Κατηγορίες
Basket

Ακτίνες Χ – Με την απαραίτητη σοβαρότητα στο τέλος ο ΠΑΟ

Του Γιώργου Χαρισιάδη

Tip : Σε αυτή τη στήλη θα γίνεται, μετά το πέρας κάθε αγωνιστικής, μια ευρύτερη ανάλυση για τα παιχνίδια των ελληνικών ομάδων.

Σοβαρεύτηκε στο τέλος και καθάρισε το ματς ο Παναθηναϊκός στην Ποντγκόριτσα. Πολλά έχω να πω για τον φετινό Παναθηναϊκό που ώρες ώρες με προβληματίζει αφάνταστα και άλλες στιγμές με εκπλήσσει ευχάριστα. Θα τα πάρουμε αναλυτικά ένα προς ένα και θα εξηγήσω ποια θεωρώ ότι πρέπει να κρατήσουν οι πράσινοι και ποια πρέπει να προσπαθήσουν να αλλάξουν.

Προσπαθώ πάντα να βλέπω τα καλά στοιχεία και να είμαι αισιόδοξος. Όπως για παράδειγμα είχα αναφέρει πως στην περίπτωση Παπαπέτρου δε χρειάζεται βιασύνες και υπερβολές παρά το κακό ξεκίνημα στα πρώτα 2 ματς ή επίσης ότι η χρήση του Παπαγιάννη θα βοηθήσει και στις 2 πλευρές του παρκέ, άλλα όταν κρίνει ο προπονητής ότι ο παίχτης είναι έτοιμος. Καλά όλα αυτά, όμως αδυνατώ πραγματικά να κατανοήσω γιατί πρέπει οι αλλαγές να γίνονται «με το ρολόι»;;;

Γιατί ο coach Pascual δεν κάνει αλλαγές όταν η 5αδα που ξεκινάει δεν του βγαίνει; Συγκεκριμένα χτες, στην 3η περίοδο η 5αδα που ξεκίνησε (Καλάθης, Λοτζέσκι, Αντετοκούνμπο, Λάσμε, Γκιστ) αντιμετώπιζε προβλήματα. Θα έλεγα πως έκανε την Μπούντουτσνοστ να πιστέψει ότι μπορεί να φύγει και με νίκη από τον αγώνα. Βέβαια, κάποια από τα σουτ που έβαλαν οι γηπεδούχοι ήταν πάνω σε άμυνα, οπότε δε φταίνε οι αμυντικοί και συμφωνώ σ’ αυτό. Δε μπορείς να κάνεις κάτι όταν σουτάρει με άμυνα o αντίπαλος και ευστοχεί.

Το θέμα όμως ξεκινάει αυτή τη φορά από την επίθεση και θα εξηγήσω. Παρατήρησα πόσο πιεστική άμυνα επέλεξαν οι γηπεδούχοι απέναντι στα γκάρντ των πρασίνων. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Λανγκφορντ (0 πόντους!!) που όσο αγωνίστηκε στο 1ο ημίχρονο είχε κολλημένο πάνω του τον αμυντικό και πολλές φορές αντιμετώπιζε και double team, όπως και ο Καλάθης. Καλώς τον απέσυρε τον Αμερικανό στο 1ο ημίχρονο και έβαλε τον Παππά, ίσως όμως έπρεπε να παίξει και λίγο στην 3η περίοδο. Ας κλείσουμε την παρένθεση αυτή και ας συνεχίσουμε εκεί που είχαμε μείνει στην 3η περίοδο. Με την πιεστική άμυνα στα γκαρντ του Παναθηναϊκού, οι πράσινοι ήταν άστοχοι, πλην του Λοτζέσκι που εκτελούσε κατευθείαν μόλις έπαιρνε τη μπάλα παρά την πίεση.

Όσο λοιπόν ο Παναθηναϊκός παρέμενε άστοχος και δεν πήγαινε η μπάλα μέσα, ώστε να ανοίξει και η άμυνα όπως γινόταν με την παρουσία του Παπαγιάννη στο 1ο ημίχρονο που ήταν εξαιρετικός, οι γηπεδούχοι αποκτούσαν αυτοπεποίθηση στην επίθεση και έτσι εξηγείται και η ευστοχία τους από τα 6.75 (3/4 στην 3η περίοδο). Εκεί λοιπόν, στα μισά της περιόδου έπρεπε να γίνουν οι αλλαγές και όχι στα 2:40 όπου και εν τέλει πραγματοποιήθηκαν.

Ήταν επιτακτική η ανάγκη να περάσει στον αγώνα ο Παπαπέτρου, ο Τόμας και ο Παπαγιάννης. Με την παρουσία στο παρκέ των παραπάνω παιχτών, αλλά και του Παππά λίγο αργότερα στην 4η περίοδο, οι φιλοξενούμενοι τελείωσαν κυριολεκτικά τον αγώνα. Ήταν εύστοχοι (7/16 σουτ στην 4η περίοδο), έπαιξαν πολύ καλές άμυνες και έπαιρναν ώριμες αποφάσεις και καθόλου βιαστικές. Μήπως λοιπόν, αν περνούσαν στον αγώνα οι παραπάνω παίχτες νωρίτερα να μην είχε πλησιάσει τόσο κοντά ώστε να το πιστέψει η Μπούντουτσνοστ;;

Και μήπως θα ήταν πιο άνετοι οι πράσινοι και θα έβγαζαν ακόμα καλύτερα στοιχεία; Ίσως να συνέβαινε, ίσως και όχι. Σημασία έχει η νίκη φυσικά διότι ακολουθεί ένα πολύ κρίσιμο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, που πέρα από το βαθμολογικό ενδιαφέρον, θα έχει και ψυχολογικό όφελος ο νικητής του ντέρμπι.

Προς θεού, δεν ήταν άσχημη η συνολική εικόνα των πρασίνων στο ματς, απλώς ταλαιπωρήθηκε περισσότερο από όσο έπρεπε, απέναντι σε μια ομάδα χαμηλότερης δυναμικότητας. Θεωρώ πιο σημαντικό να διορθώνεις τα τυχόν λάθη σου έπειτα από νίκη. Το να τα διορθώσεις έπειτα από ήττα είναι αυτονόητο, αλλά μετά από νίκη δείχνει πως θέλει η ομάδα να γίνει ακόμα καλύτερη και αυτό με τη σειρά του δείχνει ότι υπάρχει διάθεση και υπάρχουν στόχοι. Αρκετά όμως με τις αρνητικές παρατηρήσεις, διότι υπήρχαν και πολλά ενθαρρυντικά στοιχεία εν όψει συνέχειας. Χαίρομαι που επιβεβαιώνομαι για ορισμένους παίκτες.

Ο Παπαπέτρου χτες είχε 13 πόντους, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ και μόλις 1 λάθος σε 28 λεπτά συμμετοχής. Καθόλου βιαστικές επιλογές, πολύ καλές άμυνες και συμμετοχή στην επίθεση με κινήσεις εκτός μπάλας και διεκδίκηση στα επιθετικά ριμπάουντ. Ο Καλάθης, ήταν ο mvp του παιχνιδιού και δικαίως αποτελεί τον ηγέτη της ομάδος. Χωρίς αυτόν στο παρκέ ο Παναθηναϊκός δεν είναι ο ίδιος. Έτρεχε την ομάδα του σε κάθε αιφνιδιασμό και μοίραζε την κατάλληλη στιγμή την ασίστ, μοιράζοντας 9 σ όλο το ματς. Τελευταίος παίχτης που θα αναφερθώ μεμονωμένα, είναι ο Παπαγιάννης.

Έδωσε ύψος στη ρακέτα του Παναθηναϊκού, έκανε αρκετά κοψίματα και δυσκόλεψε τις επιθέσεις των αντιπάλων του. Στην επίθεση συνεργάστηκε ωραία με τους συμπαίχτες του πετυχαίνοντας 6 πόντους σε 4 προσπάθειες που πήρε. Πολύ θετική η παρουσία του και είναι σημαντικό να παίρνει πολλά λεπτά συμμετοχής για να φτάσει στο επίπεδο που θέλει ο προπονητής του.

Κλείνοντας, ένα ακόμα θετικό του φετινού Παναθηναϊκού είναι πως διορθώνει παιχνίδι με παιχνίδι τα λάθη του προηγούμενου αγώνα. Αυτό είναι δείγμα δουλείας και ακόμα περισσότερο δείγμα ενσυναίσθησης πως ξέρουν που κάνουν λάθος και προσπαθούν να το αλλάξουν. Γι’ αυτό και εγω τονίζω με τη σειρά μου, αυτό που πρόσεξα και χτες αλλά και στα άλλα φετινά παιχνίδια των πρασίνων, ότι οι αλλαγές καμιά φορά πρέπει να γίνονται πιο άμεσα. Και παίρνουν με αυτό τον τρόπο ανάσες οι παίχτες και γίνεσαι πιο απρόβλεπτος για τον αντίπαλο.
Τα λέμε μετά το μεγάλο ντέρμπι του ΟΑΚΑ. Καλό σαββατοκύριακο.

ΥΓ.1 Η απουσία του Καλάθη από το παρκέ, γίνεται περισσότερο αντιληπτή στην άμυνα παρά στην επίθεση. Μπορεί πολλές φορές να μη φαίνεται, αλλά ο τρόπος που πιέζει τον αντίπαλο playmaker είναι εξαιρετικός, τον πνίγει και του περιορίζει τις επιλογές

ΥΓ.2 Δεύτερο σερί ματς που ο Παππάς παίζει στα «κρίσιμα» λεπτά του αγώνα και βγάζει αυτοπεποίθηση.

ΥΓ.3 Ίσως θα έπρεπε να αναφερθώ κάποια στιγμή και στον Τόμας. Πολύ ικανός στο σκοράρισμα, έμπειρος και δυνατό κορμί. Αδικείται όταν κάθεται στον πάγκο. Το απέδειξε χτες με τους 14 πόντους που πέτυχε σε 15 μόλις λεπτά που αγωνίστηκε.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected