Κατηγορίες
Διάφορα

Η εκπληκτική ιστορία του ιστορικού καφενείου της Αθήνας, που ξεκινά το 1839! (photos)

Ο χρόνος σταματά για λίγο. Ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας που μεταφέρει σε αλλοτινές εποχές. Αποκόμματα εφημερίδων, παλιές διαφημίσεις και γκραβούρες, ρετρό φωτογραφίες με διάσημους επισκέπτες δεν αφήνουν κανένα κενό σημείο στους τοίχους της στοάς, της μαρμάρινης σκάλας (από πεντελικό μάρμαρο) και της όμορφης σάλας.

Το Καφενείον η Ωραία Ελλάς στο σημείο που η Πανδρόσου ενώνεται με την Μητροπόλεως, στο Μοναστηράκι, έναν από τους πιο δημοφιλείς δρόμους της παλιάς Αθήνας, αποτελεί σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της αστικής κοινωνίας, των μύθων και των ιστοριών.

Συστεγασμένο με το Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης λειτουργεί ως «χρονοκάψουλα» για τον επισκέπτη, ο οποίος μεταφέρεται έναν αιώνα πίσω από την ιδιαίτερη νοσταλγία που το χαρακτηρίζει και τις ιστορίες που συνοδεύουν τη φήμη του.

Το πολιτικό κέντρο της πόλης για 40 χρόνια

Το Καφενείον η Ωραία Ελλάς μπορεί σήμερα να ενώνει την Πανδρόσου με την Μητροπόλεως, ωστόσο δεν βρίσκεται εκεί από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, η οποία τοποθετείται κάπου στο 1839 μετά την ίδρυσή του από κάποιον Iταλό όνοματι Santo. Σύμφωνα με στοιχεία το καφενείο πρωτολειτούργησε στη συμβολή της Ερμού με την Αιόλου για περίπου 40 χρόνια, αποτελώντας ένα από τα πιο πολυτελή και «επίσημα» καφενεία της πόλης, το οποίο εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς για την αστική κοινωνία της εποχής.

Τον Απρίλη του 1841 ο σπουδαίος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν επισκέπτεται την Αθήνα και, φυσικά, δεν παραλείπει να κάνει μία στάση στο πολιτικό κέντρο της πόλης, το καφενείο «Bella Grecia». Πιο συγκεκριμένα γράφει χαρακτηριστικά για την Ωραία Ελλάς «H Aθήνα έχει μερικά ελληνικά ή μάλλον τουρκικά καφενεία κι εκτός από αυτά ένα καινούργιο ιταλικό, τόσο μεγάλο και κομψό, που θα έκανε εντύπωση ακόμα και στο Aμβούργο και το Bερολίνο».

Πολύ γρήγορα μετατράπηκε στο πολιτικό κέντρο της πόλης με στρατηγούς του Αγώνα, Βαυαρούς αξιωματικούς, πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιστήμονες, ξένους περιηγητές και επισκέπτες από την επαρχία να το έχουν καθιερώσει σε «κέντρο πληροφόρησης» αναφορικά με τα νέα της ημέρας, αλλά και τα πολιτικά τεκταινόμενα στην πρωτεύουσα. Δεν ήταν λίγες οι φορές, μάλιστα, που οι συζητήσεις μεταξύ των θαμώνων του κατέληγαν σε «λαϊκά δικαστήρια» βασιλέων, βουλευτών και πολιτικών.

περισσότερα ΕΔΩ

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected