Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Η ημερομηνία έναρξης των αιτήσεων για το Εξ Οικονομώ Κατ’ Οίκων 2

Ξεκινά διαδοχικά η υποβολή αιτήσεων για τη δεύτερη φάση του προγράμματος.

Όπως αναφέρουν τα dikaiologitika, από τις 15 Ιουλίου θα ξεκινήσει διαδοχικά ανά ομάδα Περιφερειών η υποβολή αιτήσεων για τη δεύτερη φάση του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ», προϋπολογισμού 250 εκατομμυρίων ευρώ (400 εκατ. μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή) που αναμένεται να καλύψει 25.000 κατοικίες.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα ότι προωθήθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση ο Οδηγός Εφαρμογής, σύμφωνα με τον οποίο οι βασικές διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη προκήρυξη είναι ότι:

– καταργείται το άνω όριο στην 7η εισοδηματική κατηγορία

– για την υπαγωγή της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης σε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών θα πρέπει να αποτυπώνεται η καταβολή τουλάχιστον του 30% του συνόλου του ενιαίου ειδικού προστίμου.

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις απο το Dikaiologitika NewΣτο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα, τα οποία διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλον νομιμοποιητικό έγγραφο. Ειδικά οι πολυκατοικίες έχουν δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα, για τις οποίες θα ισχύει ότι η κάθε μια θα λογίζεται ως μία κατοικία, ως μία μονάδα.

Οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν από τους ενδιαφερόμενους θα αφορούν τις εξής κατηγορίες:

1. αντικατάσταση κουφωμάτων

2. τοποθέτηση συστημάτων σκίασης

3. τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτηριακό κέλυφος

4. αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης / ψύξης

5. αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης

Τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδύσεων κλιμακώνονται από 25 έως 60% (οι μεγαλύτερες ενισχύσεις δίνονται στα χαμηλότερα εισοδηματικά) με προσαύξηση 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος και μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης το 70%. Για ατομικό εισόδημα άνω των 35.000 ευρώ ή οικογενειακό άνω των 45.000 ευρώ δεν θα δίνονται ενισχύσεις αλλά άτοκο δάνειο. Ο προϋπολογισμός της κάθε αίτησης δεν θα υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ.

Άλλα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος:

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση ένταξης τους στο πρόγραμμα, μέσω της ειδικής ιστοσελίδας και της ειδικής πλατφόρμας του προγράμματος, όπου και θα ελέγχουν αν τηρούν τα παραπάνω κριτήρια. Οι αιτήσεις θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά και η ηλεκτρονική αίτηση, θα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Μέσω της ηλεκτρονικής αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιλέγουν αν θα ζητήσουν χορήγηση δανείου ή όχι (δεν είναι υποχρεωτική η λήψη δανείου). Στη συνέχεια, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό στον οποίο θα απευθυνθούν, χωρίς να χρειάζεται η φυσική τους παρουσία, ο οποίος στη συνέχεια θα εξετάζει την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από ενεργειακό επιθεωρητή, ο οποίος και θα εκδίδει το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Στη συνέχεια, οι παρεμβάσεις θα επιλέγονται σύμφωνα με τα ευρήματα/αποτελέσματα της επιθεώρησης, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης εξοικονόμησης ενέργειας και τη μέγιστη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών. Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, θα διεξάγεται δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση, ώστε να ελέγχεται κατά πόσο έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που είχαν τεθεί.

Το κόστος του ενεργειακού επιθεωρητή ή συμβούλου έργου, θα καλύπτεται από το πρόγραμμα εφόσον βέβαια η αίτηση λάβει την απαιτούμενη έγκριση.

Οι παρεμβάσεις στα σπίτια θα πρέπει να ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ και να επιτυγχάνουν εξοικονόμηση ενέργειας 40-70% σε σχέση με το κτίριο αναφοράς

Με την δημοσίευση του Οδηγού σε ΦΕΚ θα ακολουθήσουν αναλυτικότερες ανακοινώσεις στον ιστότοπο https://exoikonomisi.ypen.gr.

Εξάλλου, το ΥΠΕΝ ασκεί κριτική στις σχετικές εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας για έκπτωση φόρου 40-50% για εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης, συντήρησης και αξιοποίησης των κτιρίων, σημειώνοντας ότι:

«Προκειμένου ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας να επιτύχει τον στόχο του, είναι απαραίτητη η καταγραφή της κατάστασης πριν και μετά, μέσω Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ). Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι στη συγκεκριμένη εξαγγελία γίνεται λόγος για πρόγραμμα εξοικονόμησης, που όμως θα χρηματοδοτεί εργασίες τόσο ενεργειακής αναβάθμισης όσο και λειτουργικής και αισθητικής. Δεν υπάρχει, δε, αναφορά στον έλεγχο της αναβάθμισης μέσω ΠΕΑ.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected
P