Ποδόσφαιρο Κόσμος

Έφυγε από τη ζωή ο Κόλιν Γουίρ, που κέρδισε το λαχείο και αγόρασε την αγαπημένη του ομάδα!

H Πάρτικ Θιστλ πενθεί εδώ και μερικές ημέρες τον θάνατο του αναμορφωτή της, του 72χρονου Κόλιν Γουίρ που αφού απάλλαξε την ομάδα από τα χρέη, υποστήριξε οικονομικά την προσπάθεια των οπαδών να γίνουν οι ίδιοι μεγαλομέτοχοι του συλλόγου.

Το 2011 ο 63χρονος τότε σκωτσέζος εικονολήπτης Κόλιν Γουίρ κέρδισε μαζί με τη γυναίκα του 161 εκατ. λίρες (188 εκατ. ευρώ) στη λοταρία EuroMillions.

Και καθώς αυτό είναι ένα ποσό που του έφτανε για… δέκα ζωές, αποφάσισε να επενδύσει ένα πολύ μεγάλο μέρος από τα κέρδη αυτά προκειμένου αρχικά να σώσει και στη συνέχεια να αναμορφώσει την αγαπημένη του ομάδα, την Πάρτικ Θιστλ, σύλλογο της Β’ κατηγορίας της χώρας, της Τσάμπιονσιπ.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, ο Γουίρ πρόσφερε στην μικρή ομάδα από τη Γλασκόβη περισσότερα από δέκα εκατ. ευρώ. Πρώτα, προχώρησε στην αγορά των μετοχών της. Έδωσε 3.000.000 ευρώ για να πάρει το 55% του πακέτου. Μετά, αποπλήρωσε όλα της τα χρέη απέναντι σε αποχωρήσαντες παίκτες και την σκωτσέζικη ομοσπονδία. Και στη συνέχεια έδωσε άλλα έξι εκατομμύρια για να ξεκινήσει η κατασκευή ενός νέου προπονητικού κέντρου για την ομάδα.

Έφτιαξε τις ακαδημίες του συλλόγου και τις εγκαταστάσεις του και δημιούργησε μέχρι και γυναικείο τμήμα ποδοσφαίρου, ενώ μέχρι να πεθάνει, στις 29 Δεκεμβρίου, υποστήριζε έμπρακτα την προσπάθεια των οπαδών της να γίνουν οι ίδιοι μεγαλομέτοχοι του συλλόγου, για να μην αποκτήσει την πλειοψηφία μια κινέζικη κοινοπραξία. Στην κηδεία του, πριν μερικά 24ωρα, προσήλθε φυσικά όλος ο σύλλογος και χιλιάδες οπαδών του.

Ειδικά όταν έμαθαν πως ο Γουίρ, σε μια ύστατη πράξη άδολης αγάπης απέναντι στην Πάρτικ Θιστλ, πριν πεθάνει αποφάσισε να δωρίσει το 55% των μετοχών στους φιλάθλους της ομάδας, οι οποίοι πλέον είναι όλοι τους… μέτοχοι και μαζί ιδιοκτήτες και φίλαθλοι ενός από τους πλέον υγιείς οικονομικά συλλόγους της Σκωτίας.

«Αυτός ο άνθρωπος έχει κάνει τόσο πολλά για εμάς», λέει μιλώντας στους βρετανικούς Times ο Τζέρι Μπρίτον, ο πρώην επιθετικός της ομάδας και πλέον βοηθός προπονητής, διευθυντής της ακαδημίας της και (εδώ και μερικά 24ωρα) διευθύνων σύμβουλος.

«Ο Κόλιν έπαιρνε μεγάλη απόλαυση και ικανοποίηση κάνοντας τους άλλους ανθρώπους γύρω του ευτυχισμένους», τονίζει. Φυσικά, η κατάσταση για την ομάδα μπορεί να ήταν πολύ διαφορετική.

Το περασμένο καλοκαίρι, ήρθε μια προσφορά για το σύλλογο από μια βρετανο-κινεζική κοινοπραξία με επικεφαλής τον Τσιέν Λι και τον Πολ Κόνγουεϊ, συν-ιδιοκτήτες της αγγλικής Μπάρνλεϊ και της γαλλικής Νις.

Ο Γουίρ είπε ένα τρανταχτό «όχι» στην προσφορά. Δεν ήθελε ξένους ιδιοκτήτες για την ομάδα του -φοβόταν πως δεν θα την αγαπούν άδολα όπως ο ίδιος και οι συν-οπαδοί του.

Κανείς δεν ξεχνάει επίσης το γεγονός πως, εδώ και μια πενταετία, η ομάδα μετά από πολύ καιρό, βγάζει καλούς ποδοσφαιριστές από τις εξαιρετικές της ακαδημίες.

Παίκτες που, αφού περάσουν από την πρώτη ομάδα, στην συνέχεια μοσχοπουλιούνται σε κάποιον αγγλικό η διεθνή σύλλογο έναντι αδράς αμοιβής, γεμίζοντας με εκατοντάδες χιλιάδες στερλίνες τα ταμεία της (οικονομικά μικρομεσαίας) ομάδας.

Ο 24χρονος Λίαμ Λίντσεϊ, ο οποίος παίζει τώρα στη Στόουκ, πουλήθηκε το 2017 στην Μπάρνλεϊ για μισό εκατ. ευρώ. Ο 18χρονος Αϊντεν Φιτζπάτρικ μετακόμισε στη Νόριτς το καλοκαίρι, φέρνοντας επίσης μισό εκατ. ευρώ.

Και η γυναικεία ομάδα της Πάρτικ Θιστλ έχει ήδη ανεβεί δυο κατηγορίες μέσα σε ισάριθμες χρονιές, ενώ από το ταμείο της ομάδας χρηματοδοτούνται δωρεάν ποδοσφαιρικά σεμινάρια για φτωχά παιδιά που δεν έχουν να πληρώσουν τα δίδακτρα.

«Όλοι μιλάνε για τον Κόλιν ως τον βασικό χρηματοδότη πίσω από όλα αυτά, αλλά ξεχνάνε πως η σημαντικότερη προσφορά του τα τελευταία χρόνια ήταν ότι μας έδωσε έμπρακτη υποστήριξη σε όλα.

Θυμάμαι να του αναφέρω ιστορίες για κάποια μικρά παιδιά που έπαιζαν στις ακαδημίες και έρχονταν από πολύ φτωχά σπίτια, και εκεί έβλεπα τον Κόλιν να συγκινείται και μαζί να νιώθει υπερηφάνεια», καταλήγει με νόημα ο διευθυντής των ακαδημιών της ομάδας, Σκοτ Αλισον.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected