Κατηγορίες
Basket

Eurobasket U16: Η ανάλυση των 16 ομάδων

Το καλοκαίρι των μικρών εθνικών ομάδων ολοκληρώνεται στο Ούντινε, στην πόλη των 100 χιλιάδων και πλέον κατοίκων που βρίσκεται στην βορειοανατολική Ιταλία, η οποία θα φιλοξενήσει από την Παρασκευή 9 Αυγούστου μέχρι την επόμενη Κυριακή (17/8) το 33ο Eurobasket Παίδων (U16). 

Μία διοργάνωση με διπλό κίνητρο για τις συμμετέχουσες χώρες, καθώς πέρα από τα τρία μετάλλια, διακυβεύεται και η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο U17, το οποίο θα διοργανωθεί το 2020 στην Σόφια και θα περιμένει τις ομάδες που θα τερματίσουν στις πρώτες πέντε θέσεις του Eurobasket.

Τα «γκρουπ δυναμικότητας»

Μία θέση στην πρώτη πεντάδα μοιάζει ως το ιδεατό σενάριο για την Εθνική του Κώστα Παπαδόπουλου, η οποία όμως έχει την ατυχία να βρίσκεται στο “κάτω” ταμπλό της διοργάνωσης, σε αυτό δηλαδή στο οποίο βρίσκονται τέσσερα από τα πέντε μεγάλα φαβορί για το βάθρο, η Σερβία, η Γαλλία, η Τουρκία και η Λιθουανία. Κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί μία μεγάλη νίκη στην φάση των ομίλων (επί των Σέρβων ή των Γάλλων), προκειμένου να βελτιώσει τις πιθανότητές της για είσοδο στην οκτάδα.

Πάνω κάτω στο ίδιο γκρουπ δυναμικότητας με την Ελλάδα βρίσκονται ακόμα η διοργανώτρια Ιταλία, η Ρωσία, η Κροατία, η Γερμανία, η Σλοβενία και το Ισραήλ, ενώ ένα επίπεδο χαμηλότερα μοιάζουν να είναι η Βόρεια Μακεδονία, η Εσθονία, η Βοσνία και η Λετονία, η οποία πολύ δύσκολα θα αποφύγει το 3/3 σε υποβιβασμούς αυτό το καλοκαίρι.

Τα αστεράκια της γενιάς του 2003

Αν και η γενιά του 2003 θα κάνει ουσιαστικά την πρεμιέρα της στο Ούντινε (πλην κάποιων παικτών που έπαιξαν και πέρυσι στο Νόβι Σαντ), υπάρχουν κάποιοι παίκτες που αναμένεται να ξεχωρίσουν, κι ας μην τους έχουμε δει ακόμα στη μεγάλη σκηνή του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ένας εξ αυτών είναι και ο δικός μας, Λευτέρης Μαντζούκας, ο οποίος θα αποτελέσει τον οδηγό της ελληνικής ομάδας στην ιταλική πόλη.

Οι υπόλοιποι που αναμένεται να στρέψουν πάνω τους τα βλέμματα είναι οι Σέρβοι Νίκολα Ραντοβάνοβιτς και Ματίγια Μπέλιτς, οι Τούρκοι Αντέμ Μπόνα και Μπατίν Τούνα, ο Ισπανός Ρούμπεν Ντομίνγκεθ, ο Σλοβένος Ούρμπαν Κλάβτσαρ, οι Ιταλοί Ματέο Σπανιόλο και Ντάβιντε Καζαρίν, οι Γάλλοι Ανταμά Μπαλ, Γιοχάν Τραορέ, οι Λιθουανοί Έμιλις Μπούτκους και Παούλιους Μουράουσκας, ο Ρώσος Γιάροσλαβ Νιάγκου, οι Κροάτες Τόμισλαβ Ιβισιτς και Ντούγιε Μπράλα, ο Γερμανός Μπέντζαμιν Σρέντερ, ο Αντρέι Μιτρέβσκι από την Βόρεια Μακεδονία και ο Βόσνιος Ζίνεντιν Μούλιτς.

Άξιο αναφοράς είναι επίσης ότι σε αυτό το τουρνουά υπάρχουν τέσσερις γιοι παλιών σταρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όπως του Ντίνο Ράτζα, του Ντέρικ Σαρπ, του Άιβαρ Κούουσμα και του Άιναρς Μπαγκάτσκις.

Το ρόστερ της Ελλάδας στο Eurobasket U16:

Παίκτες Ύψος Έτος γέννησης Ομάδα Πόντοι* Αγώνες*
Λευτέρης Μαντζούκας 2,06μ. 2003 Προμηθέας Πάτρας 95 5
Θανάσης Μπαζίνας 1,92μ. 2003 Προμηθέας Πάτρας 51 5
Γιάννης Μερμίγκης 1,97μ. 2003 Προμηθέας Πάτρας 38 5
Βασίλης Θεογιάννης 1,91μ. 2003 ΔΕΚΑ 31 5
Γιώργος Πετανίδης 1,97μ. 2003 Ηρακλής 27 5
Σωτήρης Οικονομόπουλος 1,92μ. 2003 Ολυμπιακός 27 5
Νίκος Γκίκας 1,99μ. 2003 Ολυμπιακός 20 5
Άγγελος Γιαννόπουλος 2μ. 2003 Σπάρτα Μπερτράνζ 16 5
Λεωνίδας Κολιός 1,95μ. 2003 Προμηθέας Πάτρας 15 5
Σωτήρης Ναυπλιώτης 1,91μ. 2003 Ακαδημία Αθηνών 12 5
Νίκος Τσολάκης 2,01μ. 2003 Ολυμπιακός
Γιάννης Ευσταθιάδης 1,96μ. 2003 Αρίονας Ξάνθης

* Αναφέρονται οι πόντοι και οι συμμετοχές των παικτών στους αγώνες που έγιναν στο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας του Μπακού.

** Στο Μπακού έπαιξαν και οι: Άγγελος Οικονομίδης (5π., 4αγ.), Αχιλλέας Διαμαντής (5π., 2αγ.).

Προπονητής: Κώστας Παπαδόπουλος
Συνεργάτες: Παναγιώτης Ανδρουτσόπουλος, Σπύρος Παντελιάδης
Γιατρός: Θωμάς Χατζηπέτρου
Φυσιοθεραπευτής: Γιάννης Κάγκας
Αρχηγός αποστολής: Γιάννης Μακρής

Η ανάλυση των τεσσάρων ομίλων του Eurobasket U16 στο infobasket.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected