Διαβάσαμε με μεγάλη προσοχή της πρόταση της Super League για την κατάργηση των ομίλων στο Κύπελλο Ελλάδας.
Απόλυτα σωστή, άλλωστε είναι μια αχρείαστη διαδικασία που δεν αποσκοπούσε πουθενά καθώς μειώνεται στο ελάχιστο η πιθανότητα έκπληξης αλλά και η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης των “αδυνάτων”, καθώς δεν υπήρχε δεύτερος γύρος!
Για να δούμε όμως μια άλλη πτυχή, μια άλλη πρόταση που βάζει στο τραπέζι το SportsUp, αρκετά πανομοιότυπη με το αγγλικό σύστημα διεξαγωγής, που αποσκοπεί τόσο στην πιθανότητα έκπληξης (στοιχείο που προσδίδει τεράστιο ενδιαφέρον στον θεσμό) όσο και στην οικονομική “ένεση” των ομάδων μικρότερων κατηγοριών.
Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν σας παρουσιάζουμε τη διαδικασία με την οποία θα μπορούν οι ομάδες της Γ Εθνικής να συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή, έχοντας τη δυνατότητα να αναδειχθούν μέσα από έναν θεσμό με πανελλήνια εμβέλεια (και όχι με το απίστευτο Κύπελλο Γ Εθνικής, που κανείς δεν κατάλαβε γιατί επινοήθηκε) αλλά και να ενισχυθούν οικονομικά.
Αναλυτικά η πρόταση του SportsUp :
Πρώτος προκριματικός γύρος
Οι 100 (στο περίπου) ομάδες των ομίλων της Γ Εθνικής να χωριστούν σε γεωγραφικά διαμερίσματα και να κληρωθούν μεταξύ τους σε νοκ άουτ αγώνες.
Δεύτερος προκριματικός γύρος
1. Οι ομάδες που θα προκριθούν από τον πρώτο προκριματικό, διασταυρώνονται μεταξύ τους ΜΑΖΙ με τις ομάδες της Football League, πάλι σε νοκ άουτ παιχνίδια.
2. Οι ομάδες της Football League ΔΕΝ μπορούν να κληρωθούν μεταξύ τους.
3. Οι ομάδες της Γ Εθνικής που θα κληρωθούν με αυτές της Football League, θα αγωνιστούν εντός έδρας.
4. Το σύνολο των ζευγαριών να μην ξεπερνά τα 32, επομένως αν χρειαστεί διεξάγονται ενδιάμεσοι αγώνες ανάμεσα σε ομάδες της Γ Εθνικής για να προκύψει ο αριθμός 64.
Τρίτος γύρος
1. Οι ομάδες που θα προκριθούν από τον δεύτερο προκριματικό, διασταυρώνονται μεταξύ τους ΜΑΖΙ με τις ομάδες της Super League, πάλι σε νοκ άουτ παιχνίδια.
2. Οι ομάδες της Super League αλλά και της Football League που προκρίθηκαν, δεν μπορούν να κληρωθούν μεταξύ τους.
3. Οι ομάδες της Γ Εθνικής ή της Football League που θα κληρωθούν με αυτές της Super League, θα αγωνιστούν εντός έδρας.
4. Και στην περίπτωση αυτή ίσως χρειαστούν ενδιάμεσοι αγώνες, ώστε να προκύψει ανάλογος αριθμός.
Μέχρι τον τελικό
ΟΛΟΙ οι αγώνες μέχρι και τα ημιτελικά, θα διεξάγονται ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ για τις ομάδες που βρίσκονται σε μικρότερες κατηγορίες. Ακόμη κι αν προκύπτουν ζευγάρια από την ίδια κατηγορία, να λαμβάνεται υπόψιν η βαθμολογία της περσινής περιόδου.
Να σημειώσουμε πως σε περίπτωση ισοπαλίας, θα μπορούσε να προβλεφθεί ο επαναληπτικός όπως γίνεται στο Αγγλικό Κύπελλο και μάλιστα να υπήρχε η δυνατότητα (τουλάχιστον μέχρι τον τρίτο γύρο) οι ομάδες της Γ Εθνικής να καρπώνονταν ένα μέρος των εσόδων από τα εισιτήρια (60-40 για παράδειγμα ή 50-50).
Κατά την ταπεινή μας άποψη, το παραπάνω σύστημα διεξαγωγής δίνει την ευκαιρία στον λεγόμενο “μικρό” να βρεθεί μπροστά σε τεράστιες προκλήσεις, τόσο αγωνιστικές όσο και οικονομικές. Φανταστείτε για παράδειγμα ένα ζευγάρι ανάμεσα σε μια ομάδα που είναι νεοφώτιστη στη Γ Εθνική (δηλαδή έναν χρόνο πριν αγωνιζόταν στο τοπικό) να υποδεχτεί στην έδρα της (η επιλογή της οποία θα γίνεται βεβαίως με τέτοιες προϋποθέσεις ώστε να ωφελείται η γηπεδούχος ομάδα) τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ ή τον Παναθηναϊκό!
Καταθέτουμε λοιπόν την πρόταση μας, με την ελπίδα έστω και απλά να διαβαστεί, ωστόσο είμαστε σίγουροι πως το μεγαλύτερο ποσοστό (αν όχι όλες) των ομάδων της Γ Εθνικής θα επιθυμούσαν τη συμμετοχή τους σε ένα τέτοιο Κύπελλο Ελλάδας!