και προς θετική κατεύθυνση», τόνισε ο υπουργός.

«Ο βασικός στόχος είναι να εξασφαλίσουμε και από το ΔΝΤ ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει εντός του έτους, χωρίς νέα μέτρα και χωρίς νέα προαπαιτούμενα που πιθανώς θα έθετε … η εμπειρία των πρώτων δύο αξιολογήσεων έδειξε ότι ήταν ένας παράγων που στο επίπεδο του χρόνου έπαιζε πολύ σημαντικό αρνητικό ρόλο, πήγαινε πίσω τις ωριμάνσεις της αξιολόγησης», όπως είπε.

Επίσης, συνέχισε ο κ. Βερναρδάκης, «αναζητείται ένας οδικός χάρτης για την εφαρμογή των συμφωνιών για το χρέος. Ξέρουμε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι σημαντική, καθώς θέτει μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, επομένως μπορεί να υπάρξει συμφωνία».

«Πρωτευόντως μας ενδιαφέρει η τρίτη αξιολόγηση να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του έτους, να υπάρχουν ομαλές διαπραγματεύσεις στα εκκρεμή ζητήματα. Μία θετική στάση του ΔΝΤ, μία μη αμφισβήτηση των στατιστικών δεδομένων που αφορούν την ανάπτυξη και την πρόδο των δεικτών … Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης εντός του 2017 είναι «απολύτως εφικτή … είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι, τα υπουργεία».

Εξάλλου, σε σχέση με την συζήτηση για το μεγάλο αριθμό των προαπαιτούμενων και τη φύση τους, είπε ότι «εξαρτάται κανείς τι μετράει ως προαπαιτούμενα … το 90% της τρίτης αξιολόγησης είναι τεχνικά θέματα, διοικητικά ζητήματα, τα οποία θα είναι έτοιμα οπωσδήποτε. Είμαστε έτοιμοι για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτή τη στιγμή το ζητούμενο είναι ένα θετικό κλίμα με τους εταίρους. Εδώ, το ΔΝΤ θα έχει το δικό του ρόλο. Αυτή τη φορά, όπως φαίνεται, θα είναι θετικά τα πράγματα, νομίζω πως θα κλείσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου».

Ο κ. Βερναρδάκης σημείωσε επίσης ότι όλες οι επίσημες επισκέψεις αυτού του επιπέδου προκαλούν μία γενικότερη ανάκαμψη της εικόνας της χώρας. Θύμισε μάλιστα ότι έρχεται μετά τις επισκέψεις στην Ελλάδα τόσο του προηγούμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, όσο και του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, του Πάπα Φραγκίσκου, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. «Έχουμε μία αναβάθμιση της διπλωματικής και πολιτικής επικοινωνίας της χώρας. Η τωρινή επίσκεψη έρχεται να την επιστεγάσει».

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected