Κατηγορίες
Διάφορα

Ομοφοβία και ποδόσφαιρο (της Μαρίας Σκαμπαρδώνη)

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη, δημοσιογράφος και αθλήτρια του Taekwondo

Το ποδόσφαιρο είναι, αναμφίβολα, το άθλημα με τη μεγαλύτερη απήχηση στη μάζα διεθνώς. Η λαϊκή απήχηση αυτού του αθλήματος σε συνδυασμό με την αναγωγή των ποδοσφαιριστών σε λαϊκά είδωλα, αγγίζει τις περισσότερες φορές τα όρια της υστερίας.

Το ποδόσφαιρο συμβολίζει από τη γέννησή του μέχρι σήμερα, το δυναμισμό και την κυριαρχία μίας ομάδας απέναντι σε μία άλλη, το αίσθημα της δύναμης και την επιθυμία για νίκη.

Μπορεί άραγε να εξηγηθεί η τεράστια απήχηση του ποδοσφαίρου στον ανδρικό πληθυσμό;

Ο άνδρας μέσα στην Ιστορία, συνδέθηκε με τον νικητή και με εκείνον που κατέχει τη δύναμη και την εξουσία. Το ποδόσφαιρο διεγείρει αυτό το αρχέγονο ένστικτο περισσότερο από κάθε άλλο άθλημα, διότι ξυπνάει μέσα στον άνδρα την αίσθηση της επιβολής και την επιθυμία για κυριαρχία και για δύναμη.

Στους χώρους του ποδοσφαίρου, γίνεται περισσότερο εμφανές το φαινόμενο της ομοφοβίας, δηλαδή των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Η ομοφοβία ορίζεται ως η παθολογική φοβία και η αποστροφή με αφετηρία τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Το ποδόσφαιρο θεωρείται ένα ‘’ανδρικό’’ άθλημα, ένα άθλημα που εμπεριέχει την επιθυμία για νίκη και τη σωματική δύναμη, στοιχεία που μέσα στην Ιστορία ταυτίστηκαν περισσότερο με το ανδρικό φύλο.

Η διαφορετική σεξουαλικότητα, δυστυχώς, έχει ταυτιστεί με την υποτίμηση του ανδρισμού, ο άνδρας με διαφορετική σεξουαλικότητα θεωρείται ως απειλή για κάποιον που επιθυμεί να προβάλλει διακαώς τον ανδρισμό του. Δεν είναι διόλου παράδοξο λοιπόν, που στο χώρο του ποδοσφαίρου, συναντάμε συχνά το φαινόμενο της ομοφοβίας. Διότι είναι ένα άθλημα με μία έντονη προσήλωση στον άνδρα που διαπνέεται από σωματική ρώμη και επιθυμία για επιβολή και εξουσία. Με αποτέλεσμα, ουκ ολίγοι ποδοσφαιριστές να προσπαθούν αποκρύψουν ένα βασικό στοιχείο της προσωπικότητάς τους, φοβούμενοι την ατίμωση και την απαξίωση.

Η άρση των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ειδικά σε έναν χώρο με σημαντικά κρούσματα ομοφοβίας, θα βοηθήσει στη μεγαλύτερη αποδοχή όλων των ανθρώπων και στη μεγαλύτερη προβολή του αθλητικού ιδεώδους.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected