Κατηγορίες
Κύπελλο Ελλάδος

Κύπελλο και νταμπλ για τον…οδοστρωτήρα ΠΑΟΚ!

Ο ΠΑΟΚ είναι ο Κυπελλούχος Ελλάδας για τη σεζόν 2018-19, καθώς στον τελικό του ΟΑΚΑ επικράτησε της ΑΕΚ με 1-0, χάρη σε γκολ που σημείωσε ο Άκπομ στο 45ο λεπτό της αναμέτρησης, έπειτα από εξαιρετική ενέργεια και ασίστ του Πέλκα.

Έτσι, έφτασε στο πρώτο νταμπλ της ιστορίας του, έχοντας κατακτήσει πριν μερικές εβδομάδες και το πρωτάθλημα.

Χωρίς ρυθμό και πολλές φάσεις το πρώτο μισάωρο

Τα πρώτα δέκα λεπτά του αγώνα δεν είχαν κάποια φάση, με τις δύο ομάδες να ψάχνουν τα πατήματά τους εντός αγωνιστικού χώρου, με την ΑΕΚ να έχει ια ελαφρά πρωτοβουλία των κινήσεων. Η πρώτη σημαντική στιγμή δημιουργήθηκε στο 16′, όταν ο Πόνσε αντί να σουτάρει με τη μια από σέντρα του Μπακασέτα, εντός περιοχής του ΠΑΟΚ, προσπάθησε να κάνει κοντρόλ και ο Μάτος τον πρόλαβε. Στο 26′ ο ΠΑΟΚ κέρδισε ένα φάουλ σε καλό σημείο και την κίτρινη από τον Οικονόμου, αλλά η εκτέλεση ήταν πολύ κακή ένα λεπτό αργότερα. Στο 28′ οι παίκτες της Ένωσης δέχθηκαν και δεύτερη κάρτα, με την Λιβάγια να παίρνει σειρά, σε ένα επιθετικό φάουλ πάνω στον Βαρέλα.

Το παιχνίδι είχε πολύ κακό ρυθμό στο πρώτο ημίωρο και οι δύο αντίπαλοι έδειχναν πιο πολύ διάθεση να διασφαλίσουν πως δεν θα δεχθούν κάποιο γκολ, παρά ότι θα ψάξουν να το σημειώσουν. Στο 36′ μια ατομική προσπάθεια του Ζαμπά έβγαλε σε καλό σημείο τον Άκπομ, εκείνος γύρισε το σώμα του, αλλά το σουτ που δοκίμασε βρήκε σε ετοιμότητα τον Μπάρκα. Στο 38′ οι Θεσσαλονικείς είδαν και εκείνοι μια κίτρινη κάρτα, με τον Άκμπομ για φάουλ στη μεσαία γραμμή. Στη συνέχεια της φάσης ένα σουτ του Μπακασέτα κόντραρε και πέρασε κόρνερ, με την εκτέλεση του διεθνούς μεσοεπιθετικού να φέρνει την κεφαλιά του Τσιγκρίνσκι, αλλά ο Πασχαλάκης έδιωξε στο 39′. Στο 43′ είδε κάρτα και ο Κρστίσιτς, όταν ανέκοψε μια υποσχόμενη αντεπίθεση του Μπίσεσβαρ.

Ωραία ενέργεια του Πέλκα και γκολ ο Άκμπομ

Στο 44′ το μακρινό σουτ του Κρστίσιτς βρήκε σε ετοιμότητα τον πορτιέρε του ΠΑΟΚ, που έδιωξε σε κόρνερ, με τη συνέχεια της φάσης να μην έχει κάποιο αποτέλεσμα. Μια ουσία που τη βρήκαν οι παίκτες του Ραζβάν Λουτσέσκου, όταν ο Πέλκας εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο τα λάθη στην άμυνα της Ένωσης, έβγαλε ωραία σέντρα στον Άκπομ, που με εκπληκτικό γυριστό έγραψε το 1-0. Στη φάση έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και η χρήση του VAR, με τον διαιτητή Τσβάιερ να λέει ότι μετρά κανονικά.

Το δεύτερο μέρος άρχισε με τον ΠΑΟΚ να έχει μια καλή στιγμή, αλλά το σουτ του Πέλκα εκτός περιοχής μπλόκαρε ο γκολκίπερ της ΑΕΚ στη δεξιά του γωνία. Στο 52′ ο Πόνσε βγήκε σε τετ-α-τετ με τον Πασχαλάκη, αλλά ο «ασπρόμαυρος» γκολκίπερ βγήκε νικητής, κάτι που έκανε και ο Μπάρκας σε παρόμοια φάση με τον Ζαμπά, ένα λεπτό αργότερα. Στο 55′ ο Γερμανός διαιτητής πήγε στο VAR για να δει εάν υπήρχε περίπτωση πέναλτι-χέρι του Κάνιας σε ένα «τσίμπημα» της μπάλας από τον Μάνταλο εντός περιοχής, αλλά τελικά δεν έδωσε τίποτα.

Στο 64΄ο «δικέφαλος» του Βορρά έκανε την πρώτη αλλαγή στο ματς, με τον Λημνιό να παίρνει τη θέση του Ζαμπά. Στο 67′ κίτρινη κάρτα δέχθηκε και ο Πόνσε, για μια προβολή στην οποία βρήκε τον Πασχαλάκη. Στο 71′ έκανε και την πρώτη του αλλαγή και ο Μανόλο Χιμένεθ, με τον Γκάλο να περνά στη θέση του Μπακασέτα. Με το ματς να μην έχει φάσεις, ο Ισπανός τεχνικός έκανε και τη δεύτερη κίνησή του, όταν στο ματς πέρασε ο Μπογέ αντί του Κρστίσιτς. Και έκλεισε τις επιλογές του από τον πάγκο με τον Γαλανόπουλο να περνά αντί του Μπακάκη στο παιχνίδι, στο 80′, την ώρα που ο Πέλκας ήταν κάτω λόγω μυικού τραυματισμού. Έτσι, ο αρχηγός του ΠΑΟΚ έδωσε στο ίδιο λεπτό τη θέση του στον Ολιβέιρα.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 87′ για να δούμε κάποια καλή φάση στο ματς, όταν ο Άκπομ έκανε το σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε αρκετά άουτ από το αριστερό δοκάρι. Στο 89′ ο Κάνιας βγήκε στην κόντρα, αλλά το τελείωμα που έκανε δεν ήταν καλό.

Συνθέσεις

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Γιαννούλης, Σάχοβ, Κάνιας, Ζαμπά (66′ Λημνιός), Πέλκας (80′ λ. τρ. Ολιβέιρα), Μπίσεσβαρ (90’+3′ Ίνγκασον), Άκπομ.

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Μπακάκης (80′ Γαλανόπουλος), Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Σιμόες, Κρίστιτσιτς (77′ Μπογέ), Μπακασέτας (71′ Γκάλο), Λιβάγια, Μάνταλος, Πόνσε.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected