Κατηγορίες
Διάφορα - Εργασιακά

Αλλάζει το όριο ενσήμων για ασφάλιση από το 2019

Αυξάνονται σε ένα έτος από τώρα, δηλαδή από την 1η Μαρτίου 2019, από 50 που είναι σήμερα, σε 75 οι ημέρες ασφάλισης για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας για μισθωτούς ασφαλισμένους.

Αντίστοιχα για μη μισθωτούς το χρονικό διάστημα ασφάλισης αυξάνεται από τους δύο, στους τρεις μήνες.

Όπως αναφέρουν τα dikaiologitika, η τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Εργασίας, προσδιορίζει την σχετική αύξηση, που επιδρά ανάλογα για την ύπαρξη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης στους ασφαλισμένους και στα άμεσα εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών τους.

Ουσιαστικά, εφαρμόζονται εφεξής ενιαίες προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας, για όλα τα Ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ. Άρα, ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, αυξάνεται από 1.3.2019 έως 29.2.2020 το κατώτατο όριο χρόνου ασφάλισης που είναι απαραίτητο για να χορηγηθεί ασφαλιστική ενημερότητα, από 50, σε 75 ένσημα για τους μισθωτούς ασφαλισμένους.

Αντίθετα, διατηρείται το ίδιο καθεστώς ενσήμων για το χρονικό διάστημα από 1.3.2018 έως 28.2.2019. Ειδικά εάν πρόκειται για μη μισθωτό ασφαλισμένο, η τροπολογία ξεκαθαρίζει ότι ισχύει το όριο των δύο μηνών ασφάλισης, εάν έχουν καταβληθεί έστω και οι ελάχιστες εισφορές ασφάλισης στον ΕΦΚΑ από 1.1.17 και μετά. Ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (πχ μακροχρόνια άνεργοι) και ασφαλισμένοι των πρώην ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες) και ΕΤΑΑ (αυτοαπασχολούμενοι) λαμβάνουν χωρίς προϋποθέσεις ασφαλιστική ικανότητα ακόμα και αν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα έτη 2011 – 2013. Αρκεί ο μέσος όρος του οικογενειακού τους εισοδήματος να μην υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ τον χρόνο, για τα έτη αυτά.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected