Στην εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ οριστικοποιήθηκε ότι ο Τζον Φαν Σιπ αναλαμβάνει προπονητής στην Εθνική ομάδα, ενώ εγκρίθηκε η πρόσληψη των Κώστα Κωνσταντινίδη και Τάκη Φύσσα ως τεχνικών διευθυντών.
Όπως αναφέρει το Sport24, ο Τζον Φαν Σιπ είναι οριστικά ο νέος προπονητής της Εθνικής μας ομάδας, έχοντας μαζί και το τεχνικό του επιτελείο, ενώ οι Κώστας Κωνσταντινίδης και Τάκης Φύσσας αναλαμβάνουν τεχνικοί διευθυντές. Ο πρώτος θα είναι σε όλες τις Εθνικές ομάδες και ο δεύτερος μόνο στην Ανδρών.
Ο 55χρονος Ολλανδός προπονητής, εφόσον η περίπτωσή του εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, θα υπογράψει άμεσα το νέο του συμβόλαιο και θα αποτελέσει τον διάδοχο του Άγγελου Αναστασιάδη στον γαλανόλευκο πάγκο. Ο Άρον Βίντερ θα είναι ο άμεσος συνεργάτης του, παίρνοντας ουσιαστικά τη θέση του Στέλιου Γιαννακόπουλου, που επίσης αποτέλεσε παρελθόν.
Κάποια ζητήματα με το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας φαίνεται πως ξεπεράστηκαν και κάπως έτσι φτάσαμε στο deal, ενώ για την περίπτωση του Φύσσα υπήρξε αντίδραση από τον Τάκη Αγραφιώτη στην Ε.Ε., όμως αυτό δεν άλλαξε την απόφαση να επιστρέψει στη θέση του τεχνικού διευθυντή της ανδρικής Εθνικής ομάδας.
Το who is who
Γεννημένος στον Καναδά, παιδί του Άγιαξ ο Φαν Σιπ, έχει κάνει σημαντική καριέρα στον Αίαντα και τη Τζένοα. Έπαιξε μπάλα 15 χρόνια, μέτρησε πάνω από 270 εμφανίσεις στον Αίαντα, προτού μετακομίσει στην Ιταλία. Παράλληλα, ήταν 41 φορές διεθνής με την Ολλανδία και σημείωσε δυο τέρματα, αγωνιζόμενος στα πλάγια.
Στην ποδοσφαιρική διαδρομή του ο 55χρονος κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα (1982, 1983, 1985 και 1990) και τρία Κύπελλα Ολλανδίας (1983, 1986 και 1987), ενώ ήταν μέλος της ομάδας του Άγιαξ που σήκωσε το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1987 και το Κύπελλο UEFA το 1992.
Ως προπονητής υπήρξε βοηθός στον Άγιαξ, έχει διατελέσει προπονητής στην Τβέντε και μετέπειτα στο Μεξικό (Τσίβας Γουαδαλαχάρα) και την Αυστραλία (Μέλμπουρν Χαρτ, Μέλμπουρν Σίτι), ενώ η Τσβόλε αποτέλεσε την τελευταία του ομάδα τη σεζόν 2017-18.
Η διαδρομή
Αναφορικά με τον Κώστα Κωνσταντινίδη, ο οποίος μετά το φινάλε της καριέρας του έγινε ατζέντης και μάλιστα σε καλό μανατζερικό γραφείο, με την Εθνική αγωνίστηκε από το 1995 έως το 2003 και αποτελούσε ένα από τα βασικά στελέχη της και σε 38 αγώνες με το εθνόσημο σημείωσε ένα τέρμα. Συμμετείχε στους προκριματικούς αγώνες του Euro 2004, όμως δεν ήταν στις επιλογές του Ότο Ρεχάγκελ για την τελική 23άδα που ταξίδεψε στην Πορτογαλία.
Γεννήθηκε στο Σχόρντορφ της Γερμανίας, ξεκίνησε την καριέρα του από τον Πιερικό το 1991 και επόμενος του σταθμός ήταν ο ΟΦΗ, με τον οποίο έγινε διεθνής. Τον Δεκέμβριο του 1996 μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό, όπου καθιερώθηκε ως βασικός τόσο στο “τριφύλλι” όσο και στην Εθνική.
Οι πολύ καλές εμφανίσεις του τράβηξαν τα βλέμματα συλλόγων του εξωτερικού, έτσι το 1999 πήρε μεταγραφή για τη Χέρτα Βερολίνου. Ακολούθως αγωνίστηκε στην Μπόλτον (ως δανεικός από τη Χέρτα), στο Ανόβερο και στην Κολονία.
Το 2005 επέστρεψε στην Ελλάδα και στον ΟΦΗ, όπου αγωνίστηκε έως το 2007. Το καλοκαίρι του 2007, η Νέα Σαλαμίνα της Κύπρου έγινε ο νέος ποδοσφαιρικός του σταθμός, με τη φανέλα της οποίας κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 2008.
Όσο για τον Τάκη Φύσσα, μετά την αποχώρησή του από την δράση, συνέχισε να βρίσκεται στον χώρο του ποδοσφαίρου από τη θέση του τεχνικού διευθυντή των εθνικών ομάδων Ανδρών και Ελπίδων της Ελλάδας.
Με την έλευση του Κλάουντιο Ρανιέρι στην τεχνική ηγεσία της Ελλάδας το συμβόλαιο του Φύσσα (που έληξε την 1η Αυγούστου 2014) δεν ανανεώθηκε και μερικές ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε η έναρξη της συνεργασίας του με τον Παναθηναϊκό ως Διευθυντής Ποδοσφαίρου, επιστρέφοντας στους “πράσινους” έπειτα από 6,5 χρόνια.
Από τη θέση αυτή αποχώρησε τον Φεβρουάριο του 2016, για να επιστρέψει μερικούς μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2016, αναλαμβάνοντας ως Διευθυντής των ακαδημιών του συλλόγου. Θυμίζουμε πως στις βουλευτικές εκλογές του 2019 έθεσε υποψηφιότητα στην περιφέρεια Α’ Ανατολικής Αττικής με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν εκλέχθηκε.