«Έχει χαθεί η μπάλα», «Σου λέω για χάος»: Αγωνιώδεις διάλογοι και ασυνεννοησία καταγράφονται τις μοιραίες στιγμές που μαινόταν η πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία «κατάπιε» ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.
Όπως αναφέρει το reader.gr, στο φάκελο της Πυροσβεστικής βρίσκονται όλοι οι δραματικοί διάλογοι: «Έχει χαθεί η μπάλα εδώ, υπάρχουν εγκλωβισμένοι.. Δεν μπορούν να μπουν μέσα στο Μάτι να τους σώσουνε».
«Οι Κρόνοι δεν σηκώνουμε, μιλάμε για χάος» ακούγονται να λένε οι αρμόδιοι.
Το αλαλούμ που επικρατούσε τις κρίσιμες ώρες αποκαλύπτει ο Αλέξης Παπαχελάς στην εκπομπή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, η οποία θα προβληθεί το βράδυ της Πέμπτης.
Άνθρωποι παρακαλούν για βοήθεια και ακούν αμήχανες απαντήσεις.
Αρμόδιοι δηλώνουν… αναρμόδιοι λέγοντας: «Είναι εντολή του υπουργού, δεν μπορώ να…»
«Εμείς τα αιτήματα τα παίρνουμε από κάτω, Υπουργός, γενικός και δύο στρατηγοί» καταγράφεται.
Γυναίκα ακούγεται να τηλεφωνεί σε απόγνωση στην Πυροσβεστική φωνάζοντας «Καίγεται το σπίτι μου έχω παιδί» για να ακούσει την απάντηση «Κάντε υπομονή κυρία, κάντε κουράγιο»!
Ενδεικτικό του χάους είναι ότι έχει καταγραφεί η φράση «της που@@@ς γίνεται».
Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση του για την καταστροφική φωτιά ο αντιστράτηγος ε.α. Ανδριανός Γκουρμπάτσης καταλόγισε σοβαρές ευθύνες σε Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρεια Αττικής, Δήμους, Πυροσβεστικής και Αστυνομία.
Ο κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης, τεχνικός σύμβουλος δύο οικογενειών οι οποίες έχασαν συγγενείς τους στην καταστροφική φωτιά στο Μάτι την 23η Ιουλίου, στο πόρισμα των 77 σελίδων αναφέρει ««μια σειρά από σοβαρά εγκληματικά λάθη, ενέργειες, παραλείψεις, ολιγωρίες, πλημμέλειες, αρρυθμίες και δυσλειτουργίες των αρμοδίων θεσμικά και νομοθετικά οργάνων, υπηρεσιών, αρχών και φορέων του ισχύοντος σήμερα μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Χώρας, όπως αυτά καταγράφονται αναλυτικά παραπάνω, σε συνδυασμό και με τις όποιες στρεβλώσεις εντοπίστηκαν κατά την οργανωτική δομή και λειτουργία του και καταγράφηκαν παραπάνω στο σύστημα πολιτικής προστασίας, είχαν σαν αποτέλεσμα από κοινού και συνδυαστικά να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό και επίπεδο την επιχειρησιακή ικανότητα και αποτελεσματικότητα γενικά του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και ειδικά του δασοπυροσβεστικού μηχανισμού και συνακόλουθα όλων των άλλων επιχειρησιακά εμπλεκομένων δυνάμεων πολιτικής προστασίας που συνέδραμαν το μηχανισμό δασοπυρόσβεσης»