Με δάκρυα στα μάτια, ο κάμεραμαν της σειράς ”Dynasties”, την οποία παρουσιάζει-εκφωνεί ο θρυλικός David Attenborough, εξιστορεί πώς πήρε την απόφαση να παρέμβει αυτός και η ομάδα του, πέρυσι τον Νοέμβριο, στην Ανταρκτική, «σπάζοντας» τους τηλεοπτικούς κανόνες, προκειμένου να σώσουν αρσενικούς αυτοκρατορικούς πιγκουίνους και τα μικρά τους από βέβαιο θάνατο!
Τα λόγια του Lindsay McCrae σε άρθρο του στην Daily Mail συγκλονίζουν, καθώς θυμάται την πιο συνταρακτική εμπειρία της ζωής του.
Πέρσι, είχε γίνει ολόκληρο θέμα η απόφαση του Νο. 1 κάμεραμαν του Attenborough να παρέμβει και να σώσει αρσενικούς αυτοκρατορικούς πιγκουίνους και τα μικρά τους, που είχαν εγκλωβιστεί σε παγωμένη χαράδρα στην Ανταρκτική.
Όσο και να προξενεί εντύπωση, ο λόγος, όπως, μάλλον, πιθανολογείτε, που είχε γίνει ολόκληρο θέμα, είναι ότι, στις τηλεοπτικές εκπομπές, όπου καταγράφεται η άγρια ζωή, ο βασικός κανόνας είναι ότι ο άνθρωπος δεν παρεμβαίνει, ό,τι και αν συμβαίνει. Απλά βιντεοσκοπεί και παρατηρεί. Για αυτό, άλλωστε, αν αναρωτιέστε, κανείς δεν τρέχει να σώσει την αντιλόπη από το τσιτάχ στα διάφορα ντοκιμαντέρ ή να δώσει τις πρώτες βοήθειες στην άρρωστη τίγρη ή να γλιτώσει το μωρό της λέαινας από τα δόντια της ύαινας. Είναι ο νόμος της φύσης και αυτός, και μόνος αυτός, καταγράφεται. Όσο και αν πονάει, τόσο τους ντοκιμαντερίστες (σκεφτείτε πόσο χρόνο έχουν «περάσει» με ένα ζώο που πεθαίνει μπροστά στα μάτια τους) όσο και τους απλούς θεατές…
Στην περίπτωση των αυτοκρατορικών πιγκουίνων, όμως, πέρυσι, στην Ανταρκτική, το να μην παρέμβει ο Lindsay McCrae και η ομάδα του ήταν πάνω από τις δυνάμεις τους… Άπαντες, ωστόσο, στη Μεγάλη Βρετανία συμφώνησαν πως ήταν η σωστή απόφαση, ακόμη και αν ήταν κόντρα στους κανόνες. Τόσο το BBC, δε, όσο και ο ίδιος ο -93χρονος πια, αλλά ακούραστος- Attenborough, η πιο χαρακτηριστική φωνή στην ιστορία των ντοκιμαντέρ, τόνισαν πως ήταν μια εξαιρετική απόφαση.
H συνέχεια ΕΔΩ