Κατηγορίες
Basket

Ακτίνες Χ – Η παρουσία του Παναθηναϊκού στα πρώτα παιχνίδια της Ευρωλίγκας

Του Γιώργου Χαρισιάδη

Tip : Σε αυτή τη στήλη θα γίνεται, μετά το πέρας κάθε αγωνιστικής, μια ευρύτερη ανάλυση για τα παιχνίδια των ελληνικών ομάδων.

Αυτός μάλιστα, ήταν Παναθηναϊκός!

Ηχηρή αντίδραση μετά την ήττα στη Γερμανία για τους πράσινους που έριξαν 100αρα στην Γκραν Κανάρια. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, μεγάλο όπλο του Παναθηναϊκού είναι η έδρα του, όπου βγάζει όλα τα καλά στοιχεία του εντός παρκέ, τρέχει στο ανοιχτό γήπεδο και χαρίζει όμορφες στιγμές στους φιλάθλους του.

Το πλάνο του παιχνιδιού παραμένει το ίδιο, καλή άμυνα, γρήγορο transition game και η αξιοποίηση της αθλητικότητας που διαθέτουν οι περισσότεροι παίχτες του coach Pascual. Πάντως, οι εκτός έδρας εμφανίσεις είναι κάτι που προβληματίζει τον Παναθηναϊκό και αυτό οφείλεται πολλές φορές στον περιορισμό του rotation που γίνεται. Φυσικά και ο προπονητής γνωρίζει περισσότερα από όλους εμάς που παρακολουθούμε «έξω απ’ το χορό».

Όμως στο χθεσινό παιχνίδι εναντίον των Ισπανών, έδειξε πως παίχτες που χρησιμοποιήθηκαν λιγότερο στο ματς με την Μπάγερν, έβγαλαν μάτια με την απόδοση τους. Αναφέρομαι στους Lekavicius, Thomas και Παππά οι οποίοι χτες είχαν και οι τρεις τους διψήφιο αριθμό πόντων (και ο Thomas από το ημίχρονο!).

Ο Παπαπέτρου-στον οποίο θα αναφερθώ στο τέλος και πιο ειδικά- έκανε το καλύτερο του ματς με τη φανέλα του Παναθηναϊκού όμως δεν τον αναφέρω διότι ο λόγος που δεν χρησιμοποιήθηκε αρκετά στο ματς με τη Μπάγερν, ήταν τα φάουλ. Επομένως, το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή, ώστε ο Pascual να τους χρησιμοποιήσει όποτε κρίνει αυτός ότι είναι η σωστή στιγμή, για να έρθουν και τα επιθυμητά αποτελέσματα και στους εντός αλλά και στους εκτός αγώνες. Άλλωστε είμαστε μόλις στην 3η αγωνιστική ακόμα και η υπομονή είναι ο καλύτερος σύμμαχος.

Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία δύο χρόνια, οι πράσινοι φορτσάρουν στις τελευταίες 10 αγωνιστικές και κατέκτησαν από δύο φορές την 4η θέση της κανονικής διάρκειας-το πλεονέκτημα έδρας.

Θα μου επιτραπεί όμως να παραθέσω έναν έντονο προβληματισμό μου για τη μη χρήση των δύο center της ομάδος, τον Βουγιούκα και τον Παπαγιάννη. Σε τρία ματς της διοργάνωσης o πρώτος δεν αγωνίστηκε δευτερόλεπτο ενώ ο δεύτερος γέμισε τη στατιστική του για περίπου 13 λεπτά μόνο στο χτεσινό παιχνίδι.

Η απουσία καθαρού ψηλού στη ρακέτα, έχει ως αποτέλεσμα το εύκολο ποστάρισμα των αντιπάλων, ο περιορισμός του οποίου γίνεται με τη χρήση double team. Τις περισσότερες φορές όμως η επίθεση διαβάζει το ντουμπλάρισμα της άμυνας των πρασίνων και από την αμυντική ανισορροπία προέρχονται πολλά ελεύθερα σουτ, τα οποία και πληγώνουν τον Παναθηναϊκό. Αυτό συνέβη κυρίως στη Γερμανία αλλά και χτες, όπου στο ξεκίνημα του ματς, η Κανάρια βρήκε πολλά ελεύθερα σουτ μέχρι που πέρασε στον αγώνα ο Παπαγιάννης και άλλαξε κάπως το τοπίο.

Χρειάζεται ο Παναθηναϊκός περισσότερο τους δύο αυτούς center του και για να δώσουν λύσεις κοντά στο καλάθι αλλά και να βοηθήσουν στην αμυντική λειτουργία με τον τρόπο που ανέλυσα παραπάνω. Καταλήγουμε και πάλι όμως στην υπομονή που πρέπει να επιδείξει ο φίλαθλος κόσμος των πρασίνων και σιγά σιγά θα ενταχθούν στο παιχνίδι και ο Βουγιούκας και ο Παπαγιάννης.

Ήδη η αρχή έγινε στη χτεσινή αναμέτρηση. Θα ήθελα να κλείσω αυτό το πρώτο μου άρθρο για τον φετινό Παναθηναϊκό στην Ευρωλίγκα, μιλώντας για τον Παπαπέτρου. Αναπόφευκτα, η απόφαση του να αλλάξει στρατόπεδο το καλοκαίρι, δίχασε και δημιούργησε αντιδράσεις. Δεν ήταν εύκολη η απόφαση του, όμως χρειαζόταν αγωνιστικά αυτή την αλλαγή και να αποδείξει στον εαυτό του πρωτίστως, πως είναι ικανός για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα.

Στα πρώτα δύο ματς που τον είδαμε στη διοργάνωση, βιαζόταν να αποδείξει την αξία του, γεγονός που έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα. Χτες όμως, περνώντας ως αλλαγή και δείχνοντας ηρεμία στο παιχνίδι του (πρώτα μέσα από την άμυνα), του βγήκαν όλα πιο ομαλά μέσα στο γήπεδο, πραγματοποιώντας έτσι μια πολύ καλή εμφάνιση. Και η επιβράβευση; Ήταν ο MVP του παιχνιδιού με 25 στο σύστημα αξιολόγησης.

Υ.Γ.1 Και οι 3 θεματικοί άξονες του άρθρου κατέληξαν στην υπομονή και επιμένω γιατί το μεγαλύτερο λάθος του Έλληνα φιλάθλου-ανεξαρτήτως ομάδος- είναι η βιασύνη του να δει θέαμα μαζί με αποτέλεσμα από το πρώτο κιόλας παιχνίδι.
Υ.Γ.2 Ακόμα και στην «κακή» του βραδιά (2/10 σουτ) ο Νικ Καλάθης κατάφερε να μοιράσει 9 ασίστ.
Υ.Γ.3 Μήπως ο Παππάς να ξεκινάει βασικός ώστε να νιώσει πιο πολύτιμος στα μάτια του coach Pascual;; Ίσως είναι και λίγο θέμα ψυχολογίας.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected