Κατηγορίες
Ακαδημίες Ημαθίας - Διάφορα

Το πραγματικό κέρδος των παιδιών από τα ομαδικά αθλήματα

«Μαμά θέλω να πάω ποδόσφαιρο» ή «μαμά, θέλω να πάω μπάσκετ» είναι φράσεις που λίγο-πολύ, όλες οι μαμάδες θα ακούσουμε στην αρχή- και όχι μόνο!- της σχολικής χρονιάς.

Όπως αναφέρει το mama365, τα παιδιά, ειδικά στις μικρές ηλικίες, λειτουργούν στη βάση του αυθορμητισμού και της περιέργειας που τους διακατέχει με αποτέλεσμα να δοκιμάζουν μια πληθώρα εξωσχολικών δραστηριοτήτων μέχρι να καταλήξουν σε αυτή που προτιμούν περισσότερο.

Πολλά παιδιά είτε λόγω παρότρυνσης των φίλων τους, είτε δικής τους προτίμησης επιλέγουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πώς μια τέτοια επιλογή μόνο θετικά εφόδια μπορεί να γεμίσει το παιδί! Και παρόλο που όλες οι αθλητικές δραστηριότητες μπορούν να εμφυσήσουν στο παιδί πολύτιμα μαθήματα ζωής, τα ομαδικά αθλήματα έχουν μερικά… πλεονεκτήματα παραπάνω.

Δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς
Δεν είναι τυχαίο που αρκετοί παιδοψυχολόγοι συμβουλεύουν τους γονείς που έχουν εσωστρεφή παιδιά να ενθαρρύνουν την ενασχόληση τους με τα ομαδικά αθλήματα. Χωρίς καμία αμφιβολία, βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τις κοινωνικές δεξιότητές τους, καθώς για να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως μέλη μιας ομάδας, χρειάζεται να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν τόσο με τους συνομήλικους συμπαίκτες τους, όσο και με ενήλικες, όπως για παράδειγμα ο προπονητής τους. Μια ομάδα βοηθάει το παιδί να προσαρμόζεται εύκολα σε διάφορες κοινωνικές καταστάσεις και να ελίσσεται ανάλογα με τα άτομα που έχει απέναντί του. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε, ότι καθώς καλλιεργείται η αίσθηση της συντροφικότητας και της ομαδικότητας δημιουργούνται ισχυροί δεσμοί φιλίας.

Μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα
Η πειθαρχία είναι ένα θέμα που έχουν στο μυαλό τους πολλοί γονείς όταν ενθαρρύνουν το παιδί να ασχοληθεί με μια αθλητική δραστηριότητα. Και ενώ, όλα τα αθλήματα διδάσκουν την αυτοσυγκράτηση, τα παιδιά που ασχολούνται με ομαδικά αθλήματα αντιλαμβάνονται την έννοια της συνέπειας, καθώς από μικρή ηλικία μαθαίνουν να πειθαρχούν και να ακολουθούν κανόνες, γνωρίζοντας ότι οποιαδήποτε παράβασή τους θα έχει επιπτώσεις τόσο στους ίδιους όσο και στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Για αυτόν τον λόγο είναι περισσότερο συνεπή και εγκρατή, καθώς οποιαδήποτε κακή συμπεριφορά τους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ολόκληρη την ομάδα.

Σέβονται την διαφορετικότητα
Ολόκληρη η φιλοσοφία του αθλητισμού στηρίζεται αρχικά στον σεβασμό. Στον σεβασμό στους προπονητές, στους συμπαίκτες και τέλος, στους αντιπάλους. Μέσα από την ομάδα τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τη διαφορετικότητα σε κάθε άνθρωπο και μέσω της καθημερινής τριβής να σέβονται τις προσπάθειες των συμπαικτών τους

Αποκτούν ηγετικές ικανότητες
Μπορεί τα ομαδικά αθλήματα να δίνουν έμφαση στην ομαδικότητα και τη συναδελφικότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά δεν μπορούν να αποκτήσουν ηγετικές ικανότητες. Όσο περισσότερο ασχολούνται με το άθλημα της επιλογής τους, καταλαβαίνουν τον ρόλο τους μέσα στην ομάδα, αναλαμβάνουν ευθύνες, εξερευνούν τις δυνατότητές τους και φτιάχνουν στρατηγικές που αποκοπούν στη νίκη. Ο αρχηγός μιας ομάδας δεν κρίνεται μόνο από τις αθλητικές του ικανότητες, αλλά και για το πόσο η εξυπνάδα και η συμπεριφορά του παρακινεί τους συμπαίκτες του να γίνονται καλύτεροι.

Συναγωνίζονται για να γίνουν καλύτεροι
Η ευγενής άμιλλα αποτελεί σημαντικό κίνητρο για την αυτοβελτίωση. Όταν το παιδί συναγωνίζεται έναν συμπαίκτη ή έναν αντίπαλό του, τον οποίο θαυμάζει, βάζει τα δυνατά του και προσπαθεί περισσότερο να βελτιώσει τις επιδόσεις του. Όπως έχει πει και ο Αριστοτέλης «όπου υπάρχει άμιλλα, υπάρχει και νίκη» και μόνο όταν υπάρχει υγιής ανταγωνισμός, δοκιμάζει ένας άνθρωπος τα όρια του και γίνεται καλύτερος.

Δέχονται πιο εύκολα την αποτυχία
Σε κάθε αγωνιστικό άθλημα θα υπάρξει ένας νικητής και ένας ηττημένος. Τα παιδιά που ασχολούνται με ομαδικά αθλήματα δέχονται πιο εύκολα την αποτυχία, γιατί μοιράζονται το βάρος της ήττας με τους φίλους και συμπαίκτες τους. Όταν χάνει μια ομάδα με αξιοπρέπεια, ο ένας στηρίζει τον άλλον και όλοι μαζί προσπαθούν για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Aποκτούν αυτοπεποίθηση
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες συμβάλλουν στην καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης του παιδιού. Ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη από τους συμπαίκτες, μια χειραψία από τον αντίπαλο στο τέλος του αγώνα(ακόμη και όταν χάνουν), δίνουν το έναυσμα στο παιδί να προσπαθεί περισσότερο και να έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του, καθώς επιδιώκει την αναγνώριση τόσο από την ομάδα του, όσο και από τους αντιπάλους.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected
P