Θέμα λίγων ημερών είναι οι ανακοινώσεις από την ExxonMobil των αποτελεσμάτων από τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, με τις πληροφορίες ως τώρα να αναφέρουν ότι έχει ανακαλυφθεί μεγάλο και εμπορικά αξιοποιήσιμο κοίτασμα πετρελαίου.
Όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, από τις ως τώρα «διαρροές» από πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τι έχει συμβεί με τις πρόσφατες γεωτρήσεις στις θέσεις Δελφύνη και Γλαύκος του οικοπέδου 10, πιθανολογείται ότι δεν υπήρξε σημαντικό αποτέλεσμα στην έρευνα για φυσικό αέριο (στη θέση Δελφύνη).
Όμως στη θέση Γλαύκος ανακαλύφθηκε από το πλωτό γεωτρύπανο Stena Icemax (στην φωτογραφία) μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου. Δεν να αποκλείεται μάλιστα να πρόκειται για ένα mega κοίτασμα (πάνω από 1 δισ. βαρέλια).
Οι επίσημες ανακοινώσεις από την ExxonMobil αναμένονται ενδεχομένως και ως το τέλος αυτή της εβδομάδας και, σε κάθε περίπτωση, θα έχουν γίνει πριν το τέλος του μήνα.
Οι εξελίξεις στο πεδίο των ερευνών για υδρογονάνθρακες συμπίπτουν με την εκδήλωση νέας διπλωματικής κινητικότητας για το Κυπριακό. Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΗΕ, άτυπη συνάντηση θα έχουν στις 26 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Η συνάντηση θα γίνει στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
Η Τουρκία θέλει μερίδιο
Από τον περασμένο μήνα, και ενώ αναμένονταν τα αποτελέσματα των ερευνών της ExxonMobil, η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει κάνει κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα για να διεκδικήσει μερίδιο στα έσοδα από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Σημειώνεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αρνείται ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν μερίδιο στα έσοδα, αλλά επιμένει ότι αυτό θα δοθεί μετά την επανένωση της Μεγαλονήσου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οτσερσάι, μετέβη στα μέσα Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον και είχε ανεπίσημες συναντήσεις με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και μέλη του Κογκρέσου. «Πιστεύουμε ότι είναι μια άδικη κατάσταση, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της περιοχής», δήλωσε στο πρακτορείο.
«Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας», τόνισε ο Τουρκοκύπριος αξιωματούχος, για να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές σε κοινά αποδεκτούς όρους εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η προσπάθεια που γίνεται από Τουρκοκυπριακής πλευράς είναι να μεταβάλλει η Ουάσιγκτον την πάγια θέση της υπέρ του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ.
Ευεπίφορη η Ουάσιγκτον
Αναλυτής που μίλησε στο πρακτορείο επισήμανε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να αξιοποιήσει την αλλαγή κλίματος στην Ουάσιγκτον έναντι της Τουρκίας, καθώς αναμένονται κινήσεις από τον Λευκό Οίκο για προσέγγιση με τον Ερντογάν. Η αμερικανική πολιτική βρίσκεται σε στάδιο νέας επεξεργασίας, μετά την πρόσφατη παραίτηση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Ευρώπης, Γουές Μίτσελ, ο οποίος σταθερά υποστήριζε το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ.
Την ίδια ώρα, η Τουρκία κάνει τις δικές της κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα, αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο. Τα ενεργειακά θέματα της Ανατολικής Μεσογείου συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, στην Άγκυρα, όπου υπήρξε συμφωνία στην ανάγκη να επαναληφθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Η Τουρκία δεν παύει να κινείται απειλητικά και με προκλητικό τρόπο σε στρατιωτικό επίπεδο, μετά την πρόσφατη προειδοποίηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ότι θα λάβει «όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατέψει τα δικαιώματα σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο».
Με παράτυπη Navtex, η Άγκυρα είχε δεσμεύσει για ασκήσεις την περιοχή όπου έγιναν οι γεωτρήσεις της ExxonMobil, χωρίς όμως να εμποδίσει τις έρευνες. Με άλλη οδηγία προς ναυτιλλομένους, επίσης παράτυπη, η Τουρκία έχει δεσμεύσει για όλο τον Φεβρουάριο για ασκήσεις του Ναυτικού με πραγματικά πυρά, περιοχή που συμπίπτει με το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο έχουν ζητήσει για γεωτρήσεις η γαλλική ΤΟΤΑL και η ιταλική ΕΝΙ.