Κατηγορίες
Γενικά

Ο κυκλώνας “πλήγωσε” σε μεγάλο βαθμό την Πελοπόννησο (photos+vid)

Περιοχές της Μεσσηνίας, Κορινθίας και Αργολίδας έπληξε από νωρίς το πρωί ο κυκλώνας ”Ζορμπάς” που σαρώνει τη χώρα.

Στις παραλιακές περιοχές του δήμου Δυτικής Μάνης επικεντρώνονται τα σημαντικότερα προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας, όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο δήμαρχος Ιωάννης Μαραμπέας.

Όπως αναφέρει το enikos.gr, ο δήμαρχος είπε ότι “λόγω του μεγάλου κυματισμού έκλεισαν παραλιακοί δρόμοι, αλλά μηχανήματα του δήμου εργάζονται για να απομακρύνουν τα φερτά υλικά”, τονίζοντας ότι “ζημιές προκλήθηκαν σε προβλήτα στο λιμάνι της Καρδαμύλης, ενώ αλιευτικό σκάφος βυθίστηκε στην Στούπα”,

Για τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ο κ. Μαραμπέας επισήμανε ότι “υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε οικισμούς, λόγω πτώσης δέντρων, αλλά συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ εργάζεται για την αποκατάσταση των βλαβών”, προσθέτοντας ότι “δίνεται βαρύτητα και στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε αντλιοστάσια”.

Επίσης, ο κ. Μαραμπέας τόνισε ότι “μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δούμε αν υπάρχουν και σε ποια έκταση ζημιές στο αγροτικό δίκτυο”.

Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος: Σε Μεθώνη και Φοινικούντα τα περισσότερα προβλήματα από την κακοκαιρία

Στα θαλάσσια μέτωπα της Μεθώνης και της Φοινικούντας καταγράφονται τα περισσότερα προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας στον δήμο Πύλου – Νέστορος της Μεσσηνίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε, ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Από το πρωί επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα, δηλαδή ισχυροί άνεμοι και μεγάλος κυματισμός, με αποτέλεσμα η θάλασσα να “κτυπάει” την παραλία” είπε ο κ. Καφαντάρης και σημείωσε: “Ειδικά στην Μεθώνη έχει υποστεί ζημιές ο παραλιακός δρόμος. Δεν υπάρχουν ζημιές σε σπίτια. Μόνο σε δύο περιπτώσεις χρειάστηκε να γίνει άντληση υδάτων από υπόγεια”. Επίσης, λόγω του μγάλου κυματισμού, σκάφη έχουν υποστεί ζημιές.

Όσον αφορά στην ηλεκτροδότηση, ο κ. Καφαντάρης είπε ότι “συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται από το πρωί για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε περιοχές της Μεθώνης, της Κορώνης και της Φοινικούντας”. Παράλληλα, τόνισε ότι “τα μηχανήματα του δήμου είναι σε ετοιμότητα και παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται”, συμπληρώνοντας ότι “υπάρχει συνεργασία με την Πυροσβεστική και την Αστυνομία”.

Όσον αφορά στη προετοιμασία, ο δήμαρχος είπε ότι “έχουμε ειδοποιήσει από χθες τόσο τους κατοίκους, όσο και τους επισκέπτες που διαμένουν σε ξενοδοχεία”.

Καταστροφές, πλημμύρες και διακοπές ρεύματος στην Καλαμάτα από την επέλαση του “Ζορμπά”

Ελεγχόμενη χαρακτήρισε την κατάσταση στην πόλη της Καλαμάτας ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από το κύμα της κακοκαιρίας. Ειδικότερα, ο δήμαρχος είπε ότι «τα προβλήματα καταγράφονται στον παραλιακό δρόμο της οδού Ναυαρίνου και σε μήκος ενός χιλιομέτρου».

Όπως εξήγησε, «είχαμε ειδοποιήσει από χθες τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να απομακρύνουν από τον αιγιαλό ότι είχαν» και πρόσθεσε: «Κάποιοι υπάκουσαν και κάποιοι όχι, με αποτέλεσμα, λόγω των ανέμων και του μεγάλου κυματισμού, να καταστραφούν είδη εξοπλισμού καταστημάτων, όπου σε συνδυασμό με αυτά που έβγαλε η θάλασσα, να δημιουργηθούν προβλήματα στο δρόμο».

Όσον αφορά στην αποκατάσταση των ζημιών, ο δήμαρχος είπε ότι «περιμένουμε να κοπάσει η ένταση του φαινομένου και εκτιμούμε ότι μέχρι το βράδυ θα έχουμε καθαρίσει αυτό το τμήμα του δρόμου, όπως επίσης και άλλα δύο χιλιόμετρα, δυτικά της Καλαμάτας, προς την Μεσσήνη». Παράλληλα, ο δήμαρχος διατύπωσε την εκτίμηση ότι «οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν προκληθεί σε ελαιόδεντρα και κηπευτικά», προσθέτοντας ότι «οι ζημιές στον αστικό χώρο είναι περιορισμένες, δηλαδή σε τέντες και γλάστρες».

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός και ο μηχανισμός της αυτοδιοίκησης στην Αργολίδα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία.

“Τα εντονότερα προβλήματα, λόγω πλημμυρών, καταγράφονται στην περιοχή του Άργους και της Νέας Κίου. Υπάρχει ακόμα επικινδυνότητα, διότι βρέχει στα βουνά”, είπε ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Αναστάσιος Χεβιδόπουλος.

“Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την Πυροσβεστική, τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει στο Άργος, φθάνουν περίπου τα 25”, είπε ο κ. Χεβιδόπουλος διατυπώνοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι “αύριο το πρωί πιθανόν ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος”.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας εκτίμησε ότι “οι πλημμύρες προκλήθηκαν από τις μεγάλες ποσότητες του νερού που κατέβασαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα ποτάμια Ξεριάς και Πάνιτσα. Τα είχαμε καθαρίσει πριν από λίγες ημέρες” και συνέχισε λέγοντας ότι “το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στην εκβολή του ποταμού Ξεριά το αντιμετωπίσαμε με την διοχέτευση του νερού σε γειτονικά χωράφια, ώστε να εκτονωθεί το φαινόμενο”.

“Υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Αργολίδας, αλλά υπάρχει συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ και συνεργεία εργάζονται και αποκαθιστούν την ηλεκτροδότηση”, πρόσθεσε ο κ. Χεβιδόπουλος.

Όσον αφορά στην πληροφορία για αγνοούμενο στην περιοχή της Νέας Κίου, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι “δεν υπάρχει θέμα, διότι βρέθηκε άμεσα, καθώς είχε πάει να δει σε ποια κατάσταση ήταν το χωράφι του”.

Πλημμύρες στην παραλιακή ζώνη του Κιάτου

«Έχει πλημμυρίσει όλη η παραλιακή ζώνη του Κιάτου λόγω των έντονων βροχοπτώσεων», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος, Σπύρος Σταματόπουλος, προσθέτοντας ότι «έχουν πληγεί και σπίτια».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «έχει κλείσει η παλαιά εθνική οδός Αθηνών – Πατρών στα σημεία απ΄ όπου περνούν ποτάμια και χείμαρροι, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για οδηγούς και επιβάτες.»

Επίσης, όπως είπε, «η Πυροσβεστική βρίσκεται επί ποδός για παροχές βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν έλθει ενισχύσεις και από γειτονικούς περιοχές.»

Παράλληλα, ανέφερε ότι «τα μηχανήματα του δήμου εργάζονται συνεχώς, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.»

Τέλος, ο δήμαρχος απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες, «να μην πλησιάζουν την παραλιακή ζώνη και τα ποτάμια», διότι όπως τόνισε, «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος»

Ο “Ζορμπάς” σαρώνει τη χώρα – Αρνιακός: Που θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

Την πορεία που θα ακολουθήσει ο κυκλώνας ‘”Ζορμπάς” και ποιες περιοχές θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες επισήμανε ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

“Τα ισχυρά φαινόμενα βρίσκονται στις νότιες περιοχές της χώρας, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Κυκλάδες και Σαρωνικό. Ο κυκλώνας έχει εξασθενήσει από την αρχική του ορμή. Αύριο το πρωί θα προχωρήσει βορειότερα προς τον Ευβοϊκό και το Ικάριο. Το μεσημέρι της Κυριακής θα βρίσκεται στις Σποράδες και το Κεντρικό Αιγαίο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρνιακός.

“Τα περισσότερα φαινόμενα θα είναι στην ανατολική Στερεά, Εύβοια, Θεσσαλία, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τη Χαλκιδική. Η αποψινή βραδιά είναι δύσκολη για την Αττική”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής που καταγράφηκαν από την μετεωρολογική εταιρεία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι στις Σπέτσες (118 χιλιοστά), στην Αλαγονία Μεσσηνίας (112 χιλιοστά) και το Κρανίδι Αργολίδας (111 χιλιοστά).

Στην Αττική το μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης είχε καταγραφεί στον μετεωρολογικό σταθμό Παπάγου (71 χιλιοστά).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι καταιγίδες αναμένονται ισχυρές σε ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Οι πιο δυνατοί άνεμοι που είχε καταγράψει το δίκτυο των 320 σταθμών του ΕΑΑ, ήταν στην Καλαμάτα (103 χιλιόμετρα την ώρα) και στο λιμάνι της Πάτρας (93 χλμ/ώρα).

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected