Κατηγορίες
Basket

Ακτίνες Χ – Το έκανε εύκολο το βράδυ ο Ολυμπιακός

Του Γιώργου Χαρισιάδη

Tip : Σε αυτή τη στήλη θα γίνεται, μετά το πέρας κάθε αγωνιστικής, μια ευρύτερη ανάλυση για τα παιχνίδια των ελληνικών ομάδων στην Ευρωλίγκα.

Ένα εύκολο βράδυ για τον Ολυμπιακό μέσα στο ΣΕΦ, απέναντι στην μαχητική για ένα ημίχρονο Μπουντούτσνοστ.

Η διαφορά των δύο ομάδων έγινε εμφανή σε πολλά σημεία του αγώνα, με αποκορύφωμα το 3ο δεκάλεπτο. Εκεί οι ερυθρόλευκοι ξέχασαν να πατήσουν φρένο και ολοκλήρωσαν την περίοδο με επιμέρους σκορ 32-14.

Ο Ολυμπιακός σεβάστηκε όσο πρέπει την αντίπαλο του και παρέμεινε πιστός στο πλάνο που είχε εξ αρχής ο προπονητής του, να περιορίσει τα σουτ τριών πόντων με πίεση πάνω στη μπάλα διαρκώς. Οι φιλοξενούμενοι επιχειρούν κατά μέσο όρο 30 τρίποντα στη διοργάνωση και χτες επιχείρησαν μόνο 19. Σαφώς λιγότερες προσπάθειες και σαφώς λιγότερες εύστοχες προσπάθειες (6/19).

Από την άλλη οι γηπεδούχοι είχαν σε εξαιρετική μέρα τον Λεντέι. Πέραν του ότι σημείωσε 28 πόντους και πραγματοποίησε ατομικό ρεκόρ, έκανε και ρεκόρ καλύτερης εμφάνισης ως παίκτης του Ολυμπιακού, βάσει ranking, σε όλη την μέχρι τώρα πορεία των ερυθρολεύκων στη διοργάνωση. Επιβεβαιώνει με αυτές τις εμφανίσεις, τη δαιμονιώδη φόρμα στην οποία βρίσκεται ο Αμερικανός και απαντάει σε όλους που βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα.

Ένα ακόμα αξιοσημείωτο είναι πως επιτέλους δεν πήγε χαράμι η 3η περίοδος για τον Ολυμπιακό, όπως σε όλα τα τελευταία ματς που παρακολουθήσαμε. Ο κόουτς έδωσε και λεπτά συμμετοχής σε παίκτες που δεν αγωνίστηκαν πολύ ή και καθόλου με Μπάγερν και Ρεάλ, όπως ο Μάντζαρης, ο Βεζένκοφ και ο Μπόγρης. Ειδικά για τον Έλληνα γκαρντ, ο Μπλάτ ανέφερε πως στα μάτια του ήταν ο κορυφαίος του γηπέδου παρότι έμεινε άποντος, διότι έπαιξε πολύ καλή άμυνα και έτρεχε την ομάδα στον αιφνιδιασμό όπως του ζητήθηκε. Προσωπικά θεωρώ ότι του λείπει η ψυχολογία και ο αγωνιστικός ρυθμός και πως θα πάρει τις ευκαιρίες που πρέπει και που αξίζει.

Οι βασικοί πυλώνες του φετινού Ολυμπιακού, ήταν πολύ καλοί και ουσιαστικοί στο παιχνίδι τους και δεν εκβίαζαν προσπάθειες παραμένοντας πιστοί στο πλάνο τους. Ξεχώρισε ο Σπανούλης με 17 πόντους και 4 ασίστ, ο Μιλουτίνοφ με 10 πόντους και 7 ριμπάουντ και ο Πρίντεζης με 11 πόντους και 8 ριμπάουντ. Σε γενικές γραμμές όμως όλοι οι παίκτες του Ολυμπιακού τα πήγαν καλά.

Το ματς αυτό θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα. Kαι πρέπει να ξεχαστεί γιατί ακολουθεί πολύ δυνατή τριάδα αγώνων με Ζαλγκίρις εκτός, Εφές εντός και Μπαρτσελόνα εκτός. Το ματς με τη Ζαλγκίρις θα έχει και μια άλλη ιδιαιτερότητα, διότι πέρυσι η ομάδα του Γιασικεβίτσιους απέκλεισε τον Ολυμπιακό στα play off της Ευρωλίγκα.

Μιας και πιάσαμε τις υπόλοιπες ομάδες της διοργάνωσης, επειδή τυγχάνει να παρακολουθώ σχεδόν όλα τα παιχνίδια, θα ήθελα να αναφέρω τα εξής δύο:

Πρώτον, η Εφές δε θυμίζει σε τίποτα την περσινή ομάδα που έτρωγε σφαλιάρες από όλους και ίσως να παίζει και το πιο όμορφο και ελκυστικό μπάσκετ, τουλάχιστον στην επίθεση. Συνεργάζονται με απίστευτο τρόπο οι παίκτες του Αταμάν και έχουν και το καλύτερο ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα από κάθε άλλη ομάδα στη διοργάνωση. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που κέρδισαν τη Φενέρ και βρίσκονται και ψηλά στη βαθμολογία.

Και δεύτερον, για τη Μακάμπι να αναφέρω πως προσπαθεί Σφαιρόπουλος να τους αλλάξει νοοτροπία ως προς το «χύμα» μπάσκετ που συνήθιζαν να παίζουν τα τελευταία χρόνια και ως προς στις βιαστικές και επιπόλαιες ενέργειες στην επίθεση. Σίγουρα δε γίνεται αυτή η αλλαγή από τη μια μέρα στην άλλη και ούτε και είναι εύκολο να παίξουν για 40 λεπτά όπως ακριβώς ζητάει ο κόουτς. Όμως ενδεικτικό είναι πως στο πρώτο ημίχρονο οι Ισραηλινοί επιχείρησαν μόλις 6 σουτ τριών πόντων. Προσπαθούσαν να πάνε τη μπάλα μέσα και να στοχεύσουν τον Μπλακ. Ο Μπλακ είναι τελικά το στυλ ψηλού που αρέσει στον Σφαιρόπουλο και προσπαθεί να τον εκμεταλλευτεί σε άμυνα και επίθεση. Τέλος, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός που τραγουδούσαν σύνθημα για το νέο του προπονητή οι φίλαθλοι της Μακάμπι.

ΥΓ.1 Πολλά ακούγονται πάλι για την απόκτηση ενός σκληρού γκαρντ, αλλά δε βλέπω τον Μπλατ να βιάζεται ιδιαιτέρως. Με τις νίκες αυτές κέρδισε και χρόνο.
ΥΓ.2 Τα κάνει όλα καλά ο Παπανικολάου και τα χαλάει στο τελείωμα.. Είναι καθαρά θέμα ψυχολογίας!

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected