Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Όλα ρευστά για τη 2η δόση του Επιδόματος Παιδιού

Κυριολεκτικά στον αέρα είναι η β΄δόση για το επίδομα παιδιού, αφού η αίτηση του 21 για το 2018 παραμένει κλειστή ενώ και ο ρυθμός υποβολής φορολογικών δηλώσεων παραμένει «παγωμένος»

Ειδικότερα σύμφωνα με εκτιμήσεις του dikaiologitika.gr, θα είναι πολύ δύσκολη η εξίσωση που πρέπει να λύσει το υπουργείο Εργασίας και ιδιαίτερα ο νεοσύστατος ΟΠΕΚΑ, με την μέχρι τώρα καθυστέρηση της έναρξης υποβολής του νέου Α21 για το επίδομα παιδιού.Αυτό γίνεται γιατί η διαδικασία συνδέεται με την πορεία των φορολογικών δηλώσεων αφού για να γίνει ο υπολογισμός και ο συμψηφισμός με τα ποσά που δόθηκαν θα πρέπει να υπάρχουν τα εκκαθαριστικά. Όμως μέχρι και σήμερα έχουν υποβληθεί μόλις 114.000 και αυτό καθιστά αδύνατο τον υπολογισμό των επιδομάτων με βάση την αναπροσαρμογή που έγινε πρόσφατα.

Στόχος του ΟΠΕΚΑ ήταν η διαδικασία να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό έτσι ώστε στη β’ καταβολή της δόσης της συγκεκριμένης παροχής, που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαΐου, να έχει εκκαθαριστεί η πρώτη «φουρνιά» καινούργιων αιτήσεων. Κάτι όμως που δεν έχει γίνει ακόμη και σήμερα 2 Μαΐου ενώ η β΄δόση θα πρέπει σύμφωνα με τον νέο νόμο να πληρωθεί στους ελάχιστους δικαιούχους που θα προλάβουν το τελευταίο πενθήμερο του μήνα που διανύουμε.

Εκτός όμως από το κλειστό ακόμη Α21, παραμένει επίσης άγνωστη η κρίσιμη ημερομηνία που θα ληφθούν υπόψη οι εκκαθαρισμένες φορολογικές δηλώσεις και τα Α21 που θα έχουν «προλάβει» να υποβληθούν κάτι που σημαίνει ότι με τον ρυθμό που υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις δύσκολα θα έχουν υποβάλλει μέχρι τις 20 Μαΐου (ημερομηνία που υποθετικά θα πρέπει να γίνει εκκαθάριση ώστε να γίνει η πληρωμή μέχρι τέλος του μήνα).

Υπενθυμίζεται ότι, το νέο επίδομα παιδιού ξεκίνησε να καταβάλλεται από τις 29 Μαρτίου, όταν και δόθηκε η α΄ δόση σε 727.265 οικογένειες. Νούμερο που θα απέχει πολύ από αυτούς που θα πληρωθούν την β΄δόση. Οι δικαιούχοι της α΄δόσης όπως είναι γνωστό, προέκυψαν με βάση όσους είχαν επιλεχθεί πέρσι για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων, τα οποία αντικατέστησε φέτος, το επίδομα παιδιού.

Αν καθυστερήσει και άλλο η έναρξη υποβολής των νέων Α21 και δεν προστρέξουν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν δηλώσεις και Α21 (εφόσον ανοίξει άμεσα), υπάρχει ο κίνδυνος να πληρωθούν ακόμη και κάτω των 200.000 δικαιούχων. Όσοι ολοκληρώσουν την υποβολή μετά την «κρίσιμη» αλλά άγνωστη ημερομηνία υπολογισμού των εκκαθαρισμένων Α21, θα αναμένουν να πληρωθούν τον Ιούλιο μαζί με την γ΄δόση κάτι που σημαίνει ότι οικογένειες που έχουν πρακτική ανάγκη ίσως στερηθούν και τα προς το ζην.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected