Κατηγορίες

Τι ισχύει για play off και play οut σε όλες τις κατηγορίες της Ημαθίας

Όλο και πληθαίνουν τα ερωτήματα και οι απορίες των φίλων του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στην Ημαθία, σχετικά με τη διεξαγωγή των αγώνων διαβάθμισης που από φέτος “απλώνονται” σε όλες τις κατηγορίες του νομού

Η πρόθεση της ΕΠΣ Ημαθίας να προσδώσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα πρωταθλήματα, φαίνεται πως αποδίδει μέχρι στιγμής, αν κρίνουμε βεβαίως από τα μηνύματα που λαμβάνουμε καθημερινά για τον τρόπο διεξαγωγής των play off και των play out.

Το sportsup.gr αναλύει παρακάτω με απλά παραδείγματα τι προβλέπουν οι προκηρύξεις των τριών κατηγοριών της Ημαθίας, ξεκινώντας από τη Γ Ερασιτεχνική που ολοκληρώνεται σύντομα.

Αναλυτικά :

Γ ΕΠΣ Ημαθίας

Οι ομάδες που μετά το τέλος της κανονικής περιόδου θα τερματίσουν από την 1η μέχρι και την 4η θέση της βαθμολογίας και στους δύο ομίλους θα αγωνιστούν ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΣ τους βαθμούς που συγκέντρωσαν στην κανονική διάρκεια.

Θα ακολουθήσει μίνι πρωτάθλημα 6 αγωνιστικών σε κάθε όμιλο (εντός – εκτός) μετά από κλήρωση που θα διεξαχθεί στα γραφεία της ΕΠΣ Ημαθίας, σε χρόνο που θα καθοριστεί εγκαίρως.

Μετά το τέλος των play-off, οι πρωταθλήτριες ομάδες των δύο ομίλων κερδίζουν το εισιτήριο για τη Β Ερασιτεχνική της νέας περιόδου (2019-2020). Αυτές θα αγωνιστούν και σε μπαράζ Υπερπρωταθλητών για την ανάδειξη του πρωταθλητή της κατηγορίας.

Μαζί με τις ομάδες αυτές όμως, ανεβαίνουν κατηγορία οι δύο δευτεραθλήτριες αλλά και οι δύο τριταθλήτριες των ομίλων! Δείτε γιατί…

Αν από τις Βέροια και Νίκη Αγκαθιάς που αγωνίζονται στη Γ Εθνική δεν υποβιβαστεί καμία (το πιο σίγουρο σενάριο) τότε, για να καλυφθεί ο συγκεκριμένος αριθμός των ομάδων της νέας Β Ερασιτεχνικής, ανεβαίνουν κατηγορία και οι δύο τριταθλήτριες των ομίλων της Γ΄ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας.

Επομένως, κρίνοντας και από την εξαιρετική πορεία των ομάδων του νομού στη Γ Εθνική, τότε οι ομάδες που θα ανέβουν από τη Γ στη Β ΕΠΣ Ημαθίας θα είναι έξι (6), τρεις (3) από κάθε όμιλο.


Β ΕΠΣ Ημαθίας

Το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζουν οι ομάδες στους δύο ομίλους είναι ότι :

Στον 1ο όμιλο, οι ομάδες από τη θέση 5 έως την 7, ΔΕΝ συμμετέχουν σε play off και play out. Στον 2ο όμιλο όμως και λόγω της μη συμμετοχής της Ελπίδας Μονοσπίτων, ΔΕΝ διεξάγονται play out. Επομένως από την 5η έως τη 10η θέση, όλες οι ομάδες παραμένουν κατηγορία.

Play off και στους δύο ομίλους
Με τη λήξη της κανονικής περιόδου, οι ομάδες που τερμάτισαν από την 1η έως την 4η θέση στους δύο ομίλους συμμετέχουν στα play off, ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΣ τους βαθμούς που είχαν στην κανονική περίοδο.

Θα ακολουθήσει μίνι πρωτάθλημα 6 αγωνιστικών σε κάθε όμιλο (εντός – εκτός) μετά από κλήρωση που θα διεξαχθεί στα γραφεία της ΕΠΣ Ημαθίας, σε χρόνο που θα καθοριστεί εγκαίρως.

Μετά το τέλος των play-off, οι πρωταθλήτριες ομάδες των δύο ομίλων κερδίζουν το εισιτήριο για την Α Ερασιτεχνική της νέας περιόδου (2019-2020). Αυτές θα αγωνιστούν και σε μπαράζ Υπερπρωταθλητών για την ανάδειξη του πρωταθλητή της κατηγορίας.

Μαζί με τις ομάδες αυτές όμως, ανεβαίνουν κατηγορία οι δύο δευτεραθλήτριες των δύο ομίλων.

Σημαντικό : συντάσσεται βαθμολογία για τις υπόλοιπες ομάδες οι οποίες θα αναπληρώσουν τυχόν κενά που θα υπάρξουν στην Α Ερασιτεχνική της σεζόν 2019/2020, όπως έγινε φέτος με τον Εθνικό Κλειδιού.

Play out ΜΟΝΟ στον 1ο όμιλο
Με τη λήξη της κανονικής περιόδου, οι ομάδες που τερμάτισαν από την 7η έως τη 10η θέση συμμετέχουν στα play off, ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΣ τους βαθμούς που είχαν στην κανονική περίοδο.

Θα ακολουθήσει μίνι πρωτάθλημα 6 αγωνιστικών σε κάθε όμιλο (εντός – εκτός) μετά από κλήρωση που θα διεξαχθεί στα γραφεία της ΕΠΣ Ημαθίας, σε χρόνο που θα καθοριστεί εγκαίρως.

Η ομάδα που θα τερματίσει 4η στο μίνι αυτό πρωτάθλημα, υποβιβάζεται στη Γ Ερασιτεχνική της επόμενης σεζόν (μαζί με την Ελπίδα Μονοσπίτων του 2ου ομίλου)


Α ΕΠΣ Ημαθίας

Play off
Οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 1η μέχρι και την 4η θέση στην κανονική περίοδο, συμμετέχουν στα play-off, εφόσον συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α. Σε περίπτωση που η ομάδα που κατέλαβε την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο έχει βαθμολογική διαφορά μεγαλύτερη των έξι (6) βαθμών από την ομάδα που κατέλαβε τη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, τότε ΔΕΝ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ play-off και πρωταθλήτρια ομάδα ανακηρύσσεται η ομάδα που κατέλαβε την πρώτη θέση στον βαθμολογικό πίνακα.

β. Σε περίπτωση που η ομάδα που κατέλαβε την τέταρτη θέση στην κανονική περίοδο έχει βαθμολογική διαφορά μεγαλύτερη των έξι (6) βαθμών από την ομάδα που κατέλαβε τη τρίτη θέση της βαθμολογίας, τότε η ομάδα που κατέλαβε την τέταρτη θέση στον βαθμολογικό πίνακα τίθεται εκτός διαδικασίας play-off και διεξάγονται μόνο μεταξύ των ομάδων που κατέκτησαν τις τρεις πρώτες θέσεις, με την προϋπόθεση ότι οι βαθμολογικές διαφορές μεταξύ τους (1ος-2ος και 2ος-3ος) είναι μικρότερες ή ίσες των έξι (6) βαθμών η καθεμία.

Το πρόγραμμα play-off διεξάγεται από τρεις (3) συμμετέχουσες ομάδες και διαμορφώνεται ως εξής:

Α΄ Φάση : Ο 2ος θα αντιμετωπίσει τον 3ο της βαθμολογίας. Η ομάδα που κατέκτησε την πρώτη θέση της βαθμολογίας προκρίνεται χωρίς αγώνες στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, καθώς και ο νικητής του παραπάνω αγώνα ανάμεσα στις ομάδες που κατέλαβαν τη δεύτερη και την τρίτη θέση της βαθμολογίας. Ο ηττημένος του παραπάνω αγώνα καταλαμβάνει την 3η θέση της βαθμολογίας της ποδοσφαιρικής περιόδου 2018-2019.

Τελικός : Ο Πρώτος της βαθμολογίας στην κανονική περίοδο και ο νικητής ανάμεσα στον 2ο και στον 3ο. Ο νικητής του παραπάνω αγώνα καταλαμβάνει την 1η θέση και ο ηττημένος τη 2η θέση της βαθμολογίας της ποδοσφαιρικής περιόδου 2018-2019.

γ. Σε περίπτωση που η ομάδα που κατέλαβε την τρίτη θέση στην κανονική περίοδο έχει βαθμολογική διαφορά μεγαλύτερη των έξι (6) βαθμών από την ομάδα που κατέλαβε τη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, ανεξαρτήτως βαθμολογικής διαφοράς ανάμεσα στις ομάδες που κατέλαβαν την τρίτη και την τέταρτη θέση, τότε διεξάγονται οι αγώνες play-off ΜΟΝΟ μεταξύ των ομάδων που κατέκτησαν τις δύο πρώτες θέσεις, με την προϋπόθεση ότι η βαθμολογική διαφορά μεταξύ τους (1ος-2ος) είναι μικρότερη ή ίση των έξι (6) βαθμών.

Το πρόγραμμα play-off διεξάγεται από ΔΥΟ (2) συμμετέχουσες ομάδες και διαμορφώνεται ως εξής:

Τελικός : Ο 1ος θα αντιμετωπίσει τον 2ο της βαθμολογίας. Ο νικητής του παραπάνω αγώνα καταλαμβάνει την 1η θέση και ο ηττημένος τη 2η θέση της βαθμολογίας της ποδοσφαιρικής περιόδου 2018-2019.

δ. Σε περίπτωση που οι ομάδες που κατέλαβαν τις τέσσερις πρώτες θέσεις στην κανονική περίοδο πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, δηλαδή οι βαθμολογικές διαφορές μεταξύ τους (1ος-2ος, 2ος-3ος και 3ος-4ος) είναι μικρότερες ή ίσες των έξι (6) βαθμών η καθεμία, τότε διεξάγονται αγώνες play-off από τέσσερις (4) συμμετέχουσες ομάδες ως εξής:

Α΄ Φάση
1ος-4ος
2ος-3ος

Μικρός Τελικός : Ηττημένοι Α΄ Φάσης.  Ο νικητής του παραπάνω αγώνα καταλαμβάνει την 3η θέση και ο ηττημένος την 4η θέση της βαθμολογίας της ποδοσφαιρικής περιόδου 2018-2019.

Μεγάλος Τελικός : Νικητές Α΄ Φάσης. Ο νικητής του παραπάνω αγώνα καταλαμβάνει την 1η θέση και ο ηττημένος τη 2η θέση της βαθμολογίας της ποδοσφαιρικής περιόδου 2018-2019.

H πρωταθλήτρια ομάδα ανεβαίνει ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στη Γ Εθνική της σεζόν 2019/2020

Play out

Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις τελευταίες δύο θέσεις, δηλαδή τη 15η και τη 16η, της βαθμολογίας, υποβιβάζονται ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στην Β΄ Ερασιτεχνική Κατηγορία.

Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις από την 11η μέχρι και τη 14η της βαθμολογίας στην κανονική περίοδο συμμετέχουν στη διαδικασία των play-out με το εξής σύστημα διεξαγωγής:

Α΄ Φάση
11ος-14ος
12ος-13ος

Β΄ Φάση
Νικητές Α΄ Φάσης. Ο νικητής του παραπάνω αγώνα καταλαμβάνει την 11η θέση και ο ηττημένος τη 12η θέση της βαθμολογίας της ποδοσφαιρικής περιόδου 2018-2019.
Ηττημένοι Α΄ Φάσης. Ο νικητής του παραπάνω αγώνα καταλαμβάνει την 13η θέση και ο ηττημένος τη 14η θέση της βαθμολογίας της ποδοσφαιρικής περιόδου 2018-2019.

Όλοι οι αγώνες play-off και play-out είναι ΜΟΝΟΙ και διεξάγονται στην έδρα της ομάδας που κατέλαβε την υψηλότερη θέση στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου, έχουν δε διάρκεια 90 λεπτά, χωρίς παράταση και διαδικασία των πέναλτι σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος.

Στην περίπτωση που ανακηρυχθεί νικήτρια η ομάδα που αγωνίστηκε εντός έδρας, τότε προκρίνεται στην επόμενη φάση των play-off και play-out, εφόσον αυτή υπάρχει, ή αναδεικνύεται νικήτρια της αναμέτρησης, εφόσον δεν υπάρχει άλλη φάση.

Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος μετά την ολοκλήρωση της κανονικής τους διάρκειας ή ήττας της γηπεδούχου ομάδας, ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΓΩΝΑΣ σε ΟΥΔΕΤΕΡΟ γήπεδο από την αρμόδια επιτροπή πρωταθλήματος της ΕΠΣ Ημαθίας. Ο νέος αυτός αγώνας θα έχει διάρκεια 90 λεπτά και σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος θα ακολουθήσει ημίωρη παράταση και διαδικασία των πέναλτι για την ανάδειξη του νικητή.

Η ομάδα που θα τερματίσει τελευταία στα play out, ΥΠΟΒΙΒΑΖΕΤΑΙ στη Β Ερασιτεχνική της σεζόν 2019/2020

Σημείωση : Αν υποβιβαζόταν ομάδα του νομού από τη Γ Εθνική (Βέροια ή Νίκη Αγκαθιάς) τότε θα “παρέσυρε” μία ή και δύο ακόμη από την Α Ερασιτεχνική. Ωστόσο αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο σενάριο και δεν το αναλύουμε…

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected