Μετάφραση-Επιμέλεια: Μπέκα Αθηνά, Λογοθεραπεύτρια επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Λογοθεραπείας “Ενσυναίσθηση”
Σύμφωνα με μία έρευνα του Dr. Tim Elmore, οι γονείς κάνουν πολλά σημαντικά λάθη κατά την ανατροφή των παιδιών τους, τα οποία μπορεί να μειώσουν την αυτοπεποίθηση τους από πολύ νωρίς καθώς επίσης και τις ευκαιρίες για μία επιτυχημένη καριέρα και προσωπική ζωή.
Για την αποφυγή των ίδιων λαθών, ρίξτε μία ματιά παρακάτω:
Συμπεριφορές Γονέων: Δεν επιτρέπουμε στα παιδιά να πάρουνε ρίσκα
Ζούμε σε ένα κόσμο όπου εγκυμονούν συνεχώς κίνδυνοι. Ο φόβος του να χάσουμε τα παιδιά μας, μας οδηγεί συνεχώς στην προκατάληψη «η ασφάλεια πρώτα». Έτσι, κάνουμε τα πάντα για να τα προστατεύσουμε. Είναι η δουλειά του γονιού άλλωστε. Ωστόσο, απομονώνουμε τα παιδιά από μία υγιή συμπεριφορά ανάληψης κινδύνων και αυτό φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Ψυχολόγοι στην Ευρώπη ανακάλυψαν ότι αν ένα παιδί δεν παίζει έξω και οι γονείς του δεν του επιτρέπουν να ζήσει την εμπειρία ενός χτυπήματος , τότε αυτό το παιδί συνήθως έχει φοβίες ως έφηβος. Τα παιδιά χρειάζεται να πέσουν κάποιες φορές για να μάθουν ότι αυτό είναι φυσιολογικό. Οι έφηβοι χρειάζεται να χωρίσουν από το αγόρι ή το κορίτσι τους για να εκτιμήσουν την συναισθηματική ωριμότητα η οποία κάνει τις σχέσεις να διαρκούν. Εάν οι γονείς αφαιρούν τους κινδύνους από τις ζωές των παιδιών τους, τότε υπάρχει η πιθανότητα τα παιδιά ως ενήλικες να εμφανίσουν αλαζονεία και χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Συμπεριφορές Γονέων: Τα διασώζουμε πολύ γρήγορα
Η σημερινή γενιά των νέων ανθρώπων δεν έχει αναπτύξει κάποιες ικανότητες ζωής που είχαν 30 χρόνια πριν, γιατί οι ενήλικες εμπλέκονται και φροντίζουν τα προβλήματα για αυτά. Όταν διασώζουμε πολύ γρήγορα και κατακεραυνώνουμε τα παιδιά μας με «βοήθεια», τους αφαιρούμε την ικανότητα να χειριστούν δυσκολίες και να λύσουν τα προβλήματά τους μόνοι τους. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να βρίσκουν λύσεις μόνα τους. Και αυτό γιατί, αργά ή γρήγορα συνηθίζουν κάποιος να τα σώζει: «αν αποτύχω, ένας ενήλικας θα εξομαλύνει την κατάσταση και δεν θα έχω συνέπειες», όταν στην πραγματικότητα, αυτό δεν συμβαίνει και έτσι τα παιδιά χάνουν την ευκαιρία να γίνουν ικανοί ενήλικες.
Συμπεριφορές Γονέων: Τα εγκωμιάζουμε πολύ εύκολα
Η υπερβολική και λανθασμένη ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης υπάρχει από τα πολύ παλιά χρόνια. Αν παρακολουθήσουμε ένα παιδικό παιχνίδι ποδοσφαίρου θα δούμε ότι όλοι είναι νικητές. Αυτή η νοοτροπία «ο καθένας παίρνει ένα τρόπαιο» μπορεί να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ιδιαίτερα, ωστόσο η έρευνα δείχνει ότι πλέον αυτό έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Τα παιδιά παρατηρούν τελικά ότι η μαμά και ο μπαμπάς είναι οι μόνοι που πιστεύουν ότι είναι φοβερά, όταν κανένας άλλος δεν το λέει. Αρχίζουν σιγά σιγά να αμφιβάλλουν για την αντικειμενικότητα των γονιών τους. Μπορεί να αισθάνονται καλά εκείνη την στιγμή αλλά αυτό δεν αντιστοιχεί με την πραγματικότητα. Όταν επαινούμε πάρα πολύ εύκολα και αγνοούμε κακές συμπεριφορές, τα παιδιά μαθαίνουν να κλέβουν, να υπερβάλλουν και να λένε ψέματα έτσι ώστε να αποφύγουν την δύσκολη πραγματικότητα. Και όλα αυτά γιατί δεν έχουν μάθει να την αντιμετωπίζουν.
Συμπεριφορές Γονέων: Αφήνουμε την ενοχή να μας οδηγεί
Το παιδί σας δεν πρέπει να σας αγαπά κάθε λεπτό.Μην φοβάστε να τα απογοητεύσετε. Θα γευτούν την απογοήτευση όμως θα την ξεπεράσουν και δεν θα γίνουν κακομαθημένα. Έτσι, πείτε τους «όχι», «όχι τώρα» και αφήστε τους να παλέψουν και να αγωνιστούν γι’αυτό που πραγματικά θέλουν. Ως γονείς, έχουμε την τάση να τους δίνουμε αυτό που θέλουνε ως ανταμοιβή, ειδικά όταν έχουμε πολλά παιδιά. Όταν ένας είναι καλός σε κάτι, αισθανόμαστε άσχημα να επιβραβεύσουμε μόνο αυτόν. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό και το παιδί χάνει την ευκαιρία να καταλάβει ότι η επιτυχία εξαρτάται από τις δικές του ενέργειες και καλές πράξεις. Να είστε προσεκτικοί και να μην τους διδάσκετε ότι οι καλοί βαθμοί ανταμείβονται με βόλτα στο εμπορικό κέντρο. Αν η σχέση σας είναι βασισμένη μόνο σε υλικά αγαθά, τα παιδιά δεν θα έχουν εσωτερικά κίνητρα, ούτε θα νιώθουν την άνευ όρων αγάπη σας.
Συμπεριφορές Γονέων: Δεν μοιραζόμαστε τα λάθη μας
Οι υγιείς έφηβοι θέλουν να ανοίξουν τα φτερά τους και χρειάζονται να δοκιμάσουν τα πράγματα μόνοι τους. Εμείς ως ενήλικες, πρέπει να τους αφήσουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τους δείχνουμε το δρόμο. Μοιραστείτε μαζί τους τα παρόμοια λάθη που κάνατε στην ηλικία τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μάθουν να κάνουν σωστές επιλογές (αποφύγετε αρνητικά «μαθήματα » όσον αφορά το κάπνισμα, αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες κλπ). Επίσης, τα παιδιά πρέπει να προετοιμαστούν να αντιμετωπίσουν τυχόν σκαμπανεβάσματα αλλά και τις συνέπειες των πράξεών τους. Μοιραστείτε το πώς αισθανθήκατε όταν αντιμετωπίσατε μία παρόμοια εμπειρία , η οποία σας οδήγησε να μάθετε το «μάθημά» σας. Ακριβώς επειδή δεν είστε η μόνη επιρροή στο παιδί, πρέπει να είστε η καλύτερη.
Συμπεριφορές Γονέων: Μπερδεύουμε την ευφυΐα, την χαρισματικότητα και την επιρροή με την ωριμότητα
Η ευφυΐα συχνά χρησιμοποιείται ως μία μέτρηση της ωριμότητας του παιδιού, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γονείς να νομίζουν ότι ένα έξυπνο παιδί είναι έτοιμο για τον έξω κόσμο. Αυτό δεν υφίσταται. Πόσοι επαγγελματίες αθλητές αλλά και καλλιτέχνες που έχουν ένα απίστευτο ταλέντο εμπλέκονται σε μεγάλα δημόσια σκάνδαλα. Επειδή η χαρισματικότητα είναι παρούσα σε μία πλευρά της ζωής του παιδιού, δεν σημαίνει ότι υπάρχει και στις υπόλοιπες. Δεν υπάρχει μαγική «ηλικία υπευθυνότητας» ή ένας συγκεκριμένος οδηγός που να λέει το πότε ένα παιδί είναι έτοιμο να του δοθούν συγκεκριμένες ελευθερίες. Ένας καλός κανόνας είναι να παρατηρήσετε τα άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας με το δικό σας. Αν παρατηρήσετε ότι κάνουν περισσότερα από όσα κάνει το παιδί σας, τότε μπορεί να καθυστερείτε την ανεξαρτησία του παιδιού σας.
Συμπεριφορές Γονέων: Δεν εφαρμόζουμε αυτά που κηρύττουμε
Ως γονείς, είναι ευθύνη μας να διαμορφώσουμε τη ζωή που θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν. Για να έχουν μία ζωή με χαρακτήρα, ηθικές αξίες και αξιοπιστία τότε οι ίδιοι στα σπίτια μας πρέπει να μιλάμε ειλικρινά (λευκά ψέματα θα διαβρώσουν σιγά σιγά τον χαρακτήρα). Παρακολουθήστε τον εαυτό σας στις μικρές ηθικές επιλογές που μπορεί να παρατηρήσουν άλλοι, γιατί τα παιδιά σας θα τα παρατηρήσουν επίσης. Αν δεν κάνετε οικονομία για παράδειγμα, θα ξέρουν ότι δεν χρειάζεται κι εκείνα να κάνουν. Δείξτε στα παιδιά σας τι σημαίνει αλτρουισμός και εθελοντικά πάρτε μέρος σε μία δημόσια δραστηριότητα με μία κοινωνική ομάδα. Αφήστε τα πράγματα και τα μέρη καλύτερα από όταν τα βρήκατε και τα παιδιά σας θα το παρατηρήσουν και θα κάνουν το ίδιο.
Elmore Tim (2014) , 12 Huge Mistakes Parents Can Avoid Harvest House Publishers