Κατηγορίες
Αθλήματα

“Έφυγε” από τη ζωή ο Μπάμπης Χολίδης

Ένας σπουδαίος Έλληνας αθλητής άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Τετάρτης (26/6). Προδομένος από την καρδιά του, ο Μπάμπης Χολίδης ‘έφυγε’ στα 63 του χρόνια.

Όπως αναφέρει το contra.gr, δεν πρόλαβε να δει τον τελευταίο χορό της κόρης του, την οποία πήγαινε στο μάθημα της όταν ένιωσε έντονη αδιαθεσία. Κατά τη διάρκεια της διακομηδής του στο νοσοκομείο έπαθε ανακοπή καρδιάς και οι γιατροί παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν δεν μπόρεσαν να τον κρατήσουν στη ζωή.

Ο Μπάμπης Χολίδης γεννήθηκε στο Καζακστάν την 1η Οκτώβρη του 1956. Από το 1968 ασχολήθηκε ενεργά με το αγώνισμα της πάλης και το ταλέντο του τον οδήγησε τέσσερις φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Μόντρεαλ 1976, Μόσχα 1980, Λος Άντζελες 1984 και Σεούλ 1988). Κατέκτησε 2 Ολυμπιακά μετάλλια, ενώ από 1998 μέχρι και το 2000 υπήρξε προπονητής της εθνικής ομάδας ανδρών μαζί με τον Δημήτρη Θανόπουλο και τον Αριστείδη Γρηγοράκη.

Το 1984 έφτασε μέχρι το χάλκινο μετάλλιο στην Πόλη των Αγγέλων. Μπορούσε το χρυσό, αλλά υπολόγιζε χωρίς την θεά τύχη που του γύρισε την πλάτη. Στον ημιτελικό αντιμετώπισε τον Ιάπωνα Μασάκι Έτο, ο οποίος ήταν ξεκούραστος καθώς είχε περάσει άνευ αγώνα. Αντίθετα ο Χολίδης λίγο νωρίτερα είχε παίξει -και αποκλείσει- τον Σουηδό Λιούνγκμπεκ. Ο Έλληνας παλαιστής προηγήθηκε με 6-0 στα σημεία, έδειχνε να κυριαρχεί έναντι του αντιπάλου του, όμως όταν η κούραση βάρυνε τους ώμους του, ο Ιάπωνας βρήκε το σωσίβιο που αναζητούσε. Ισοφάρισε σε 6-6 και με βάσει τους τότε κανονισμούς πήρε και την πρόκριση για τον τελικό, καθώς είχε κατακτήσει τελευταίος καλύτερα σημεία… Ο Χολίδης στον μικρό τελικό βρήκε το ψυχικό σθένος να επικρατήσει του Ρουμάνου Νικολάε Ζαμφίρ.

“Πήγα στο Λος Άντζελες πολύ καλά προπονημένος και έτσι θεωρούσα τον εαυτό μου ικανό για το χρυσό μετάλλιο. Το έχασα σε ένα άτυχο για εμένα παιχνίδι, που ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσω. Δεν υπήρχε περίπτωση ήττας αν δεν είχ παίξει μισή ώρα νωρίτερα. Στον μικρό τελικό, ο Ζαμφίρ ήταν σπουδαίος παλαιστής και το ματς αληθινό ντέρμπι. Ήμουν όμως αποφασισμένος να μην χάσω το χάλκινο μετάλλιο. Μάτωσα, κουράστηκα, χτύπησα, αλλά το πήρα. Είχα γίνει καλόγερος στη ζωή μου για αυτό το μετάλλιο, έλειπε τότε από τη συλλογή μου”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο σπουδαίος Έλληνας παλαιστής.

Την επιτυχία του χάλκινου μεταλλίου επανέλαβε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, το 1988, που ήταν και ο σημαιοφόρος της Ελλάδας. Ένα χρόνο πριν είχε υποβληθεί σε εγχείριση στο γόνατο, που όμως μάζευε υγρό όποτε πιεζόταν. Έτσι, ο Χολίδης πήγε στην διοργάνωση χωρίς να είναι έτοιμος 100%, αλλά με πείσμα και πίστη να ανέβει ξανά στο βάθρο. Η κλήρωση στο γκρουπ ήταν πολύ ζόρικη. Ο Αλεξάντερ Τσεστάκοφ τον είχε κερδίσει εύκολα λίγους μήνες πριν στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά αυτή τη φορά ο λαβωμένος Έλληνας έριξε στο καναβάτσο τον Σοβιετικό! Ακολούθως υπέταξε τους Λιούνγκμπεκ, Αμάντο και Χο, όμως οι δυνάμεις του τον εγκατέλειψαν στα ημιτελικά απέναντι στον Βούλγαρο Μπάλοφ. Στον μικρό τελικό, ο Χολίδης επικράτησε με 6-1 στα σημεία του Κινέζου Ζαν Λινγκ και πήρε το χάλκινο μετάλλιο. Ο Παύλος Σαλτσίδης, πρωταθλητής της άρσης βαρών, εκστασιασμένος σήκωσε στα χέρια τον Χολίδη.

“Πήγα στη με ένα πόδι στην κυριολεξία. Ποτέ δεν έβγαλα ολόκληρη προπόνηση με δύο πόδια, πάντα στηριζόμουν στο ένα, το γερό. Οι φυσιοθεραπευτές, Δ. Μιμίκος και Ν. Παπαγεωργίου, με βοήθησαν τρομερά. Αυτοί με έστειλαν στη Ν. Κορέα. ήξερα πως ήταν η τελευταία μου Ολυμπιακή συμμετοχή αλλά η ψυχολογία μου δεν ήταν καλή, ιδιαίτερα μετά την κλήρωση. Όλα άλλαξαν με τη νίκη μου επί του Σοβιετικού απαλιστή. Στον μικρό τελικό έπαιξα έξυπνα και με σωστή τακτική”.

Αυτές ήταν αναλυτικά οι μεγάλες στιγμές στην καριέρα του σπουδαίου Έλληνα παλαιστή:

Πανελλήνια Πρωταθλήματα: 1ος (1971,1972)

Παγκόσμια Πρωταθλήματα: 3ος (1978,1986)

Παγκόσμια Κύπελλα: 3ος (1982) 2ος (1983), 1ος (1985)

Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα: 2ος (1983,1986), 3ος (1976)

Ολυμπιακοί Αγώνες – Συμμετοχές – 4 (1976, 1980, 1984,1988)

Ολυμπιακοί Αγώνες – Μετάλλια: 3ος (1984,1988)

Super Champion: 1ος (1985)

Μεσογειακοί Αγώνες: 1ος (1975,1979)

Τον Μπάμπη Χολίδη αποχαιρέτησε η Ομοσπονδία Πάλης με την παρακάτω ανακοίνωση:

“Ο ελληνικός αθλητισμός και η ιδιαίτερα Πάλη θρηνεί τον χαμό του Μπάμπη Χολίδη. Ο δις Ολυμπιονίκης άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 63 ετών από ανακοπή καρδιάς και παράλληλα άφησε ένα μεγάλο κενό στο άθλημα που αγάπησε και υπηρέτησε όλα αυτά τα χρόνια. Ο Χολίδης είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο το 1984 στο Λος Αντζελες.

Το 1988 κατέλαβε την τρίτη θέση και έφερε το μοναδικό μετάλλιο για τη χώρα μας στη διοργάνωση, ενώ συνολικά είχε συμμετάσχει σε 4 Ολυμπιακούς Αγώνες. Παράλληλα έχει κατακτήσει 5 μετάλλια σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στην κατηγορία των Ανδρών. Ο Μπάμπης Χολίδης είναι ένας από τους καλύτερους αθλητές όλων των εποχών και ο Ελληνας με τα περισσότερα μετάλλια σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις (Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα).

Εκτός από σπουδαίος αθλητής στην ελληνορωμαϊκή ήταν και ομοσπονδιακός προπονητής από το 1998 έως το 2000. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του”.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected