Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιοι και πότε θα το πάρουν έως και 1.000 ευρώ

Εντός της εβδομάδας και συγκεκριμένα την Πέμπτη αναμένεται να οριστικοποιηθεί το τελικό ποσό για το κοινωνικό μέρισμα 2019.

Σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις του Κ. Μητσοτάκη, το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί σε μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους και οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα και ΑΜΕΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr, το ποσό για το κοινωνικό μέρισμα που θα λάβουν οι δικαιούχοι αναμένεται να κυμανθεί από 500 έως και 1.000, και θα καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και η υφυπουργός εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Το ύψος του τελικού ποσού θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες και αφού προηγηθούν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με τους θεσμούς.

Πιθανότερη ημερομηνία ανακοινώσεων είναι η προσεχής Πέμπτη, αφού ο υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας θα έχει επιστρέψει από το Eurogroup.

Ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι 200.000 και σύμφωνα με πληροφορίες το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Ποιοι το δικαιούνται

Το ποσό που θα αποφασιστεί τελικά θα διανεμηθεί σε

Μακροχρόνια ανέργους

Πολύτεκνες οικογένειες

Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ

Τα κριτήρια που θα εφαρμοστούν θα είναι εισοδηματικά και περιουσιακά.

Όπως είπε και στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο κύριος Σταϊκούρας, η κυβέρνηση έως τώρα έχει μοιράσει παροχές, ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ επόμενη προτεραιότητα είναι η μείωση και η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Δεν απέκλεισε τέλος τη μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020.

Ειδικά για το κοινωνικό μέρισμα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «υπάρχουν πολλές ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και θα θέλαμε να τις ικανοποιήσουμε όλες, αλλά υπάρχουν και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί.

Ο στόχος μας πρέπει να είναι να ενισχύσουμε με μόνιμο τρόπο αυτές τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες μέσα από μία συνεκτική πολιτική και αν μπορούμε μέσα στα περιθώρια που δημιουργούνται κάθε χρόνο να υπάρχει μία πρόσθετη στήριξη σε αυτές τις ομάδες».