Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Με πρόβλεψη για αύξηση του συνολικού ποσού αλλά και οριακές αλλαγές θα διανεμηθεί το μέρισμα

Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Με πρόβλεψη για αύξηση του συνολικού ποσού αλλά και οριακές αλλαγές θα διανεμηθεί το μέρισμα σε περίπου 3,5 εκατ. πολίτες. Τα dikaiologitika news παρουσιάζουν αναλυτικά παραδείγματα και πίνακες για τον υπολογισμό του μερίσματος

Τα κριτήρια ακίνητης περιουσίας θα αναθεωρηθούν μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ώστε περυσινοί δικαιούχοι του μερίσματος να μην το χάσουν λόγω της αναπροσαρμογής.

Η τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή για το Κοινωνικό Μέρισμα 2018 προβλέπει 710 εκατ. ευρώ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ποσού ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα των επομένων εβδομάδων. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό έως την ερχόμενη Τρίτη θα έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση προκειμένου να ανοίξει στη συνέχεια η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων koinonikomerisma.gr.

Η πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων με ποσά τα οποία αναμένεται πως θα κυμαίνονται μεταξύ 250 και 1.350 ευρώ σχεδιάζεται να γίνει στις 14 Δεκεμβρίου.

Το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το καταβαλλόμενο ποσό δύναται να αυξηθεί, εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες κατά τον χρόνο έκδοσής της. Με την ίδια ή όμοια απόφαση καθορίζονται τα κριτήρια εισοδήματος, οι κατηγορίες των δικαιούχων, η βάση και ο τρόπος υπολογισμού του, το ακριβές ποσό του διανεμόμενου Κοινωνικού Μερίσματος ανά κατηγορία δικαιούχου, κ.λπ.

Τα εισοδηματικά και λοιπά κριτήρια για το Κοινωνικό Μέρισμα ΕΔΩ

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected